Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Κίνα – Αμερική: Η μεγάλη σύγκρουση για το χάλυβα

00:01 - 03/05/17

 

Όπως προσφάτως έγραφαν οι New York Times, η κινεζική βιομηχανία χάλυβα έχει μπει στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ. Φαίνεται, όμως, ότι ο χάλυβας θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα της Κίνας, επιδεινώνοντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το χαλυβουργείο της Χαντζού είναι ένας τεράστιος λαβύρινθος με υπερμεγέθεις καυστήρες, αποθήκες, καμινάδες και κοιτώνες για τους εργάτες, που καλύπτουν εκατοντάδες στρέμματα. Ηταν ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια του Μάο Τσετούνγκ. Χτίστηκε μέσα σε μόλις 13 μήνες, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, και κάποτε απασχολούσε 25.000 εργάτες.

Η μόλυνση και η ραγδαία οικονομική εξέλιξη της χώρας έδειξαν, όμως, ότι το χαλυβουργείο ήταν πια βάρος. Πλην όμως, το κλείσιμό του θα οδηγήσει στην απώλεια πολλών καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος, εξάλλου, που η Κίνα διατηρεί εν λειτουργία χαλυβουργεία τα οποία παράγουν χάλυβα που πια δεν χρειάζεται ο κόσμος.

Οταν οι Αρχές βάλουν λουκέτο σε ένα εργοστάσιο, θα επιβαρυνθούν με τεράστιες δαπάνες, όπως φάνηκε και από την ιστορία της Χαντζού. Με τη συνδρομή επιδοτήσεων 34 εκατ. δολαρίων, η Hangzhou Iron and Steel Group, η ιδιοκτήτρια του συγκεκριμένου χαλυβουργείου, μπόρεσε να προσφέρει γενναιόδωρα πακέτα εθελουσίας εξόδου σε 12.000 εργάτες.

«Δεν χρειάζεται πια να ξυπνάω νωρίς», δηλώνει ο 49χρονος Τανγκ Γκουομίνγκ, ο οποίος εργαζόταν στους καυστήρες από 18 ετών. Ελαβε μισθούς μιας εξαετίας ως αποζημίωση, και όταν γίνει 50 ετών, θα εισπράττει σύνταξη προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, η οποία καλύπτει το 90% των αποδοχών που έπαιρνε ως εργάτης στη χαλυβουργία.

Επικαλούμενος έναν ασαφή εμπορικό νόμο, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα στις 20 Απριλίου, για να εξετασθεί αν οι εισαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ πλήττουν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Η έκθεση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 270 ημέρες. Αν το υπουργείο Εμπορίου καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ζημιώνεται η εθνική ασφάλεια της χώρας, ο κ. Τραμπ έχει προθεσμία 90 ημερών για να αποφασίσει εάν θα επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές χάλυβα.

Η Κίνα είναι ο έμμεσος αλλά και εμφανής στόχος του εκτελεστικού διατάγματος, αν και μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο. Ενώ μόνο το 2% των άμεσων εισαγωγών χάλυβα στις ΗΠΑ προέρχεται από την Κίνα, χαλυβουργίες και ειδήμονες του κλάδου κατηγορούν το Πεκίνο ότι πουλάει όλον τον χάλυβα που περισσεύει σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να πέφτουν δραματικά οι τιμές. Κατά συνέπεια, οι χώρες όπου καταλήγει όλο το πλεόνασμα του κινεζικού χάλυβα τον χρησιμοποιούν για την παραγωγή προϊόντων που πωλούνται, τελικά, στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υιοθετήσει πολύ πιο επιθετική στάση σε αυτό το θέμα, έχει υπονοήσει ότι θα λάβει μέτρα ακόμη και εις βάρος των χωρών που χρησιμοποιούν κινεζικό χάλυβα για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Η Κίνα αρνείται ότι πουλάει τον περισσευούμενο χάλυβα στο εξωτερικό σε τιμή χαμηλότερη του κόστους. Αυτή η τακτική ονομάζεται ντάμπινγκ στο εμπόριο. Αλλά η Κίνα κρύβει ότι διαθέτει ακόμη πολλά εργοστάσια που φτιάχνουν μεγάλες ποσότητες χάλυβα. Το κόλπο είναι να μειωθεί σταδιακά αυτή η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, αλλά αυτό δεν είναι ούτε εύκολο ούτε φθηνό. Η παραγωγή χάλυβα είναι πηγή υψηλόμισθων θέσεων εργασίας σε μια χώρα που έχει επιβραδυνθεί η οικονομική ανάπτυξη σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Ο χάλυβας παραμένει βασικό συστατικό στην παραγωγική διαδικασία της χώρας. Η Κίνα έχει τον ισχυρότερο κλάδο χάλυβα στον κόσμο. Στις ΗΠΑ απασχολούνται 140.000 άτομα και στην Κίνα 4,7 εκατομμύρια άτομα, αντανακλώντας το 0,6% της εργατικής δύναμης στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....