Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η ΕΚΤ & O Super Mario είναι πάντα σε μεγάλη ετοιμότητα …

00:01 - 13/06/19

 

 

Όπως και άλλες φορές έχουμε σχολιάσει ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών και κατά τη φετινή χρονιά. Είναι καθοριστικός τόσο για την πορεία της οικονομία και κυρίως για την συντήρηση του 10ετούς “Bull Market”, το οποίο κατά το 2018 και για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία. Φάνηκε να απειλείται. Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή στάσης των κεντρικών τραπεζών, από τη διαφαινόμενη σύσφιξη, στην περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα είναι από τα γεγονότα του 2019. Όπως πριν από μερικές ημέρες σχολίασε ο οικονομολόγος της Berenberg Βank,  Florian Hense, η ΕΚΤ (ECB) δρα δυναμικά και εκφράζει με περισσότερη σαφήνεια από ό,τι στο παρελθόν την αποφασιστικότητά της να λάβει και άλλα μέτρα, εάν παραστεί ανάγκη. Η ΕΚΤ προσανατολίζεται σε αλλαγή πολιτικής επιτοκίων μετά τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ μέχρι προηγουμένως την τοποθετούσε μετά τη λήξη του 2019. Αυτό σημαίνει πως έπειτα από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου χθες επιδίωξε να αποστείλει ένα μήνυμα μετριοπάθειας. Αναμέναμε να κάνει την κίνηση αυτή τον Σεπτέμβριο. Προ της χθεσινής συνεδρίασης, οι διεθνείς αγορές εκτιμούσαν πως μέσα στην επόμενη διετία δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια του ευρώ και απλώς μέχρι τα μέσα του 2022 θα υπάρξει αύξηση μόνον κατά 15 μονάδες βάσης. Μία μετακίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ώστε να υιοθετήσει ηπιότερη στάση, καθιστά την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ ακόμα λιγότερο πιθανή στο προσεχές μέλλον. Ενόσω διαπιστώνονται κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης, οι οποίοι είναι σημαντικότεροι σε σχέση με το πώς ήταν προ τριμήνου και το πώς θα εξελιχθούν στο εγγύς μέλλον, και με μια ελαφρά υποβαθμισμένη πρόβλεψη για την ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει περισσότερο διατεθειμένη να δηλώσει αργά ή γρήγορα πως θα διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για μεγαλύτερο διάστημα.

 

Επιπροσθέτως, η EΚΤ ανέπτυξε το θέμα της δικής της δέσμευσης να χρησιμοποιήσει όλα τα υφιστάμενα εργαλεία της για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην εντολή της, που είναι ο στόχος του πληθωρισμού στο 2%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στους κόλπους της τράπεζας έχει ξεκινήσει ενδελεχής συζήτηση για την εργαλειοθήκη, που υπάρχει. Μεταξύ των εναλλακτικών αναφέρθηκαν οι περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων και οι επιπρόσθετες αγορές ομολόγων, οι οποίες είναι γνωστές με τον τίτλο ποσοτική χαλάρωση. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ προσέθεσε πως σε μία συνολική θεώρηση για τα τεκταινόμενα στην Ευρωζώνη, η πολιτική αρνητικών επιτοκίων δεν έχει επηρεάσει δυσμενώς την κερδοφορία των τραπεζών. Αναφερόμενος δε σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε πως υπάρχουν τα περιθώρια και σε επίπεδο πολιτικής απόφασης να εκκινηθεί εκ νέου το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σχετικά με τα ποικίλα εργαλεία νομισματικής πολιτικής, επισήμανε ακόμα πόσο ζωτικής σημασίας είναι ο ρόλος της δημοσιονομικής πολιτικής, εάν τα πράγματα πάνε άσχημα.

 

Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί στο σημείο αυτό πως ο Μάριο Ντράγκι δεν ασχολήθηκε με το πότε ακριβώς θα κάνει χρήση των προαναφερθέντων εργαλείων. Ενα κίνητρο θα ήταν η περαιτέρω πτώση στις προσδοκίες του πληθωρισμού. Στο παρελθόν, όταν οι αγορές ανησυχούσαν για τον κίνδυνο μιας ύφεσης και οι προσδοκίες του πληθωρισμού υποχωρούσαν σημαντικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωνε σημαντικά μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι στην όποια απόφαση των αξιωματούχων της τράπεζας προφανώς θα ληφθούν υπ’ όψιν τα δεδομένα της διεθνούς οικονομίας και γεωπολιτικής, ενώ ο στόχος όσον αφορά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν αλλάζει.

 

Οντως, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, ο στόχος διαμορφώνεται στο 1,8% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Με αυτά κατά νουν, η έκδοση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ στις 26 Ιουλίου είναι κάτι το οποίο θα έχει ενδιαφέρον να το παρακολουθήσει κανείς. Εν τω μεταξύ, η δημοσιοποίησή τους θα γίνει μόλις μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας τον Ιούλιο. Ωστόσο, κάποια απόφασή της είτε για μία κίνηση προς την κατεύθυνση της ποσοτικής χαλάρωσης είτε προς την περικοπή επιτοκίων, δεν αναμένεται πριν από τον Σεπτέμβριο. Προς το παρόν, εμείς εκτιμούμε ότι υπάρχει 30% πιθανότητα η ΕΚΤ να κινηθεί προς τη μία ή την άλλη οδό στο προσεχές εξάμηνο, ενόσω η οικονομία θα ανακτά κάποια ταχύτητα και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα βελτιώνονται.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....