Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

2017: Μια υπέροχη χρονιά …. Όμως για τους ισχυρούς

00:01 - 02/01/18

 

Αφού ευχηθούμε σε όλους χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το 2018, δε μπορούμε να μην αναφερθούμε στο 2017 που πλέον είναι παρελθόν, μια ομολογουμένως εξαιρετική χρονιά για τις περισσότερες αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Όπως έγραψαν σε κοινή τους ανάλυση ο Holger Schmieding (επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank), ο Kallum Pickering (οικονομολόγος για τη Βρετανία στην Berenberg Bank) και Florian Hense (οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Berenberg Bank) το 2017 είχαμε πολλές θετικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στον ανεπτυγμένο κόσμο. Και το πιο σημαντικό ήταν ότι επιτέλους, οι ρυθμοί ανάπτυξης κινήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα των μακροπρόθεσμων τάσεων. Παρά την ενίσχυση της απασχόλησης στις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη και στην Ιαπωνία, ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, παρέμεινε χαμηλός. 

Υστέρησε μόνον η Βρετανία λόγω Brexit. Στις ΗΠΑ, ο δομικός πληθωρισμός εξασθένησε λόγω της πτώσης των τιμών στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη, η Ιαπωνία και η Βρετανία αποτελούν τις τέσσερις ισχυρότερες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου.

 

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009 ακολούθησε μακρά περίοδος, στη διάρκεια της οποίας επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν επένδυαν, ούτε κατανάλωναν. Το 2017 ήταν και η χρονιά κατά την οποία αποκαταστάθηκε εν μέρει η ομαλότητα μετά το ισχυρό πλήγμα που επέφεραν η κατάρρευση της Lehman Brothers και η γενικότερη χρηματοπιστωτική κρίση στην παγκόσμια οικονομία. Επίσης η ανάκαμψη επιταχύνθηκε απροσδόκητα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

 

Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια, η Ευρωζώνη και η Ιαπωνία εξέπληξαν με τις θετικές επιδόσεις τους. Τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν τους αδύναμους κρίκους στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, με κίνδυνο να παγιδευτούν σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Οι οικονομίες αυτές, όμως, διέψευσαν τις απαισιόδοξες προβλέψεις που τις ήθελαν να παραμένουν επί μακρόν σε στασιμότητα. Ο λόγος είναι ότι ορισμένα μέτρα που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η αποκατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών στην Ευρωζώνη και η αύξηση της απασχόλησης του γυναικείου πληθυσμού στην Ιαπωνία ήταν κάποιοι από τους παράγοντες που στήριξαν την ανάπτυξη αυτών των οικονομιών.

 

Η Βρετανία αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ισχυρές οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου. Δεν γίνεται να είναι όλα τέλεια. Δυστυχώς, όπως αναμενόταν, η Βρετανία απέδειξε ότι η λήψη επώδυνων πολιτικών αποφάσεων μπορεί να πλήξει την οικονομία. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ποτέ δεν εξαλείφεται ολοκληρωτικά ο πληθωρισμός.

 

Ετσι, η χώρα δεν αποτελεί τόσο ελκυστικό προορισμό για τους εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης από το εξωτερικό, δηλαδή τους μετανάστες με ανώτατη εκπαίδευση και προσόντα. Εντείνονται, παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Μετά την υποχώρηση της στερλίνας λόγω του δημοψηφίσματος για το Brexit, ο δομικός πληθωρισμός στη Βρετανία εμφάνισε φέτος μεγάλη άνοδο. Το 2017, παράλληλα, εμφανίστηκε μικρή υποχώρηση των ρυθμών αύξησης στην απασχόληση και στο ΑΕΠ.

 

Σε ό,τι αφορά το 2018, το οικονομικό τοπίο προδιαγράφεται λίαν θετικό για τις ισχυρές οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, με μια επιφύλαξη για τη Βρετανία. Μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη θα ήταν η αύξηση του πληθωρισμού από την ενίσχυση που έχει σημειωθεί στη ζήτηση και στην κατανάλωση των οικονομιών του ανεπτυγμένου κόσμου. Κίνδυνος μεγάλης ανόδου του πληθωρισμού ελλοχεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η φορολογική μεταρρύθμιση μπορεί να δώσει νέα ώθηση στις τιμές.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....