| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η οικονομία & Το νέο σχέδιο του Πεκίνου

00:01 - 01/10/20

 

Με τις συζητήσεις γύρω από την παγκόσμια οικονομία να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, το ενδιαφέρον στρέφεται φυσικά πως θα εξελιχθεί ο Covid-19, αλλά και αν θα υπάρξουνε νέες παρεμβάσεις από τις κεντρικές  τράπεζες – κράτη. Όπως χαρακτηριστικά έγραφε το CNBC, καθώς το Πεκίνο ετοιμάζεται να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία, ενισχύονται οι φωνές που τονίζουν ότι σε έναν κόσμο αβεβαιότητας, διαρκών εντάσεων και ανατροπών, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

 

Μετά και το σοκ της πανδημίας του νέου κορωνοϊού οι κινεζικές αρχές καλούνται να εντείνουν την προσπάθεια για μετάβαση από ένα αναπτυξιακό μοντέλο που στηρίχθηκε επί δεκαετίες στις εξαγωγές σε ένα, που θα έχει βασικό πυλώνα την εγχώρια κατανάλωση. Η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ και οι αβέβαιες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ωθούν επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. 

 

«Η οικονομία της Κίνας πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Εάν οι εξαγωγές υποχωρήσουν (ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της παγκόσμιας ζήτησης), θα πρέπει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος με την κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας» τόνισε σε δημοσιογράφους ο Τζάστιν Γίφου Λιν, σύμβουλος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, σύμφωνα με μετάφραση των δηλώσεών του από το CNBC.  

 

Ο Λιν είπε ακόμη ότι και οι κινεζικές εταιρείες, που δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ, όπως η Huawei, θα πρέπει επίσης να στρέψουν περισσότερο το βλέμμα στην κινεζική αγορά. 

 

Η μεγαλύτερη έμφαση στην τοπική αγορά είναι μέρος ενός νέου όρου- της «διπλής κυκλοφορίας»- που έχει έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα. Ο ορισμός του παραμένει «θολός», αλλά σε δημόσιες συζητήσεις συνδέεται με δύο ακόμη όρους, αναφέρει το CNBC: την «εσωτερική κυκλοφορία» που εστιάζει στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς και την «εξωτερική κυκλοφορία», που αναφέρεται στο εμπόριο με άλλες χώρες.

 

Αυτό που επισημαίνουν οι αξιωματούχοι είναι πως η «διπλή κυκλοφορία» και οι συνδεόμενες πολιτικές δεν είναι απλά μία αντίδραση σε βραχυπρόθεσμα σοκ και παράγοντες, όπως η πανδημία ή ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, αλλά βασικό στοιχείο της νέας στρατηγικής της Κίνας, που θέλει όπως και άλλες αναδυόμενες οικονομίες να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εξαγωγές. 

 

Οι εξαγωγές δεν αφήνονται βεβαίως στη μοίρα τους. Αλλά και αυτές θα αλλάξουν μορφή, σύμφωνα με τον Λιν. Η Κίνα έχει ως στόχο να εξάγει στο μέλλον περισσότερα προϊόντα εντάσεως κεφαλαίου και υψηλής τεχνολογίας και λιγότερα μεταποιητικά αγαθά εντάσεως εργασίας, όπως είπε. 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....