Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 17/10/17

Ταϊβανοποίηση με τουρκικά κεφάλαια με ξεκάθαρο στόχο την οικονομική αναβάθμιση κατεχομένων / Του Κώστα Βενιζέλου

 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διαβιβάσει στο κατοχικό καθεστώς την εκτίμηση της Άγκυρας ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα το Κυπριακό, η επίλυση του, επανάληψη της διαδικασίας και πως μετά την κατάρρευση της διαδικασίας στο Κραν Μοντάνα, αλλάζει η ατζέντα της πολιτικής της Τουρκίας για την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει αποφασίσει πως σε αυτή τη φάση θα προταχθεί η οικονομική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, καθώς είναι εκτίμηση πως δεν υπάρχουν δυνατότητες αναγνώρισης.

 

 

Από τα συρτάρια των τεχνοκρατών του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας έχουν ανασυρθεί και παλαιότερες ιδέες, γι’ αυτό και φαίνεται να γίνεται –και πάλιν– αναφορά σε «ταϊβανοποίηση» των κατεχομένων. Μοντέλο που θα επιβιώσει, όπως αναφέρεται, με αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας (τουρκικό κεφάλαιο και πολιτικό έλεγχο) αλλά και με αυξημένες διεθνείς σχέσεις των Τουρκοκυπρίων.

 

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια γίνονται και οι κινήσεις περαιτέρω εναρμόνισης των κατεχομένων με το διοικητικό και νομικό σύστημα της Τουρκίας. Οι ενέργειες αυτές παραπέμπουν σε ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, καθιστώντας την τουρκική επαρχία. Θέμα προσάρτησης δεν τίθεται καθώς η τουρκική διπλωματία θεωρεί πως ένα τέτοιο βήμα δεν θα είναι διαχειρίσιμο. 

 

Το γεγονός ότι το Κυπριακό δεν είναι προτεραιότητα της Άγκυρας έχει αναφερθεί και από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη. Ο Ερντογάν είχε πει, τότε, πως υπάρχουν ζητήματα υψίστης προτεραιότητας που απασχολούν τη χώρα του και πως «ό,τι είχε να γίνει στο Κυπριακό, έγινε στις δύο Πενταμερείς», σε Γενεύη και Κραν Μοντάνα. Με βάση αυτή τη θέση διαμορφώθηκαν και τα επόμενα βήματα από τη γραφειοκρατία του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Οι νέοι σχεδιασμοί έχουν διαβιβασθεί στην ψευδοκυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Ο τελευταίος φέρεται να έχει αναλάβει ρόλο διαχειριστή των τουρκικών εντολών και διατηρεί απευθείας κανάλια συνεννόησης και επικοινωνίας. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι ενέργειες που αφορούν τον περιορισμό των επαφών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και γενικά οι μεταβάσεις σε οργανωμένη βάση στα κατεχόμενα. Η απόφαση για επιβολή δασμών, από την 3η Οκτωβρίου και εντεύθεν, σε προϊόντα που στέλνονται από τις ελεύθερες περιοχές σε εγκλωβισμένους, η απαγόρευση βιβλίων που προορίζονταν για τα σχολεία της Καρπασίας και μια σειρά από άλλα περιστατικά δείχνουν πως κινούνται με βάση σχεδίου. Δηλαδή, κινήσεις ενίσχυσης του ψευδοκράτους, περιορισμό των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και χάραξη μιας άλλης πορείας, αυτής της οικονομικής αναβάθμισης. Αυτή η προσέγγιση προκαλεί αντιδράσεις στα κατεχόμενα, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη νέα τακτική της Άγκυρας.

 

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Άγκυρα θα προχωρήσει και θα ανοίξει νέα γραφεία του ψευδοκράτους σε διάφορες πρωτεύουσες ενισχύοντας την παρουσία διεθνώς του κατοχικού καθεστώτος και προσφέροντας τη δυνατότητα για επαφές και εμπορικές συμφωνίες. Παράλληλα, θα αξιοποιήσουν τη λειτουργία των λεγόμενων πανεπιστημίων τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους. Είναι, πάντως, προφανές πως η οικονομική αναβάθμιση θα γίνει μεν με την προσέλκυση ξένων επενδυτών, στο βαθμό που αυτό θα είναι εφικτό, ωστόσο, οι πληροφορίες φέρουν την τουρκική κυβέρνηση να ευνοεί βασικά κάθοδο τουρκικών κεφαλαίων. Αυτό θα βοηθήσει και τα άλλα παράλληλα βήματα ενσωμάτωσης και πλήρους εξάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία.

 

Ψήνεται φάγωμα Ακιντζί

 

Την ίδια ώρα, πληροφορίες φέρουν τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να έχει απομονωθεί πλήρως από την Άγκυρα και την ψευδοκυβέρνηση. Προσπάθειες του κ. Ακιντζί να ισορροπήσει μεταξύ της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να αποδίδουν, ούτε και να τον διασώζουν πολιτικά. Την τελευταία περίοδο, ξένοι διπλωμάτες που έχουν επαφές στα κατεχόμενα δεν αποκλείουν ακόμη και παραίτηση του Μουσταφά Ακιντζί ή καλύτερα εξαναγκασμό του σε παραίτηση. Είναι, πάντως, πρόδηλο ότι ο κ. Ακιντζί δεν έχει κανένα ρόλο πλέον στα κατεχόμενα. Οι προσπάθειες από συνεργάτες του, όπως για παράδειγμα του διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, να αναλάβει ο κατοχικός ηγέτης πρωτοβουλίες, έπεσαν στο κενό. Ο Μουσταφά Ακιντζί επέλεξε τη μοναξιά και την απομόνωση, γνωρίζοντας προφανώς πως οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες.

 

Έρχεται κλιμάκιο του ΟΗΕ υπό τον Β.Γ.Γ. για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

 

Φθάνει στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη, για αξιολόγηση «επί του εδάφους» των δεδομένων που αφορούν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κλιμάκιο των Ηνωμένων Εθνών υπό τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα, Jean-Pierre Lacroix. Το κλιμάκιο θα παραμείνει στο νησί για μια εβδομάδα και θα πραγματοποιήσει επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους, στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα. Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, υπεύθυνος για τις Ειρηνευτικές Αποστολές, Jean-Pierre Lacroix θα ετοιμάσει έκθεση προς τον Γ.Γ., Αντόνιο Γκουτέρες, τον Νοέμβριο, ενόψει και της ανανέωσης της θητείας της Δύναμης τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Όπως είναι γνωστό, η αξιολόγηση αυτή, που αποτελεί πολιτική που υιοθέτησε ο Διεθνής Οργανισμός για όλες τις αποστολές, θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των εξελίξεων στο Κραν Μοντάνα. Η προσέγγιση του ΟΗΕ έχει δύο παραμέτρους: Πρώτο, η οικονομική διάσταση, η οποία συνδέεται με την αναθεώρηση της πολιτικής του Διεθνούς Οργανισμού για μείωση των δαπανών. Αυτό γίνεται και υπό την πίεση της Ουάσινγκτον που έχει ανακοινώσει περικοπές στη συνεισφορά της προς τα Ηνωμένα Έθνη. Δεύτερο, συνδέεται με την προσπάθεια από διάφορους παράγοντες, κυρίως από την πλευρά των Αγγλοαμερικανών, να αλλάξουν τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέσα από τη μείωση των Δυνάμεών της και τη διαφοροποίηση του χαρακτήρα της αποστολής της. Πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος είναι η μείωση του αριθμού των στρατιωτών καθώς και των μελών του Γραφείου των Καλών Υπηρεσιών του Γ.Γ. ενόψει του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν σε αυτή τη φάση συνομιλίες. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο προϋπολογισμός της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανέρχεται στα 57 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα μισά περίπου αποτελούν εισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας (19 εκατομμύρια δολάρια) και της Ελλάδος (περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια).

 

Θέλουν μακροχρόνιο συμβόλαιο για Σούδα οι ΗΠΑ

 

Αρκούντως σημαντικές θεωρούνται οι επαφές που θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. Την ερχόμενη Τρίτη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Τραμπ. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η επιδίωξη της Ουάσινγκτον είναι να εξασφαλίσει μια συμφωνία με την Αθήνα για επέκταση του συμβολαίου για τη βάση στη Σούδα διάρκειας δέκα χρόνων. Τώρα το συμβόλαιο είναι ετήσιο και ανανεώνεται. Η μακροχρόνια ενοικίαση είναι διακαής πόθος των Αμερικανών, δεν μπορεί εύκολα να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση. Στην ατζέντα θα βρίσκεται και το Κυπριακό καθώς και οικονομικά ζητήματα και ενίσχυσης των σχέσεων σε διάφορα επίπεδα και τομείς.

 

Κώστας Βενιζέλος

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....