Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 18/07/17

Η τελευταία(;) «μάχη» στο Δ.Σ. του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Η ελάφρυνση του χρέους είναι μία «χαμένη υπόθεση» / Του Μιχάλη Ιγνατίου

 

 

«Μία εκ των πιο σημαντικών παραμέτρων, που αναμένεται να αποφασιστεί και να διευκρινιστεί στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, για την Ελλάδα, είναι η παροχή ή όχι συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος προς τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

 

 

Η παραπάνω δήλωση πηγής στην Ουάσιγκτον, που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης των στελεχών της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, αποτελεί την «καρδιά» του νέου Ελληνικού Προγράμματος του Ταμείου, που εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί ακριβώς σε ένα χρόνο. 

 

·         Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας mignatiou.com και του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απέτυχε να κερδίσει τον καθορισμό συγκεκριμένης προθεσμίας, με αποτέλεσμα το θέμα του χρέους να έχει παραπεμφθεί στις …ελληνικές καλένδες. Πληροφορηθήκαμε ότι δόθηκε η «μάχη», αλλά η Αθήνα έχασε κατά κράτος, από τη στιγμή που το ΔΝΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε μία πολιτική απόφαση για να εξυπηρετήσει την Καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μία δύσκολη εκλογική αναμέτρηση.

Η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης -με τα σημερινά πάντα δεδομένα- να επιτύχει χρονοδιάγραμμα για λήψη αποφάσεων για το ελληνικό χρέος, γίνεται πιο καταθλιπτική, εάν ληφθεί υπόψιν ότι το Ταμείο παραβίασε και πάλι τις αρχές του, εις βάρος, όχι υπέρ, της Ελλάδας, για να εξυπηρετήσει τους Γερμανούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις του παρελθόντος χρησιμοποίησης της λύσης της «επί της αρχής συμφωνίας», τα στελέχη του ΔΝΤ έδιναν διορία 30 ημερών στους δανειστές για να «κουρέψουν» το χρέος, και αν δεν ικανοποιούνταν οι προϋποθέσεις τους, αποχωρούσαν.

Στην περίπτωση της Ελλάδος, και σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, δεν δίνεται καμία διορία, αντίθετα εξυπηρετούνται και πάλι οι δανειστές.

Η πηγή μας είπε ότι για την ελληνική περίπτωση η διαδικασία λήψης της συγκεκριμένης απόφασης θα έχει πρωτίστως πολιτικά χαρακτηριστικά. Η πηγή πρόσθεσε ότι «εάν δεν τεθεί χρονοδιάγραμμα, όπως αναμένεται, αυτό θα σημαίνει ότι οι όποιες αποφάσεις απλώς παραπέμπονται για το τέλος του Προγράμματος, μιας και οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν καμία πίεση να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ».

 

·         Η ίδια πηγή εξήγησε ότι θα πραγματοποιηθεί η επιθεώρηση στους έξι μήνες του Προγράμματος, οπότε θα μπορούσε τότε να τεθεί ξανά το θέμα του ελληνικού χρέους. Όμως, θα συνδεθεί με την πρόοδο του Προγράμματος, που σημαίνει ότι εύκολα οι δανειστές θα επιχειρήσουν να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για πραγματική και ουσιαστική συζήτηση της απομείωσης, που είναι αναγκαία -σύμφωνα με το Ταμείο- για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

«Θα κοιτάξουν αν όσα συμφωνήθηκαν εφαρμόζονται», τόνισε η πηγή, «αλλά δυστυχώς για την Ελλάδα, επειδή δεν θα έχει τεθεί κανένα χρονοδιάγραμμα που θα υποχρεώνει τους Ευρωπαίους να πάρουν αποφάσεις, η συζήτηση για το χρέος θα μετατεθεί για τον Αύγουστο του 2018».

Δεύτερη πηγή, που έχει γνώση των συζητήσεων, είπε στο ΠΘ ότι ακόμα και αν το Ταμείο θεωρούσε το χρέος βιώσιμο, δεν θα το κατέγραφε στις εκθέσεις του, για να στηρίξει το διαχρονικό αίτημά του για την αναδιάρθρωση.

 

·         Έτσι η ανάλυση του χρέους, που περιέχεται στα έγγραφα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Διεύθυνση στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, είναι αρνητική για το χρέος.

 

·         Μετά το 2030, αναφέρει, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο και τονίζει ότι αυτό οφείλεται σε κάποια πράγματα, που προβλέπει ότι θα συμβούν:

 

·         Πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα είναι μόνο το 1%

 

·         Πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πληρώνει πολύ υψηλά επιτόκια, της τάξης του 7 και 8%

Την ίδια στιγμή αμφισβητεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει «να βγει στις αγορές με μεγάλη επιτυχία», αν και η απόφαση της Αθήνας έχει ήδη ληφθεί. Ενημέρωσε ότι «θα τεστάρει τα νερά».

Σε μία τελευταία συνάντηση που είχαν τα στελέχη του ΔΝΤ με Ευρωπαίους αξιωματούχους, άκουσαν τους τελευταίους να τους λένε ότι:

 

·         Η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη και θα κερδίσει χαμηλά επιτόκια από τις αγορές. Αυτό, τόνισαν, θα αποδείξει ότι δεν απαιτείται καμία ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι έθεσαν επανειλημμένα στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον την αδικία, όπως είπαν, εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Συγκεκριμένα φέρεται να είπε ότι «μας θίγει να έχει πράξει τόσα πολλά η Ελλάδα, να έχει δεσμευθεί για 19 και 20 χρόνια, και να μην τονίζεται ούτε ως απλή αναφορά η πρόοδος που σημειώθηκε».

Η απάντηση των Ευρωπαίων ήταν ενθαρρυντική, όπως συνηθίζουν, αλλά μένουν πάντα στις δημόσιες δηλώσεις. Διότι ιδιωτικά, οι Έλληνες αρμόδιοι ακούνε τα εξ αμάξης για τις καθυστερήσεις.

Τα στελέχη του Ταμείου φέρονται να έδωσαν μία «σοκαριστική» απάντηση, αν και δεν επιβεβαιώνεται επίσημα ο διάλογος:

 

·         «Μα αν πούμε ότι τα καταφέρατε οι Ευρωπαίοι δεν θα σας δώσουν την ελάφρυνση του χρέους».

Η πηγή θεωρεί ότι κάθε αισιόδοξη κουβέντα του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία είναι εμπόδιο για την ελάφρυνση του χρέους. «Είναι μία παράλογη αλλά «λογική» θεώρηση των πραγμάτων», πρόσθεσε και εξήγησε:

«Το Ταμείο δεν είναι ένας οργανισμός που βρίσκεται σε πόλεμο με τα μέλη του, όπως η Ελλάδα, ή τους εταίρους του, όπως είναι η Ευρώπη. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ουδείς μπορεί να του επιβληθεί», τόνισε.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι σε ότι αφορά την Ελλάδα, και τον Μάιο του 2010, και τώρα, τον Ιούλιο του 2017, το ΔΝΤ άλλαξε ακόμα και το Καταστατικό του για να εξυπηρετήσει την Γερμανία.

Σε ότι αφορά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου, την ερχόμενη Πέμπτη, τα μέλη της Αποστολής του ΔΝΤ υπό την Ντέλια Βελκουλέσκου, εισηγούνται «μία συμφωνία επί της αρχής» υπό την αίρεση ότι εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

Η εισήγηση είναι θετική για την Ελλάδα, δηλαδή το Ταμείο θα συμμετέχει στο Πρόγραμμα, αλλά δεν πρόκειται να δώσει νέα δανεικά χωρίς να δικαιολογείται η βιωσιμότητα του χρέους. «Είναι το δεύτερο καλύτερο που θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα», τόνισε η πηγή, και εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις γερμανικές εκλογές «τα πράγματα θα αλλάξουν».

Μιχάλης Ιγνατίου

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....