Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

H Γαλλία και η εποχή Μακρόν

00:01 - 19/12/17

 

Όπως και χθες είχαμε γράψει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εκλογή Μακρόν τους πρώτους μήνες του 2017 ήταν ένα από τα γεγονότα της χρονιάς που σε μερικές ημέρες μας εγκαταλείπει. Και επίσης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι προτάσεις Μακρόν για τη νέα Ευρώπη, αν και έχουμε πολύ μικρές πιθανότητες να βρουν πρόσκαιρο έδαφος στη πάντα δύσκολη Γερμανία, είναι επίσης από τα γεγονόταν του 2017, που σίγουρα θα εξακολουθούν να μας απασχολούν και το 2018. Όπως έγραψε ο Holger Schmieding (επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank) οι μεταρρυθμίσεις Μακρόν σηματοδοτούν μια χρυσή δεκαετία για τη Γαλλία. Προβλέπουμε πως αυτή θα είναι η σημαντικότερη μακροοικονομική εξέλιξη στην Ευρώπη τα ερχόμενα χρόνια. Στη δεκαετία του 2020, η αναζωογονημένη Γαλλία έχει τη δυνατότητα να επισκιάσει τη Γερμανία, η οποία θα παραμείνει ισχυρή αλλά εφησυχάζει όλο και πιο πολύ έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση, ενώ η Βρετανία περιορίζει τη δυναμική της, εγκαταλείποντας τη βασική εξαγωγική της αγορά, την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εδραίωση της αλλαγής στη Γαλλία θα απαιτήσει χρόνο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βαδίζει στον σωστό δρόμο. Εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που είχε περιγράψει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Εχοντας ήδη υπογράψει τον Σεπτέμβριο τη μεγάλη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, που μπορεί να συγκριθεί με τη γερμανική Ατζέντα 2010 του 2003-2004, η κυβέρνηση Μακρόν ετοιμάζεται να προωθήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις.

Η Γαλλία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίον χρηματοδοτεί το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, ώστε να μειώσει ελαφρώς το ύψος των εισφορών που καταβάλλουν εργαζόμενοι και εργοδότες. Το 2018 αναμένεται, επίσης, να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων, ώστε έως το 2022 να έχει περιοριστεί στο 25% από το 33,3% σήμερα. Το επίπεδο της εταιρικής φορολογίας στη Γαλλία δεν θα βρεθεί, βέβαια, στο 21%, όπου είναι πολύ πιθανό να το μειώσει το αμερικανικό Κογκρέσο την ερχόμενη εβδομάδα. Η αμερικανική φορολογική μεταρρύθμιση θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, αλλά και τον ανταγωνισμό στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου τα κράτη-μέλη ανταγωνίζονται για το ποιο θα προσελκύσει τις περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις. Μια Γαλλία όπου θα έχουν εφαρμοστεί μεταρρυθμίσεις θα είναι σε θέση να αυξήσει το μερίδιό της σε άμεσες ξένες επενδύσεις. Ο κ. Μακρόν έχει καταφέρει να βελτιώσει την εικόνα της Γαλλίας. Σε ετήσια έρευνα της εταιρείας Ipsos, στην οποία πήραν μέρος 200 διευθυντικά στελέχη διεθνών εταιρειών, το ποσοστό των στελεχών που περιμένουν ότι η μητρική εταιρεία θα αυξήσει τις επενδύσεις της στη Γαλλία ανήλθε από το 37% στο 72% μέσα σε έναν χρόνο. Αντίστοιχα, το ποσοστό των στελεχών που απάντησε αρνητικά στην ερώτηση μειώθηκε από το 59% το 2016 στο 28% το 2017.

Όπως σχολίασε ο αναλυτής της Berenberg, σε αυτή την ισχυρή κυκλική ανάκαμψη, η οποία ενισχύεται από νέα επενδυτική δυναμική στη Δύση, το πιθανότερο είναι ότι οι πολυεθνικές εταιρείες θα ακολουθήσουν αποφασίζοντας να επενδύσουν περισσότερο στη Γαλλία, δημιουργώντας, ως εκ τούτου, και νέες θέσεις εργασίας. Τα ενθαρρυντικά νέα δεν περιορίζονται στο πλαίσιο μιας μόνο μικρής έρευνας. Η Γαλλία φαίνεται ότι ευνοείται από την παγκόσμια κυκλική ανάκαμψη περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της εταιρείας IHS Markit για τον Δεκέμβριο, τα διευθυντικά στελέχη του γαλλικού μεταποιητικού τομέα είναι σήμερα περισσότερο αισιόδοξα απ’ ό,τι ήταν τους προηγούμενους 207 μήνες. Ο δείκτης PMI για τη γαλλική μεταποίηση έχει ανέβει στις 59,3 μονάδες. Οι γαλλικές μεταποιητικές εταιρείες προσλαμβάνουν σήμερα υπαλλήλους με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2000. Για μια χώρα που εξακολουθεί να υποφέρει από χρόνια έλλειψη ανταγωνιστικότητας και σταθερά υψηλή ανεργία, το νέο ότι οι εξαγωγικές εταιρείες αισθάνονται αρκετά σίγουρες για το μέλλον, ώστε να προσλαμβάνουν πολλούς επιπλέον υπαλλήλους, αποτελεί σημαντική εξέλιξη και μάλιστα στους τομείς που έχουν μεγαλύτερη σημασία. Ο Μακρόν διαθέτει σημαντική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ η αντιπολίτευση βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης. Ο Μακρόν πράττει σοφά που εκμεταλλεύεται την πρώτη φάση της θητείας του για να εφαρμόσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Γαλλία. Με την πάροδο του χρόνου, μια ισχυρότερη Γαλλία θα μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της συνοχής της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....