Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Οι αγορές και το αδύναμο δολάριo

00:01 - 31/01/18

 

Με το πλήθος των αναλυτών να αναρωτιόνται πότε επιτέλους τα παγκόσμια χρηματιστήρια θα διορθώσουν, από τις ειδήσεις των τελευταίων εβδομάδων είναι η κίνηση του δολαρίου, μια κίνηση που αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα μετά τις τελευταίες δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΟΙΚ, του Μ. Ντράγκι αλλά και του ίδιου του απίστευτου Ν. Τράμπ. Όπως σχολίασε το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα ευνοεί πλέον το ισχυρό δολάριο, σε αντίθεση με ό,τι έπραττε τα προηγούμενα χρόνια. Και ενώ ορισμένες χώρες φοβούνται την άνοδο των νομισμάτων τους έναντι ενός αδύναμου δολαρίου, μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η Wall Street, τα διεθνή χρηματιστήρια, ο χρυσός, το πετρέλαιο και οι αγορές σταθερού εισοδήματος και πίστωσης ανέπτυξαν ταχύτητα από τότε που ο κ. Μνούτσιν δήλωσε: «Προφανώς, ένα αδύναμο δολάριο είναι καλό για εμάς, διότι σχετίζεται με το εμπόριο και τη δημιουργία ευκαιριών».

 

Ενα αδύναμο δολάριο ευνοεί την κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων, δίνοντας ώθηση και στη Wall Street. Είναι το κατάλληλο αντίδοτο για τους επενδυτές των αμερικανικών χρηματιστηρίων, που βλέπουν τις αποτιμήσεις των μετοχών να εξαντλούν τα περιθώρια ανόδου τους. Η αναλογία τιμής μετοχής προς κέρδη ανά μετοχή βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2002, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα δεδομένα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

 

Η εξασθένηση του δολαρίου μειώνει, επίσης, τα βάρη για όσους έχουν δανειστεί σε αμερικανικό νόμισμα. Οι τίτλοι χρέους σε αμερικανικό νόμισμα ανέρχονται σε 11 τρισ. δολάρια. Πάνω από 3,5 τρισ. δολάρια εκδόθηκαν στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες φέρουν ακόμη σημάδια από τις νομισματικές κρίσεις του παρελθόντος. Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο, το οποίο εδρεύει στην Ουάσιγκτον, τα ομόλογα και τα κοινοπρακτικά δάνεια που λήγουν το 2018 ανέρχονται στο 1,5 τρισ. δολάρια. Από αυτά τίτλοι 400 δισ. δολαρίων έχουν εκδοθεί σε αμερικανικό νόμισμα. «Είναι υψηλός ο κίνδυνος αλυσιδωτών αντιδράσεων για τις αναδυόμενες αγορές από την άνοδο των νομισμάτων των μεγάλων οικονομιών», αναφερόταν σε πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου.

 

Στον ανεπτυγμένο κόσμο, η πτώση του δολαρίου συνεπάγεται την ενίσχυση του ευρώ και του γιεν, μια όχι και τόσο καλή εξέλιξη για την Ευρωζώνη ή την Ιαπωνία. Αλλά δεν είναι απολύτως αρνητική. Από τη μια πλευρά η ενίσχυση του ευρώ και του γιεν έναντι του δολαρίου δυσχεραίνει τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων που επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, ένα ισχυρό νόμισμα μειώνει τις πιέσεις σε μια κεντρική τράπεζα να υιοθετήσει αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

 

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ισχυρίζεται ότι ένα αδύναμο δολάριο αποτελεί το βαρόμετρο για να αξιολογήσει κανείς κατά πόσον οι επενδυτές επιθυμούν να εκτεθούν σε κινδύνους και σε ποιο βαθμό οι χρηματοοικονομικές αγορές προτίθενται να εκτεθούν σε δανεισμό. Θεωρητικά, ένα αδύναμο δολάριο είναι καλό νέο για τις διεθνείς αγορές. Παρά την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) πέντε φορές μέχρι σήμερα και τη μεγάλη πιθανότητα να ακολουθήσουν και άλλες, οι συνθήκες χρηματοδότησης στις ΗΠΑ είναι πολύ χαλαρές την τελευταία τριετία, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Αυτό το θετικό περιβάλλον ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την ισχυρή ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης θα φθάσει στο 4% το 2018-19. Περισσότερες χώρες βρίσκονται σήμερα σε τροχιά ανάπτυξης.

 

Η μεγάλη ανάπτυξη της Ευρωζώνης, για παράδειγμα, ίσως να είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ανησυχεί τόσο για την άνοδο του ευρώ. Η ζήτηση στο εξωτερικό είναι ισχυρή. Δηλαδή, οι καταναλωτές έχουν την αγοραστική δύναμη για να απορροφήσουν τις εξαγωγές της Ευρωζώνης. Ακόμη και η ιταλική οικονομία, η ανάπτυξη της οποίας βάδιζε σε αργούς ρυθμούς τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιάζει υψηλές επιδόσεις.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....