Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Huawei & Τα δύο μεγάλα προβλήματα

00:01 - 07/05/19

 

 

Όπως πριν από μερικές ημέρες σχολίασε ο Liam Proud στο Reuters Breaking ViewS, το λανθάνειν εστί ανθρώπινον. Παρ’ όλα αυτά, δίνεται πολύ μεγαλύτερη προσοχή στα λάθη στα οποία υποπίπτει η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei παρά σε αυτά των ανταγωνιστριών της Ericsson και Nokia. Για τον Ρεν Ζενγκφέι, ιδρυτή της Huawei, ο κίνδυνος είναι πως αυτή η προσοχή θα μπορούσε να τρομάξει και να διώξει τους πελάτες της εταιρείας. Η Huawei δέχθηκε νέο πλήγμα την Τρίτη, όταν η Vodafone ανακοίνωσε πως εντόπισε προβλήματα ασφαλείας στον εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών της Huawei που χρονολογούνται από την περίοδο 2011 και 2012. Το πρόβλημα ασφαλείας επηρέαζε ασύρματους δρομολογητές στην Ιταλία και επέτρεπε στην κατασκευάστρια εταιρεία να επικοινωνεί με το υλικό (τον δρομολογητή) για πολύ καιρό μετά τη χρήση του από καταναλωτές. Η αποκάλυψη προστίθεται στις κατηγορίες που έχει εξαπολύσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατά της Huawei, που της προσάπτει πως ενδέχεται να προσφέρει στην κινεζική κυβέρνηση τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να κατασκοπεύει δυτικές χώρες.

 

Βέβαια η αποκάλυψη της Vodafone απέχει πολύ από το να αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο. Η Vodafone αναφέρει πως η Huawei είχε επιδιορθώσει το πρόβλημα όταν της το είχε υποδείξει και πως η κινεζική εταιρεία είχε απλώς αποτύχει να αλλάξει μια ρύθμιση που χρησιμοποιούν συνήθως οι εταιρείες ώστε να εντοπίζουν τεχνικά προβλήματα στους δρομολογητές προτού τους αποστείλουν στους καταναλωτές. Αυτό καθιστά την υπόθεση περισσότερο θέμα ανεπάρκειας από την πλευρά της Huawei παρά κακόβουλη πρόθεση. Η αποκάλυψη της Vodafone σημειώνεται έναν μήνα αφότου η βρετανική εποπτική αρχή είχε επικρίνει τον τρόπο κατασκευής του λειτουργικού προγράμματος που χρησιμοποιεί η Huawei.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Reuters, o θόρυβος αυτός φέρνει στο προσκήνιο δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Huawei, την οποία ίδρυσε ο πρώην αξιωματικός του στρατού Ρεν το 1987 και η οποία κατέγραψε πέρυσι πωλήσεις ύψους περίπου 30 δισ. δολαρίων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Πρώτον, η εταιρεία του Ρεν θα υποβάλλεται σε στενότερους ελέγχους απ’ ό,τι οι ανταγωνίστριές της εξαιτίας της σχέσης που έχει με το κινεζικό κράτος. Ο ιδρυτής της Huawei υποστηρίζει ότι η εταιρεία ανήκει στους εργαζομένους της και όχι στην κυβέρνηση, ωστόσο δεν είναι αυτό το ζήτημα: το Πεκίνο δεν είναι ανάγκη να ελέγχει τις μετοχές μιας εταιρείας ώστε να ασκεί επιρροή σε αυτήν.

Δεύτερον, η συμμόρφωση με αυτά τα υψηλότερα πρότυπα θα κοστίσει. H Huawei έχει ήδη δεσμευτεί να επενδύσει δύο δισ. δολάρια ώστε να επιδιορθώσει τα προβλήματα που έχει εντοπίσει η βρετανική κανονιστική αρχή. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αυξηθεί πολύ οι επενδύσεις της Huawei σε έρευνα και ανάπτυξη. Η λειτουργική ταμειακή ροή της Huawei περιορίστηκε κατά 22,5% το 2018, παρόλο που οι πωλήσεις της είχαν αυξηθεί κατά 19,5%. Επιπλέον, η Huawei δεν είναι πλέον ο φθηνότερος προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού υλικού, σύμφωνα με πηγή του Reuters.

 

Η αύξηση του κόστους και ο συνεχής έλεγχος στον οποίον υπόκειται η Huawei ενδέχεται να αποδειχθούν πολύ μεγάλο βάρος για τους Eυρωπαίους πελάτες της εταιρείας του Ρεν, που ανησυχούν πως θα αναγκαστούν να μη χρησιμοποιούν το υλικό της στην περίπτωση που το απαγορεύσουν οι κυβερνήσεις. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Huawei στην Ευρώπη βρίσκεται υπό πίεση.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....