Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Κα Μέρκελ η γερμανική οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θα έπρεπε…

00:01 - 15/09/17

 

Λίγες ημέρες απομένουν και όπως όλα δείχνουν η Α. Μέρκελ πηγαίνει για έναν ακόμη εκλογικό θρίαμβο, με τον Β. Σόιμπλε να φαίνεται ότι θα μείνει στη θέση του ως ΥΠΟΙΚ (κάτι το οποίο από GFF έχει χαρακτηριστεί ως ένα αρνητικό σενάριο). 

Κάπου εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα αναφορικά με τα ζητήματα της οικονομίας. Και αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα πράγματα στη γερμανική οικονομία εξελίσσονται πολύ καλά, τα πράγματα μπορεί τελικά να μην είναι έτσι. Όπως με χαρακτηριστικό τρόπο έγραψε το Reuters πριν από μερικές ημέρες, οι παραλείψεις της Γερμανίδας καγκελαρίου σε ζητήματα οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια είναι πιθανόν να τη στοιχειώσουν αν κερδίσει στις εκλογές και ηγηθεί ενός συνασπισμού κομμάτων. Από τότε που ανέλαβε η κ. Μέρκελ την εξουσία, το 2005, έχει αποτύχει να ενισχύσει επαρκώς τις επενδύσεις, να προσαρμόσει το κράτος πρόνοιας στη γήρανση του πληθυσμού ή να προετοιμάσει τη χώρα της για να μπορέσει να πετύχει τους πολυδάπανους στόχους για την κλιματική αλλαγή. Η οικονομία θα πληρώσει το τίμημα στην επόμενη ύφεση.

Κακά τα ψέματα, προς το παρόν, τα προβλήματα της οικονομίας κρύβονται χάρη στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Η γερμανική οικονομία έχει αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης τα εννέα από τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Ο αριθμός των απασχολουμένων έχει αυξηθεί κατά 20% από το 2005, στα 32 εκατομμύρια ανθρώπους. Η ανεργία έχει υποχωρήσει σε επίπεδο ρεκόρ και το Βερολίνο προβλέπει ότι θα παρουσιάζει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό κάθε έτος έως το 2021. Ωστόσο, αυτά τα επιτεύγματα είναι το αποτέλεσμα κυρίως των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων δανεισμού, των μεταρρυθμίσεων που είχε κάνει στην αγορά εργασίας ο προκάτοχος της Μέρκελ Γκέρχαρντ Σρέντερ και πολλών ετών συγκράτησης των μισθών.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχτισε πάνω σε αυτά τα πολλά υποσχόμενα θεμέλια. Απέτυχε να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία για να επενδύσει. Το οικονομικό ινστιτούτο DIW Berlin υπολογίζει ότι οι ιδιωτικές και οι δημόσιες επενδύσεις που παραμένουν εκκρεμείς αντιστοιχούν σε περίπου 75 δισ. τον χρόνο ή περίπου στο 3% του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα είναι πολλές γέφυρες, δρόμοι και πλωτά ποτάμια και κανάλια να βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Και η Γερμανία βρίσκεται πίσω από ανάλογου μεγέθους οικονομίες στο θέμα των διαδικτυακών συνδέσεων οπτικών ινών, οι οποίες αντιστοιχούν σε λιγότερο από 2% του συνόλου όλων των συνδέσεων γρήγορου Ιντερνετ το 2016. Ο μέσος όρος για τις ανεπτυγμένες οικονομίες των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ είναι 21%, σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού.

 

Οι καλοί καιροί δεν θα διαρκέσουν για πάντα, ιδίως αν η οικονομία δεχθεί κάποιο εξωγενές πλήγμα. Η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, η οποία θα προκαλέσει τη μείωση του εργατικού δυναμικού κατά ένα εκατομμύριο την ερχόμενη τετραετία, αν παραμείνουν ως έχουν οι υπόλοιπες συνθήκες, όπως το ποσοστό της απασχόλησης, σύμφωνα με υπολογισμό του DIW Berlin. Το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθεί η δυνητική ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας έως το 2019, προβλέπει η κεντρική τράπεζα της χώρας.

 

Αντί να προσφέρει στους Γερμανούς κίνητρα για να παραμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην εργασία, η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ έχει διευκολύνει την πρόωρη συνταξιοδότηση, μειώνοντας το όριο συνταξιοδότησης για ορισμένες κατηγορίες. Και η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4%, που αποφασίστηκε τον Ιανουάριο, μπορεί, τελικά, να αποβεί επιζήμια για εργαζομένους που δεν έχουν υψηλή εξειδίκευση, ιδιαίτερα στην ανατολική Γερμανία όπου είναι χαμηλότερη η παραγωγικότητα. Επιπλέον, μία στις δέκα θέσεις εργασίας στη βιομηχανία εξαρτάται από την ύπαρξη του κινητήρα εσωτερικής καύσης, τεχνολογίας της οποίας οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι δυσοίωνες.

 

Οσο για τους φιλόδοξους στόχους της Γερμανίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η κωλυσιεργία κατά τα προηγούμενα έτη σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μεταξύ 1990 και 2020 μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν τεθούν γρήγορα εκτός λειτουργίας εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα χρησιμοποιούν γαιάνθρακα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια 70.000 χιλιάδων θέσεων εργασίας, πολλές εκ των οποίων στις φτωχές περιοχές της ανατολικής Γερμανίας. Παρόλο που η κ. Μέρκελ πάλεψε με πολλές φωτιές στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, μέχρι σήμερα έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει τις πολλές φωτιές που σιγοκαίνε στη Γερμανία.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....