Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Οι Αμερικανό – Κινεζικές σχέσεις & Οι μεγάλες προκλήσεις

00:01 - 10/04/17

 

 

Πριν από μερικές ημέρες έφθασε στην έπαυλη του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στη Φλόριντα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Όπως έγραφαν οι New York Times λίγο πριν την επίσκεψη του Τζινπίνγκ, στo πλαίσιο της σύντομης επίσκεψής του θα επιδιώξει να εμφανιστεί ως αποφασιστικός ηγέτης, ο οποίος μπορεί να παραμείνει σταθερός στις θέσεις του δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο.

Όπως έγραφαν οι New York Times, ωστόσο σε αυτό απέτυχαν ακόμα και ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ. Ο Σι Τζινπίνγκ επιδιώκει να δείξει στους Κινέζους ότι μπορεί να χειριστεί τη σχέση του με τον Ντόναλντ Τραμπ αποτελεσματικά και να αποτρέψει μια κρίση στις διμερείς σχέσεις ειδικά εν όψει του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος εντός του 2017. Ωστόσο, αν και οι συναντήσεις των δύο ηγετών μπορεί να τονώσουν την ισχύ του κ. Σι στη χώρα του, παράλληλα μπορεί να κρύβουν και κινδύνους – υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε επίμαχα ζητήματα. Πιθανώς, κανένας Κινέζος πρόεδρος μέχρι σήμερα να μην έχει συνομιλήσει με Αμερικανό πρόεδρο, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δείξει αποστροφή για τη γλώσσα της διπλωματίας.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι είναι συνηθισμένοι σε διεθνείς συναντήσεις, οι οποίες ακολουθούν αυστηρό τυπικό και τα πάντα έχουν σκηνοθετηθεί. «Το να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τον Τραμπ συνιστά μία δοκιμή για τις ηγετικές ικανότητες κάθε αξιωματούχου», επισημαίνει ο Σι Γινχόνγκ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Ρενμόν του Πεκίνου. Οι δύο άνδρες είναι εντελώς διαφορετικοί, αλλά έχουν εκτόπισμα ως προσωπικότητες, είναι φιλόδοξοι και με συγκρουόμενες απόψεις σε κάποια θέματα. Ο κ. Σι ηγείται μιας κυβέρνησης σε μία χώρα η οποία διοικείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Κι αυτό είναι αποφασισμένο να φέρει την κινεζική οικονομία στην πρώτη θέση παγκοσμίως, παραγκωνίζοντας τις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια έλαβε ακόμα πιο σκληρά μέτρα για τον έλεγχο των αντιφρονούντων, περιορίζοντας δραστικά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Από τη δική του πλευρά, ο Nτόναλντ Τραμπ, ως απρόβλεπτος στις αντιδράσεις του και νεοφώτιστος στη διεθνή διπλωματία, έχει δεσμευθεί να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την Αμερική – και αυτό ώς ένα βαθμό θα το πραγματοποιήσει, ανακόπτοντας την ορμή της Κίνας και υποχρεώνοντάς την να διαπραγματευθεί για το εμπόριο. Το Twitter δεν λειτουργεί στην Κίνα, αλλά οι Κινέζοι έχουν θορυβηθεί από τη συνήθεια του κ. Τραμπ να προβαίνει σε χοντροκομμένες δηλώσεις στο Διαδίκτυο.

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές στην Κίνα λένε πως ο Σι Τζινπίνγκ προσέρχεται στις συνομιλίες πεπεισμένος ότι θα αποτρέψει μια έκρηξη στα φλέγοντα θέματα της Βόρειας Κορέας και του εμπορίου. Είναι προετοιμασμένος ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει περαιτέρω οικονομικά μέτρα κατά της Β. Κορέας λόγω επέκτασης του πυρηνικού της προγράμματος. Ο κ. Σι φέρεται πως θα προσφερθεί να ασκήσει πιέσεις στη σύμμαχο Β. Κορέα, όπως παρατηρεί ο πανεπιστημιακός Σι Γινχόνγκ. Ωστόσο, προσέθεσε ότι ο Κινέζος ηγέτης θα παραμείνει σταθερός στην εξής στρατηγική του θέση: η Β. Κορέα πρέπει να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε μία δυνητικά ενοποιημένη κορεατική χερσόνησο, η οποία θα τελεί υπό τον έλεγχο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο πεδίο των εμπορικών συναλλαγών, όπως αναφέρουν Κινέζοι αξιωματούχοι, ο Σι Τζινπίνγκ φέρεται να εκτιμά πως θα κατορθώσει να αποκρούσει τις απειλές που είχε εκστομίσει ο Ντόναλντ Τραμπ κατά της Κίνας – της προσήψε ότι χειραγωγεί την ισοτιμία του γουάν και την απείλησε με υψηλούς δασμούς. Σε περίπτωση, πάντως, που ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρήσει σε τέτοιες πρωτοβουλίες, το Πεκίνο είναι έτοιμο να απαντήσει, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα των κινεζικών ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, η Κίνα θα διακόψει τις προμήθειες σιτηρών από τις ΗΠΑ, θα παραγγείλει επιβατικά αεροσκάφη από την ευρωπαϊκή Airbus αντί από την αμερικανική Boeing και θα θέσει περιορισμούς στην πώληση μικροεπεξεργαστών και κινητών τηλεφώνων από αμερικανικούς ομίλους. Σε πρόσφατο σχόλιό του στο Τwitter, ο κ. Τραμπ προέβλεψε ότι η συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του θα είναι πολύ δύσκολη, «εφόσον πλέον η Αμερική δεν μπορεί να αντέξει υπέρογκο εμπορικό έλλειμμα και απώλεια θέσεων εργασίας». Το σκεπτικό του Σι Τζινπίνγκ είναι σε αυτήν την τοποθέτηση να αντιπροτείνει κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικά εργοστάσια και έργα υποδομής. Το εάν αυτό ικανοποιήσει τους σκληροπυρηνικούς της ομάδας Τραμπ παραμένει άγνωστο.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....