Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 13/05/19

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και η Ελλάδα στο κινητό της / Γιάννης Καρούζος

 

Στην Ελληνική αγορά εργασίας, 1 στους 3 έλληνες εργάζεται σε εργασία κατώτερη των προσόντων του. Στην Ευρώπη, ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία, η ανάπτυξη της gig economy (των μικροδουλειών ασήμαντης αμοιβής και πρόσκαιρης απασχόλησης) εξαναγκάζει όχι μόνο συνταξιούχους και φοιτητές, αλλά μεγάλη μερίδα άνεργου εργατικού δυναμικού, να απασχολείται περιστασιακά σε μικροδουλειές μέσα από τις εφαρμογές των κινητών, που βρίσκουν μεγάλη ανάπτυξη.

 

 

Τέτοια ροπή υπάρχει και στη χώρα μας. Η τέταρτη βιομηχανική Επανάσταση (εργασία 4.0) ήδη στην Ευρώπη εμφανίζεται επιθετική, αφορώσα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους. Η έναρξη αυτής της βιομηχανικής επανάστασης, που περιλαμβάνει την αυτοεκπαίδευση των μηχανών, την τεχνητή νοημοσύνη και την επιστήμη των δεδομένων, δεν έχει ακόμα προκύψει πότε συντελέστηκε.

 

Η εργασία, αλλάζει εξ’ ολοκλήρου. Στα επόμενα χρόνια, τεχνολογικοί και δημογραφικοί παράγοντες, θα επηρεάσουν βαθύτατα την εξέλιξη της αγοράς εργασίας, όπως η τεχνολογία του Cloud (ιντερνετικές πλατφόρμες). Τα αποτελέσματα θα είναι η δημιουργία 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, όμως θα εξαφανιστούν 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τις έρευνες, οι απώλειες των θέσεων εργασίας της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, αφορούν στο χρηματοοικονομικό και τραπεζικό τομέα, το marketing, την πληροφορική και τη μηχανική. Η εργασία 4.0, είναι κατ’ ουσία μη ψηφιακή εργασία, που γεννά νέες εργασιακές σχέσεις μέχρι σήμερα αρρύθμιστες.

 

Το αποτέλεσμα είναι η διάρρηξη της κλασικής ενότητας μεταξύ χώρου, χρόνου και δράσης της παραδοσιακής σύμβασης εξαρτημένης εργασίας. Η εξαφάνιση του σημείου αναφοράς του εργοστασίου ως τόπου απασχόλησης, επιφέρει την κατάρρευση – αποδόμηση των παραδοσιακών παραγωγικών κλάδων, μέσα από την ανάπτυξη μιας εργασίας που εξαλείφει ακόμη και τα εθνικά σύνορα.

 

Στη χώρα μας, μορφές απασχόλησης όπως τα ρομποτικά μηχανήματα συναλλαγών στις τράπεζες, με την εξαγγελία μάλιστα, ότι καταργούνται τα παραδοσιακά γκισέ των ταμείων σ’ αυτές, η διανομή φαγητών με τους περίφημους «ποδηλατάδες» ομοιόμορφης εμφάνισης, που παρέχουν περιστασιακή υπηρεσία διανομών μέσα από τις εφαρμογές του κινητού μας, η διοργάνωση ολόκληρων εστιατορίων «κατ’ οίκον» με προμαγειρευμένα φαγητά και μίσθωση προσωπικού, πάλι μέσα από τις εφαρμογές του κινητού μας, φαινόμενα δηλαδή μιας άτυπης, αχαρτογράφητης και μέχρι σήμερα γκρίζας εργασίας, αφήνουν την Πολιτεία αδιάφορη, κοιμισμένη στο λήθαργο των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων της πολιτικής της.

 

Αντίθετα, στην Ευρώπη, δράσεις πραγματοποιούνται με αρχή την διακήρυξη του ευρωπαϊκού  πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, ο οποίος ορίζει είκοσι βασικές αρχές και δικαιώματα, που έχουν σκοπό να στηρίξουν εύρυθμες και δίκαιες αγορές εργασίας και συστήματα πρόνοιας. Λαμβάνοντας υπόψη επομένως τον πυλώνα, το Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων και άλλα προνοιακά για τους νεοεισερχόμενους και ήδη εργαζόμενους στην αγορά εργασίας νομοθετήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια εκσυγχρονισμού και ανανέωσης των ισχυόντων νομοθετικών ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους σε μία ολοένα μεταβαλλόμενη τεχνολογικά αγορά εργασίας.

 

Το 2017, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσαν πρόταση για οδηγία για την κατοχύρωση διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας εντός ΕΕ. Το ίδιο έτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ρυθμίσει το ζήτημα της αστικής ευθύνης στον τομέα της ρομποτικής. Ακολούθως, το 2018, η Επιτροπή προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη για την Ευρώπη. Έπειτα, το 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του, προέβλεψε αναλυτικά την προοπτική επίτευξης μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής για την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική.

Σημειωτέον ότι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση (ΕΣΑ), η οποία υποστηρίζεται από την Επιτροπή απασχόλησης και αποτελεί μέρος της αναπτυξιακής στρατηγικής «Ευρώπη 2020», έχει ως βασικό της στόχο τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας σε όλη την Ένωση.

 

Η χώρα για όλα αυτά, τι ακριβώς κάνει; Χρησιμοποιούμε το κινητό μας από τον καναπέ, αγνοώντας ότι στο κοντινό μέλλον 50 περίπου επαγγέλματα θα εξαφανιστούν. Μάλιστα, το 50% των εργαζομένων παγκοσμίως εργάζεται με εξαρτημένη εργασία, ενώ το 50% από αυτό, δεν έχει μόνιμη απασχόληση. Επίσης, στις 10 πρώτες εταιρείες στον κόσμο οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι ψηφιακές και οι εταιρείες στον τομέα της GIG Economy, κερδίζουν 5 φορές πιο πολύ από τις άλλες εταιρείες.

 

Ο Γιάννης Κ. Καρούζος είναι Εργατολόγος    

Πρώτη δημοσίευση in.gr

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....