Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

O Super Mario & H μεγάλη κληρονομιά

00:01 - 29/03/19

 

 

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο έγραψαν προσφάτως στο Reuters, οι Dhara Ranasinghe, Jennifer Ablan και Virginia Furness. Και όπως έγραψαν, η φράση «θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να διασωθεί το ευρώ» είναι ένα βαρύ κληροδότημα κάθε προέδρου κεντρικής τράπεζας που αποχωρεί και παραδίδει τα ηνία στον διάδοχό του. Επιπλέον, δημιουργεί στις αγορές νευρικότητα, καθώς αναρωτιούνται τι επίκειται μετά το τέλος της θητείας του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Tράπεζας φέτος τον Νοέμβριο. Η υπόσχεσή του να σώσει το ευρώ το 2012 κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών και συνέβαλε στο να ελεγχθεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Οι επενδυτές τον θαυμάζουν για την προθυμία του να διερευνήσει νέα πεδία στο ποια πολιτική θα ακολουθήσει, κάνοντας επιδέξιους χειρισμούς για να αμβλύνει τις έξωθεν και έσωθεν αντιρρήσεις, αλλά και για το ότι μετέδιδε προς το κοινό το σκεπτικό της ΕΚΤ με σαφή τρόπο. Δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης και ο πληθωρισμός εξασθενούν, ενώ το οπλοστάσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαντλήθηκε, οποιοσδήποτε τον διαδεχθεί ίσως χρειαστεί να επιδείξει ανάλογη τόλμη.

 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα σχολιάζουνε στο Reuters, οι 3 αρθρογράφοι.  Ο Μάριο Ντράγκι, με το προσωνύμιο «Σούπερ Μάριο», θα ολοκληρώσει την οκταετή θητεία του χωρίς να έχει κάνει ούτε μία αύξηση επιτοκίων. Οι επενδυτές φοβούνται ότι τα εργαλεία της ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει μια νέα ύφεση έχουν λιγοστέψει. Οπως κι άλλες κεντρικές τράπεζες έτσι και εκείνη αγωνίζεται να εξηγήσει γιατί η πτώση της ανεργίας δεν συνέβαλε στην άνοδο του πληθωρισμού. Οι προσδοκίες της αγοράς για αυτόν βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016, κυρίως εξαιτίας των πρόσφατων στοιχείων για δραστική κάμψη σε επίπεδα ναδίρ 79 μηνών του δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη γερμανική μεταποίηση τον μήνα Μάρτιο. Κι αυτή η εξέλιξη επέτεινε τις ανησυχίες για την ανάπτυξη.

 

Τίθενται μείζονα ερωτήματα για τον διάδοχο Ντράγκι. Μπορεί μια αναιμική οικονομία να υποχρεώσει την ΕΚΤ να επαναφέρει την ποσοτική χαλάρωση με δυνητική αγορά τίτλων, δεδομένης της ελλείψεώς τους; Και ίσως ο νέος πρόεδρος της τράπεζας –για να αποτρέψει μια ιαπωνικού τύπου ισχνή ανάπτυξη με χαμηλό πληθωρισμό– να κληθεί να εξετάσει ανορθόδοξα μέτρα, σαν αυτά που έλαβε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, όπως ο έλεγχος της καμπύλης αποδόσεων. Οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters προτιμούν το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, αν και θεωρούν πως περισσότερες πιθανότητες έχει ο Φινλανδός Ερκι Λιικάνεν. «Ουδείς μπορεί να αποδειχθεί ηπιότερος στη νομισματική πολιτική από τον Μάριο Ντράγκι», παρατηρεί ο Tζιλ Ρόθμπαρθ, διαχειριστής επενδυτικών χαρτοφυλακίων στην BlackRock Ευρώπης. «Ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι, θα υιοθετήσει πιο σκληρή γραμμή». Tέλος, ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας Ολι Ρεν, οποίος δεν εμπλέκεται στη διαδικασία διαδοχής, δήλωσε προ ημερών ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και να αναθεωρήσει όλο το πλαίσιο της πολιτικής της, εφόσον μετά πολλά χρόνια μη συμβατικών μέτρων στήριξης της οικονομίας ο πληθωρισμός δεν ενισχύθηκε.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....