Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ο D. Trump και οι χαμένοι στη μετάφραση

00:01 - 17/04/18

 

 

Όπως πριν από μερικές ημέρες σχολίασαν οι New York Times, σε μια κομψά επιπλωμένη αίθουσα συσκέψεων στο Πεκίνο, τον περασμένο Δεκέμβριο, ένα μέλος της πολιτικής ηγεσίας της Κίνας ζήτησε από κάποια στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης να τον βοηθήσουν να καταλάβει τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Γουάνγκ Χουνίγκ είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και ειδικεύεται σε θέματα γεωπολιτικής στρατηγικής, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να καταλάβει αν ο κ. Τραμπ επιθυμεί να εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Εύχεται, πάντως, οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ να λειτουργήσουν ως δίαυλοι επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο.

Δεν είναι ο μόνος. Εδώ και μήνες, ορισμένοι από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Κίνα –σύμμαχοι του προέδρου Σι Τζινπίνγκ που διατηρούν στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ– δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν πού το πάει ο Αμερικανός πρόεδρος και, ως εκ τούτου, αδυνατούν να αντιδράσουν με τον κατάλληλο τρόπο.

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας Γουάνγκ Γιανγκ έχει συναντηθεί με αρκετούς Αμερικανούς επιχειρηματίες και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, για να τους ρωτήσει αν ευσταθούν οι απειλές εμπορικού πολέμου του Λευκού Οίκου. Ο Σι Λιου Χε, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Κινέζου προέδρου, έχει κάνει το ίδιο. Ειδικός επί κινεζικών θεμάτων που κατοικεί στις ΗΠΑ δήλωσε ότι πέντε αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης τον επισκέφθηκαν για να ζητήσουν τη συμβουλή του.

Σε αυτές τις συναντήσεις, οι Αμερικανοί προειδοποιούν ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι διαμαρτυρίες Τραμπ, διότι επικρατεί μεγάλη δυσαρέσκεια και αναστάτωση στην Ουάσιγκτον με την πολιτική που εφαρμόζει το Πεκίνο, ιδιαίτερα με το πρόγραμμα «Made in China 2025», ύψους 300 δισ. δολαρίων, που στοχεύει στο να εξελιχθεί η χώρα σε τεχνολογική υπερδύναμη. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει φόβους ακόμη και για την εθνική τους ασφάλεια.

Δεν είναι βέβαιο αν ο κ. Σι έχει λάβει αυτό το μήνυμα ή αν έχει επιλέξει να το αγνοήσει, συμπεραίνοντας ότι μπλοφάρει ο κ. Τραμπ. Αφού καταργήθηκε από το σύνταγμα της Κίνας το άρθρο που δεν επιτρέπει στον ίδιο πρόεδρο να υπηρετεί πάνω από δύο θητείες, ο κ. Σι έχει αναλάβει προσωπικά τη διαχείριση αυτής της εμπορικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. Η εγκαθίδρυση του κ. Σι στην προεδρία της Κίνας καθιστά δυσκολότερη την επικοινωνία με μέλη του κόμματός, που ίσως έχουν διαφορετική άποψη από τον ίδιο για τις προθέσεις του Λευκού Οίκου.

«Οταν επικρατεί ένα τέτοιο καθεστώς, θέλεις να αναφέρεις την καλή εκδοχή της ιστορίας», δήλωσε ο Τάο Γίνγκζου, συνεταίρος στη νομική εταιρεία Dechert. «Εχω την εντύπωση ότι η ηγεσία της Κίνας δεν έχει ενημερωθεί πλήρως για το πόσο βαρύ είναι το κλίμα στο αμερικανικό κατεστημένο εναντίον του Πεκίνου», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η σύγχυση για τη στάση του κ. Τραμπ σε θέματα εμπορίου κορυφώθηκε την Πέμπτη, όταν δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επανενταχθούν οι ΗΠΑ στο σύμφωνο συνεργασίας των δύο πλευρών του Ειρηνικού, τη γνωστή ΤΡΡ. Ενα χρόνο νωρίτερα, ο κ. Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από την ΤΡΡ.

Ψάχνοντας να βρει απαντήσεις, ο Κινέζος αντιπρόεδρος έχει συναντηθεί με τρεις πρώην υπουργούς Οικονομικών – τον Τίμοθι Γκάιτνερ, τον Χένρι Πόλσον και τον Λόρενς Σάμερς. Εχει επίσης έρθει σε επαφή με τον Ρόμπερτ Ζόελικ, πρώην εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, και με τον Γουίλιαμ Κοέν, πρώην υπουργό Αμυνας. Αλλοι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί πρόσφατα με τον Τίμοθι Κουκ της Apple, τον Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan Chase, τον Τσακ Ρόμπινς της Ciscο, τον Στέφεν Σβάρτσμαν της Blackstone Group και τον Ντέιβιντ Σάλομον της Goldman Sachs. Ζητούν να μάθουν με ποιον πρέπει να μιλήσουν για να ενημερωθούν», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Λάμπτον. Μέχρι στιγμής, οι επαφές μεταξύ των δυο πλευρών έχουν παγώσει ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ να μην προχωρήσει για λίγο καιρό το Πεκίνο στην υλοποίηση του προγράμματος «Made in China 2025».

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....