Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η Ευρώπη, τα κόκκινα δάνεια και η «μάχη» χωρίς κανένα κερδισμένο

00:01 - 05/12/17

 

Για ακόμη μια φορά την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ εμφανίστηκε ανήσυχη για το ζήτημα των κόκκινων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών, την ώρα που πυκνώνουν οι αντιδράσεις για την επερχόμενη αλλαγή στο λογιστικά πρόστιμα τα οποία έχει επιβάλει ο Μ. Ντράγκι και η παρέα του. Όπως σχολίασε το Reuters, η διαμάχη για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών περιλαμβάνει κρυμμένες απειλές.

 

Η Ιταλία ηγείται της αντίστασης στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έχει ως στόχο τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, η όποια νίκη θα είναι «πύρρειος».

 

Το να αγνοεί κανείς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιορίζει τη χορήγηση νέων δανείων.

 

Η αποτυχία των τραπεζών να καθαρίσουν τον ισολογισμό τους από απειλές θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακύρωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS).

 

Ιταλοί υπουργοί, ανώτατα τραπεζικά στελέχη ακόμη και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας έχουν επικρίνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον κανόνα που είχε εκδώσει τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται οι τράπεζες να προβούν σε προβλέψεις, εντός επτά ετών, για τη συνολική αξία όλων των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων – ακόμη και όσων έχουν εμπράγματες εγγυήσεις.

 

Οι επικριτές της πρότασης που έχει κάνει η ΕΚΤ υποστηρίζουν πως ο νέος κανόνας είναι αχρείαστος και πως θα υπονομεύσει την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας.

 

Οι επικριτές της ΕΚΤ βρήκαν απρόσμενους συμμάχους στις Βρυξέλλες. Την προηγούμενη Δευτέρα η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου (σ.σ.: δηλαδή, των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης) είχε εκδώσει νομική γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία ο κανόνας της ΕΚΤ αποτελεί μια μορφή μη δεσμευτικών κανόνων που η ΕΚΤ δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδώσει.

 

Παρόμοια στάση έχουν τηρήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ορισμένοι θεωρούν την προσπάθεια της ΕΚΤ ως απόπειρα σφετερισμού αρμοδιοτήτων.


Την Πέμπτη, η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής της Yπηρεσίας Eποπτείας Tραπεζών της ΕΚΤ, είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να καθυστερήσει την εφαρμογή του κανόνα ή να τον τροποποιήσει.

 

Ομως αυτό που φαντάζει σήμερα ως νίκη, θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τους νικητές. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ, που έχουν στον ισολογισμό τους.

 

Το ένα τέταρτο αυτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων το έχουν ιταλικές τράπεζες. Αν δεν αρχίσει η εξυπηρέτηση αυτών των δανείων ή αν οι τράπεζες δεν τα πουλήσουν, τότε είναι αναγκασμένες να χρησιμοποιήσουν πολλά κεφάλαια ώστε να τα καλύψουν.

 

Πράγμα που περιορίζει την ικανότητα των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια, οδηγεί σε περιορισμό της κερδοφορίας τους και περιορίζει τη δυνατότητά τους να χορηγήσουν μέρισμα στους μετόχους τους.

 

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να αναπτύσσεται με ρυθμό 2,5%, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή ώστε να αναληφθεί δράση για το καθάρισμα των ισολογισμών. Αν μια τράπεζα δεν έχει καταφέρει να πάρει πίσω το δάνειο που είχε χορηγήσει πριν από μία δεκαετία, τότε πιθανότατα αυτό το περιουσιακό στοιχείο δεν έχει πλέον καμία αξία και θα έπρεπε να διαγραφεί.

 

Χώρες που πιέστηκαν να καθαρίσουν βαθύτερα το τραπεζικό τους σύστημα, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έχουν σήμερα ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από την Ιταλία. Η αντίδραση στον κανόνα που έχει προτείνει η ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει και άλλες αρνητικές συνέπειες.

 

Η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα διστάζουν να μοιραστούν το κόστος ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων, μέχρι να μην υπάρχουν προβλήματα του παρελθόντος, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι ιταλικές τράπεζες που κωλυσιεργούν σήμερα στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενδέχεται να υπονομεύσουν στο τέλος τον κοινό στόχο για δημιουργία μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....