Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

O εμπορικός πόλεμος & Τα νέα δεδομένα

00:01 - 24/05/19

 

 

Με τον αμφιλεγόμενο D. Trump να συνεχίζει να κάνει αλλοπρόσαλλες κινήσεις στο ζήτημα του εμπορικού πολέμου. Το reuters σχολίαζε προσφάτως πως η υπόθεση της Huawei οδηγεί τον εμπορικό πόλεμο σε αχαρτογράφητα νερά. Η επίθεση της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον μιας εκ των μεγαλυτέρων κινεζικών επιχειρήσεων αποτελεί ανησυχητικό σημείο καμπής. Τέτοιου είδους ανηλεής επίθεση σε μεγάλη επιχείρηση είναι ουσιαστικά δίχως προηγούμενο. Αυτό καθιστά στο εξής τα πάντα λιγότερο προβλέψιμα. Η Huawei δέχεται διασταυρούμενα πυρά επί μήνες. Ακόμη και έτσι, η προσθήκη της Huawei στον κατάλογο των επιχειρήσεων με τις οποίες απαγορεύεται να συνεργάζονται αμερικανικές επιχειρήσεις επιδείνωσε κατά πολύ την ήδη δύσκολη θέση της. H Google, για παράδειγμα, ανέστειλε την παροχή υπηρεσιών που περιλαμβάνουν τη μεταφορά υλικού, λογισμικού και τεχνικών υπηρεσιών, εξαιρουμένων μόνων αυτών που παρέχονται μέσω αδειών ανοικτού λογισμικού, όπως αναφέρει το Reuters. Υπήρξε μερική ανακούφιση όταν ανακοίνωσε χθες η Ουάσιγκτον ότι χαλαρώνει προσωρινά τους περιορισμούς, ωστόσο αυτό είναι μικρή παρηγοριά.

 

Όπως σχολίασε το Reuters, πράγματι, η μεγάλη ανησυχία δεν σχετίζεται αναγκαστικά με το πλήγμα που θα υποστούν βραχυπρόθεσμα τα έσοδα της Huawei ή των προμηθευτών της. Σχετίζεται με τις συνέπειες που θα έχει το σφυροκόπημα της δέκατης μεγαλύτερης κινεζικής επιχείρησης βάσει εσόδων που συνεισφέρει περίπου το 0,2% του κινεζικού ΑΕΠ, σύμφωνα με την Capital Economics. Αλλωστε, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν άλλες χώρες να μην επιτρέψουν στην Huawei να καταθέσει προσφορά για τα δίκτυα 5G. Ακόμη και αν κάνει πίσω ο Τραμπ, όπως είχε κάνει πέρυσι με την ZTE –μια ρεαλιστική πιθανότητα– η εταιρεία και οι ευρύτερες διπλωματικές σχέσεις θα έχουν υποστεί ζημιά.

 

Ολα αυτά τα στοιχεία καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την πρόβλεψη των πραγματικών επιπτώσεων. Πρώτον, η επίθεση θα διευρύνει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και πιθανότατα θα πείσει τις μεγάλες κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες να μεταφέρουν όσο μεγαλύτερο μέρος της εφοδιαστικής τους αλυσίδας μπορούν στην Κίνα. Η κλιμάκωση εντός τεχνολογικού ψυχρού πολέμου θα μπορούσε να παγιδεύσει και άλλες επιχειρήσεις: η εταιρεία JD, η οποία κατασκευάζει τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη, είναι η πιο πρόσφατη που υποβάλλεται σε έλεγχο. Οι κραδασμοί είναι πιθανόν να επεκταθούν προς κατευθύνσεις που δεν γίνεται να προβλεφθούν. Θα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν και οι κανόνες εμπλοκής. Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο έχει επιλέξει να μην κλιμακώσει την ένταση, εν μέρει προκειμένου να μην αποχωρήσουν από την Κίνα αμερικανικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, η υπόθεση της Huawei θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση. Πρόσφατα, τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ υιοθέτησαν σαφώς πιο οξύ τόνο κατά την κάλυψη της υπόθεσης και η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ σε επιχείρηση επεξεργασίας σπάνιων γαιών θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη του τι θα μπορούσε να κάνει η Κίνα, αν το επιλέξει. Και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαθέτουν εναλλακτικές επιλογές: το να γυρίσουν πίσω τον χρόνο δεν είναι πλέον μία από αυτές.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....