Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Το «αδύναμο» δολάριο & Το επικίνδυνο στοίχημα του D. Trump…

00:01 - 23/07/19

 

 

Όπως πριν από μερικές ημέρες έγραψαν στο Reuters οι Jason Lange και Ann Saphir, o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει ένα φθηνότερο δολάριο, υποστηρίζοντας πως άλλες χώρες προσπαθούν να αποδυναμώσουν το νόμισμά τους αποκτώντας έτσι ένα άδικο πλεονέκτημα εις βάρος της οικονομίας των ΗΠΑ. Τα σχόλια αυτά έχουν τροφοδοτήσει σενάρια για την πώληση δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, το δολάριο κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και είναι τουλάχιστον 6% ισχυρότερο απ’ όσο δικαιολογούν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της χώρας. «Οι συνθήκες επιτρέπουν μια παρέμβαση από την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να αποδυναμωθεί το δολάριο», σχολιάζουν οικονομολόγοι της Citi σε ανάλυση αυτής της εβδομάδας.

 

Σύμφωνα με την άποψη των αρθρογράφων του Reuters, ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένως πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, διότι στα τρέχοντα επίπεδα αναχαιτίζουν την ανάπτυξη. Αφενός πληθαίνουν οι ενδείξεις που σηματοδοτούν μείωση των επιτοκίων από τη Fed στην επόμενη συνεδρίαση που θα λάβει χώρα στα τέλη του μηνός. Αφετέρου είναι αμφίβολο εάν η μείωση του κόστους δανεισμού στην αμερικανική οικονομία θα οδηγήσει το δολάριο στα επίπεδα που επιθυμεί ο Τραμπ. Ενα αδύναμο δολάριο ενδεχομένως να τονώσει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη και τις πιθανότητες επανεκλογής του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

 

Βέβαια, μια νομισματική παρέμβαση από τις ΗΠΑ μπορεί να ωθήσει άλλες χώρες να τις μιμηθούν, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο το κύρος του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος. Είναι δε ακόμη αβέβαιο εάν η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να επιτύχει ουσιαστική αποδυνάμωση του δολαρίου χωρίς τη βοήθεια της Fed, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα.

 

Ο Τραμπ μιλάει υπέρ ενός αδύναμου δολαρίου –κάτι ασυνήθιστο για τον Αμερικανό πρόεδρο– επιδρώντας ήδη στην ισοτιμία του, αλλά έως ένα βαθμό. Για να υπάρξει μεγαλύτερη υποτίμηση του δολαρίου, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μπορεί να πουλήσει δολάρια και να αγοράσει άλλα νομίσματα, χρησιμοποιώντας τα αποθέματά του. Δεν το έχει ξανακάνει από τον Σεπτέμβριο του 2000, όταν είχε δαπανήσει 1,3 δισ. δολάρια στο πλαίσιο μιας διεθνούς προσπάθειας για την καταπολέμηση της κατάρρευσης του ευρώ.

 

Στην πλειονότητά τους, τα αποθέματα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, συνολικής αξίας 126 δισ. δολαρίων, είναι τοποθετημένα στο ταμείο σταθεροποίησης συναλλάγματος (Exchange Stabilization Fund). Εάν όμως μονομερείς ενέργειες από τις ΗΠΑ οδηγήσουν σε νομισματικό πόλεμο, τα αποθέματα αυτά μπορεί να μην επαρκούν. «Υπάρχουν κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) που διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια», σχολιάζει ο Πολ Ασγουορθ, οικονομολόγος στην Capital Economics.

 

Η Κίνα διαθέτει αποθέματα της τάξεως των 3,1 τρισ. δολαρίων. Περίπου 5 τρισ. δολάρια ανταλλάσσουν χέρια στις διεθνείς αγορές νομισμάτων, σε ημερήσια βάση. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει εάν οι παρεμβάσεις στο δολάριο περιλαμβάνονται στις επιλογές της κυβέρνησης – τυπικά, η Fed αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στις χρηματοοικονομικές αγορές. Οι δύο πλευρές συντονίζουν τις ενέργειές τους. Οπότε, εάν το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει μια δυναμικότερη παρέμβαση στις αγορές νομισμάτων, θα χρειαστεί τους πόρους της Fed, ενδεχόμενο που μπορεί να οδηγήσει στην πώληση ενός μεγάλου όγκου δολαρίων. Από την άλλη πλευρά, «δεν είναι ξεκάθαρο ότι η Fed προτίθεται να δράσει μονομερώς με έναν τρόπο που θα τοποθετήσει απέναντι από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», τονίζει ο Μπραντ Σέτσερ, συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση έχει, επίσης, την επιλογή να ζητήσει μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια από το Κογκρέσο, σχολιάζει ο Τζότζεφ Γκάγκον, πρώην οικονομολόγος της Fed και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος σήμερα συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Πέτερσον. «Εάν αυξηθεί το όριο του δημόσιου χρέους τότε οι ΗΠΑ μπορούν να κερδίσουν έναν νομισματικό πόλεμο», προσθέτει ο ίδιος.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....