Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η αγορά πράσινων ομολόγων μεγαλώνει

00:01 - 18/07/17

 

Όπως έγραψε προσφάτως σε ένα άρθρο του ο Gordon French (επικεφαλής Global Banking and Markets, για την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, HSBC)

Η αγορά «πράσινων» ομολόγων γίνεται εφέτος 10 χρονών και κινείται με ταχύτητα προς την ενηλικίωση. Οσο ωριμάζει, αυτή η αγορά θα αποτελεί μια ολοένα και πιο κρίσιμη πηγή κεφαλαίων για έργα που θα βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία να περιορίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Η «παιδική ηλικία» των πράσινων ομολόγων δεν ήταν απολύτως εύκολη. Το πρώτο πράσινο ομόλογο, αξίας 600 εκατ. ευρώ, εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2007, ενώ δεν ακολουθήθηκε το ίδιο πνεύμα για αρκετά χρόνια μετά. 

 Χρειάστηκε να φθάσουμε στο 2013 για να εκδοθούν ομόλογα που ξεπέρασαν το ορόσημο των 10 δισ. δολαρίων ΗΠΑ τον χρόνο - και αυτό είναι ένα μικρό ποσό σε σύγκριση με τη συνολική αξία της αγοράς ομολόγων. Ωστόσο, δέκα χρόνια μετά, το «βρέφος» των κεφαλαιαγορών έχει μεγαλώσει θεαματικά. 

Πάνω από 90 δισ. δολάρια συγκεντρώθηκαν μέσω πράσινων ομολόγων πέρυσι - ποσό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του 2015. Αυτό περιελάμβανε την έκδοση του πρώτου κρατικού πράσινου ομολόγου, ύψους 750 εκατ. ευρώ, από την Πολωνία. 

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Γαλλία εξέδωσε πράσινο ομόλογο 22ετούς διάρκειας ύψους 7 δισ. ευρώ - ένα ορόσημο όσον αφορά το μέγεθος και τη διάρκειά του. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι ακόμα πιο αξιοσημείωτη, διότι η ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών, πλέον των 23 δισ. ευρώ, ξεπέρασε την προσφορά.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια πιεστική απειλή για τον πλανήτη και απαιτούνται σημαντικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση τεχνολογιών και υποδομών με λιγότερες εκπομπές άνθρακα. Σκεφθείτε τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Σκεφθείτε συστήματα μετακίνησης με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σκεφθείτε τεχνολογίες που θα αυξάνουν ολοένα και περισσότερο την επάρκεια σε νερό κτιρίων και ολόκληρων πόλεων.

Η αγορά των πράσινων ομολόγων μπορεί να γνωρίζει καθυστερημένη ανάπτυξη, αλλά σήμερα είναι κρίσιμη η χρηματοδότηση μιας οικονομίας χαμηλότερων επιπέδων εκπομπών άνθρακα.

Παρέχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν την αυξανόμενη συγκέντρωση ρευστότητας παγκοσμίως, η οποία αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες φιλικές προς το κλίμα, μετατρέποντας τα κεφάλαια αυτά σε κεφάλαια για περιβαλλοντικά βιώσιμα έργα.

Αυτή τη στιγμή, τα πράσινα ομόλογα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% της συνολικής παγκόσμιας αγοράς ομολόγων. Αλλά πιστεύουμε ότι η αγορά μεγαλώνει γρήγορα γιατί:

Πρώτον, υπάρχουν προφανείς αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις, οι καταναλωτές και οι επενδυτές αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που συνδέονται με τη μόλυνση και την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Η Συμφωνία του Παρισιού που υπογράφηκε το 2015 εδραίωσε μια «συντριπτική» παγκόσμια συναίνεση για το ότι η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. 

Η συγκεκριμένη συμφωνία απαιτούσε από τους περισσότερους από 200 συνυπογράφοντες να καταρτίσουν τα δικά τους εθνικά πλάνα, τα οποία θα εξυπηρετήσουν τον στόχο του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον δύο βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προ βιομηχανικής επανάστασης επίπεδα.

Δεύτερον, οι τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν οικονομικά βιώσιμες ολοένα και περισσότερες εναλλακτικές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (από εναλλακτικές τεχνολογίες ενέργειας, ηλεκτρικά οχήματα και ηλεκτρικές μπαταρίες). Οι πράσινες επενδύσεις δεν είναι μόνο ηθικά αλλά και οικονομικά υγιείς.

Τρίτον, οι Αρχές της Κίνας και της Ινδίας έδωσαν βαρύτητα στην προσπάθειά τους να κάνουν τις οικονομίες τους περισσότερο «πράσινες». Με το λανσάρισμα πράσινων ομολόγων για πρώτη φορά το 2015, Κινέζοι και Ινδοί πρόσθεσαν γεωγραφική ποικιλομορφία σε μια αγορά, στην οποία μέχρι τότε κυριαρχούσαν οι Σκανδιναβικές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία. 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....