Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Και όμως υπάρχει και καλό σενάριο για το Brexit

00:01 - 15/04/19

 

 

Με την άποψη μας να παραμένει πως στο τέλος κάτι θα γίνει και το Brexit θα ακυρωθεί. Οι απόψεις διίστανται. Με τον Μ. Ντράγκι το «ΣΚ» το προειδοποιεί πως υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και ενός άτακτου Brexit. Ωστόσο υπάρχουνε και αυτοί που είναι αισιόδοξοι. Ένας τέτοιος είναι ο οικονομολόγος της Berenberg, Hense Florian, ο οποίος σχολίασε πως η είδηση πως η Βρετανία δεν βρήκε λύση για το Brexit και θα παραμείνει σε κλίμα αβεβαιότητας ώς τα τέλη Οκτωβρίου δεν βοηθά την οικονομία. Ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit εξακολουθεί να ελλοχεύει και να επισκιάζει την οικονομική προοπτική της χώρας. Mέχρι να ψηφιστεί, εάν ψηφιστεί, η συμφωνία αποχώρησης από το Κοινοβούλιο, η οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αδράνεια. Αναθεωρούμε, συνεπώς, προς τα κάτω τις προβλέψεις για φετινή ανάπτυξη στο 1,2% το 2019 από το 1,4%, αλλά αφήνουμε αμετάβλητες τις προβλέψεις για το 2020 στο 2,1%.

 

Το βασικό μας σενάριο για τη Βρετανία είναι πως μια συμφωνία αποχώρησης θα περάσει από το Κοινοβούλιο πριν από τις 22 Μαΐου. Αυτό θα σήμαινε πως το Brexit θα συμβεί μέχρι τα τέλη του β΄ τριμήνου του 2019. Με αυτήν την υπόθεση δεν θα υφίστατο ένα σκληρό Brexit. Δεδομένου ότι η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών είναι ενισχυμένη και παρατηρείται μια έστω και μικρή άνοδος της ζήτησης για επενδύσεις, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επιτάχυνση της ανάπτυξης μόλις ξεκαθαριστεί το Brexit. Οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί ενίσχυση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης από το 0,6% που προβλέπεται το α΄ εξάμηνο του έτους στο 2,4% το α΄ εξάμηνο του 2020.

 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτή η ασάφεια αυξάνει τους κινδύνους για την οικονομία. Εάν, μάλιστα, το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν δώσει μια λύση στο Brexit μέχρι το β΄ τρίμηνο του 2019 τότε θα επιδεινωθεί η οικονομική προοπτική της χώρας. Από τότε που έγινε το δημοψήφισμα για το Brexit, τον Ιούνιο του 2016, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει δύο φορές το κόστος δανεισμού στην οικονομία. Ωστόσο, η Βρετανία φαίνεται πως μπορεί να αντέξει λίγο υψηλότερα επιτόκια. Η απασχόληση είναι ισχυρή και οι μισθοί αυξάνονται. Μελέτες σηματοδοτούν μια ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία. Πιθανολογούμε πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια μέχρι να επιλυθεί το Brexit. Εάν υλοποιηθεί το βασικό μας σενάριο, τότε η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει τον Αύγουστο. Ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει μεγάλα περιθώρια για να χρονοτριβήσει, καθώς μπορεί να ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Ακόμη και αν δεν βρεθεί λύση στο Brexit όσο πορευόμαστε στο β΄ εξάμηνο του 2019, είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια μόλις εισέλθουμε στο β΄ εξάμηνο του 2019.

Ωστόσο, μια συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δεν είναι εύκολη. Η Μέι δέχεται πιέσεις από τους σκληροπυρηνικούς ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της, τους Συντηρητικούς, για να οδηγήσει τη χώρα σε ένα σκληρό Brexit. Ο Κόρμπιν δέχεται πιέσεις από τους φιλοευρωπαίους στο κόμμα του για να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Μέι μόνον εάν γίνει σχετικό δημοψήφισμα που θα επιβεβαιώνει τη σύμφωνη άποψη της κοινής γνώμης στη χώρα. Εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ τους, τότε η Μέι έχει δηλώσει πως θα παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο μία σειρά προτάσεων προς ψηφοφορία. Αυτές θα μπορούσε να είναι οι εξής: ένα σκληρό Brexit, μια τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., το νορβηγικό μοντέλο, ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή η ματαίωση του Brexit. Παρά, όμως, τις προκλήσεις, ίσως τελικά βρεθεί σύντομα μια λύση για το Brexit – πιθανώς μέχρι τις 22 Μαΐου. Αυτή είναι η κρίσιμη ημερομηνία.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....