Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 27/10/17

Κάτι συμβαίνει στην Κίνα; / Σωτήρης Καμενόπουλος 

 

 

Σε μία πρόσφατη εξόχως ενδιαφέρουσα γεωπολιτική ανάλυση αναφέρθηκε ο κίνδυνος κατάρρευσης του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Κίνα.

 

 

Στη συγκεκριμένη ανάλυση γίνεται λόγος σε κάτι το οποίο αρκετοί στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν: στο ιλιγγιώδες χρέος της Κίνας το οποίο αγγίζει το 242% του ΑΕΠ της με προοπτική να φθάσει το 304% του ΑΕΠ το 2022.

Από τον Αύγουστο του 2017 ορισμένοι προειδοποιούν για τον τεράστιο κίνδυνο να σκάσει η κινεζική φούσκα. Όμως και τις τελευταίες ημέρες αυτές οι προειδοποιήσεις έχουν αρχίσει να γίνονται πιο έντονες. Στον Bloomberg (από σοβαρότατο αναλυτή), στο Reuters, στους Financial Times. Οι προειδοποιήσεις αναφέρονται ξεκάθαρα στον οικονομικό όρο "Minsky Moment".

 

Πρόκειται για μία φούσκα η οποία όταν θα σκάσει θα παρασύρει μεν τις παγκόσμιες αγορές αλλά θα φέρει ταυτόχρονα και παγκόσμιο γεωπολιτικό τσουνάμι: χώρες οι οποίες «χτίζουν» τα όνειρά τους σε πιθανή μελλοντική στήριξη της Κίνας ίσως απογοητευθούν.

 

Πχ. έχουν αντιληφθεί ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί (αριστεροί και δεξιοί) οι οποίοι ονειρεύονται(;) έναν πολυπολικό κόσμο ότι το φαραωνικό έργο "One Road, Οne Belt" μπορεί να μην πραγματοποιηθεί ποτέ;

 

Έχουν αντιληφθεί ότι το «όνειρο» περί BRICS ίσως αποδειχθεί φούσκα;

 

Έχουν αντιληφθεί σε ποιούς κινδύνους εκθέτουν τη χώρα μας όταν επιμένουν να μας συνδέουν με μία πιθανή μελλοντική γεωπολιτική και οικονομική φούσκα;

 

Επιπροσθέτως, τί θα απογίνει η παράνομη (σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) Κινεζική προσπάθεια κατασκευής τεχνητών νησιών στη νότια Σινική θάλασσα; Ας θυμίσουμε ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται στην Ανατολική Μεσόγειο όπως συμπεριφέρεται η Κίνα στη Σινική θάλασσα. (Από στρατηγικής άποψης εάν η συμπεριφορά της Κίνας στη Σινική θάλασσα θεωρείται καταδικαστέα από τα εμπλεκόμενα μέρη (stakeholders), τότε αυτομάτως θα πρέπει να θεωρηθεί καταδικαστέα και η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ας θυμίσουμε επίσης ότι σε παλαιότερο ταξίδι του κ. Πρωθυπουργού στο Πεκίνο, η Κίνα ζήτησε στήριξη από την Ελλάδα στο συγκεκριμένο θέμα του δικαστηρίου της Χάγης (όπου τελικώς η Κίνα καταδικάσθηκε). Εάν ισχύει αυτό τότε η Κίνα ευθαρσώς είχε ζητήσει από την Ελλάδα να στραφεί εναντίον των στρατηγικών Ελληνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.)

 

Από το 2014 είχαν ξεκινήσει σχετικές αναφορές-προειδοποιήσεις:
 

"Όσο αφορά την Κίνα, αναφέρομαι ξεκάθαρα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, του οποίου η επιβίωση κινδυνεύει σοβαρότατα από τρία πράγματα:
 

1. Από την διαφθορά του καθεστώτος.
 

2. Από την περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα, και
 

3. Από την (αν)επάρκεια ορυκτών πόρων (ενέργεια και ορυκτά) σε σχέση με τις καταναλωτικές ανάγκες του πληθυσμού της σε σχέση με τις ανάγκες του υπόλοιπου κόσμου"

 

Αλλά και πρόσφατα (6/10/2017) αναφέρθηκαν σχετικά ερωτήματα:
 

"Τί πραγματικά συμβαίνει στην Κίνα και ξαφνικά έπρεπε να βγει μία τέτοια δραστική απόφαση για περιορισμό στις εξορύξεις σιδήρου (άρα και σπάνιων γαιών);
 

Φοβήθηκε το ΚΚΚ κάποιες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας; Αν ναι, τί είδους αντιδράσεις;
 

Μήπως το ΚΚΚ αναγκάζεται να σταματήσει / επιβραδύνει την ανάπτυξη της Κίνας γιατί αυτή οδηγεί μαθηματικά σε απώλεια της εξουσίας; Ένας από τους βασικότερους παράγοντες πιθανής μελλοντικής κατάρρευσης του ΚΚΚ είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος.
 

Και μία συμβουλή: Κάποιοι εδώ στην Ελλάδα ονειρεύονται τον Δρόμο του Μεταξιού. Εάν οι παραπάνω εκτιμήσεις ευσταθούν (ας επαναληφθεί η λέξη «εάν»), τότε ίσως θα χρειαστεί να ψάξουν για νέα όνειρα...για το καλό της Ελλάδας."

 

Η διαίσθηση είναι ότι κάτι συμβαίνει στην Κίνα.

 

Κάτι σαν να μην πηγαίνει καλά στην Κίνα...

 

Ας το έχουν υπόψιν κάποιοι Έλληνες δεξιοί και αριστεροί πολιτικοί.

 

ΥΓ. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει ο κύκλος των διαγωνισμών που θα οδηγήσουν στις «...έρευνες υδρογονανθράκων στις ελπιδοφόρες θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, και μάλιστα με τη συμμετοχή των διεθνών κολοσσών του κλάδου Total και ExxonMobil...» Αναρωτιέται λοιπόν κανείς εάν κάποια στιγμή πραγματοποιηθεί δικαστική έρευνα ώστε να μάθει ο Ελληνικός λαός για ποιούς λόγους δεν πραγματοποιούταν έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας τόσες δεκαετίες. Ήταν λόγοι επιστημονικοί ή πολιτικοί; Ευθύνονται κάποιοι γι'αυτό; Εάν ναι, ποιοί ευθύνονται; Πχ. φέρουν ευθύνες πολιτικά πρόσωπα διαχρονικά και διακομματικά; Θα τα αναζητήσουν οι εισαγγελείς;

Σωτήρης Καμενόπουλος - Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών 

Από το προσωπικό του Blog στην HPost.

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....