Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 28/06/18

Οι S-400 από υπερόπλο για τον Ερντογάν μπορεί να αναδειχθούν σε αξεπέραστο πρόβλημα / Του Νίκου Μελέτη

 

Τα ρωσικά οπλικά συστήματα και η επιδίωξη της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές εξελιγμένων αμυντικών συστημάτων όπως αυτά των S-400 όχι μονο για την χρηματοδότηση της βιομηχανίας της αλλα και ως γεωστρατηγικό όπλο, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους τελευταίους μήνες, καθως δεν είναι  μονο η Τουρκία που εχει  αγοράσει S-400 αλλα και άλλες χώρες παραδοσιακοί σύμμαχοι της Δύσης που είναι  σε συνομιλίες με την Μόσχα για την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων. 

 

 

Η ευθεία απειλή από το Στειτ Ντιπαρτμεντ για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία εφόσον προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλω, όπως διατυπώθηκε ξανά κατά την κατάθεση του Αμερικανού υφυπουργού εξωτερικών Γουές Μίτσελ στο Κογκρέσο την Τρίτη, δείχνουν την διάσταση που παιρνει η αντιπαράθεση με αφορμή τους S-400.

 

Παρά το γεγονός ότι οι S-400 δεν εχουν δοκιμασθεί στο πεδίο της μάχης αποτελούν ηδη πεδίο σύγκρουσης, όπως επισημαίνει και το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμα του, καθως με όχημα το πυραυλικό αυτό σύστημα επιχειρεί να διεισδύσει σε αγορές που μέχρι τωρα κυριαρχούν οι Αμερικανοί αλλα και να «δέσει» αμυντικά στο άρμα της χώρες που μάλλον αντιμετωπίζονται εχθρικά από  τις ΗΠΑ.

 

Το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία ερίζουν για το ποιος θα προλάβει πρώτος να αγοράσει S-400, η Τουρκία με την απόφαση να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους έχει προκαλέσει κρίση στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Η Αλγερία, η Λευκορωσία, το Ιραν, και το Βιετνάμ είναι υποψήφιοι αγοραστές.

 

Για την Ρωσια αυτή είναι μια εν δυνάμει αγορά 30 δις δολαρίων για τα επόμενα 12-15 χρονια. Αγορά σημαντική όχι  μονο για να κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια αλλα για να μπει σφήνα στην σχέση των ΗΠΑ με ορισμένους συμμάχους τους.

 

Οι S-400 εχουν και εμπορική και γεωπολιτική διάσταση, λεει ο Vladimir Frolov, Ρωσος  πρωην διπλωμάτης (στο Bloomberg) καθώς  προωθούν την ρωσική επιρροή για το μέλλον.

 

Σύμφωνα με το HIS Markit Ltd το ρωσικό οπλικό σύστημα εχει ορισμένα πλεονεκτήματα από το ανταγωνιστικό του  ΜΙΜ-104 Patriot που κατασκευάζεται από την αμερικανική Raytheon Co.

 

Και τα δυο  πυραυλικά συστήματα εδάφους αέρος  εχουν σχεδιασθεί για να πλήττουν αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους , αλλα οι S-400 εχουν μεγαλύτερο βεληνεκές (250 χιλιόμετρα έναντι 160) ενώ μια βελτιωμένη έκδοση του ρωσικού πυραύλου θα του δώσει βεληνεκές 400 χιλιομέτρων. Διαθέτει πιο ισχυρό ραντάρ, μπορεί να καταστρέψει στόχους που κινούνται με διπλή ταχύτητα από ότι εκείνοι τους οποίους πλήττει το αμερικανικό πυραυλικό συστημα. Και τα δυο συστήματα είναι εγκατεστημένα σε φορτηγά οι S-400 είναι έτοιμοι για εκτόξευση σε 5΄ενώ οι Patriot σε 1 ώρα, ενώ το ρωσικό σύστημα είναι φθηνότερο από το αμερικανικό. Το  κόστος των Patriot είναι 550-700 εκ. δολάρια, ενώ των S-400 φθάνει από 475-625 εκ. δολάρια.

 

Τα πλεονεκτήματα των Patriot είναι ότι είναι συμβατά με τα υπόλοιπα αμερικανικά συστήματα, αυξάνοντας ετσι την αποτελεσματικότητα τους, ενώ εχουν δοκιμασθεί στο πεδίο της μάχης.

 

Ηδη χώρες όπως η Ρουμανία, η Πολωνία και η Σουηδία εχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά Patriot.

 

Το 2014 η Κίνα υπέγραψε συμβόλαιο αγοράς 32 S-400 έναντι 1,9 δις δολαρίων.

 

Η Ινδία είναι  στο τελικό στάδιο  των συνομιλιών για την αγορά  S-400 συμβόλαιο ύψους 6 δις, δολαρίων, ενώ η Τουρκία εχει υπογράψει συμβόλαιο αξίας 2,5 δις δολαρίων.

 

Όμως μείζον θεμα ασφάλειας για τα F-35 η λειτουργία τους  από την ιδια χώρα που έχει στην διάθεση της  S-400.

Στην Συρία, η Ρωσια εκανε επίδειξη του οπλοστασίου της και ηδη η Αλγερία, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Κουβειτ, το Μαρόκο, το Κατάρ, στη Σ. Αραβία, την Τουρκια, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ειτε έχουν συνάψει συμφωνίες ειτε είναι  σε συνομιλιες με την Ρωσια για προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού από S-300 και S-400 μεχρι τα υπερηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160, τα μαχητικά Su-35, το MIG-29, τανκς T-90 και ελικόπτερα KA-52…

 

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους τουλάχιστον 60 από τα 200 οπλικά συστήματα που εξάγει η Ρωσία δοκιμάσθηκαν με επιτυχία στην Συρία..

 

Η Ρωσια γι αυτό πιέζει την Τουρκία και  δεν πρόκειται να δεχθεί να κάνει πίσω στο ζήτημα αυτό… Τουλάχιστον όχι χωρίς σοβαρές συνέπειες για την Αγκυρα…

 

Νίκος Μελέτης

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....