| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Οι μεταλλάξεις & Η ολοένα μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας

00:01 - 03/02/21

 

 

Σύμφωνα με τα όσα έγραψαν πριν από μερικές ημέρες σε μια από τις τελευταίες αναλύσεις του οι Holger Schmieding και Florian Hense (οικονομολόγοι της Berenberg Bank), οι πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομία της Ευρωζώνης αυτόν τον χειμώνα. Ορισμένες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν ήδη πληγεί σοβαρά. Άλλες όπως η Γερμανία, όπου οι μεταλλάξεις δεν έχουν ακόμα ευρέως εξαπλωθεί, καθυστερούν τη χαλάρωση των περιοριστικών τους μέτρων ή ενισχύουν ορισμένα εξ αυτών παρά το ότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα είτε  σταθεροποιούνται είτε μειώνονται. Είμαστε εν μέσω ενός χαμένου τριμήνου. Μέχρι στιγμής, βασίζαμε τις οικονομικές μας προβλέψεις στην υπόθεση ότι πολλές χώρες θα μπορούσαν να χαλαρώσουν κάπως τους περιορισμούς τους τον Φεβρουάριο και πιο ουσιαστικά από τον Μάρτιο και μετά. Υποθέτουμε τώρα ότι οι περιορισμοί θα διατηρηθούν έως τον Φεβρουάριο, στη συνέχεια θα υπάρξει μία μέτρια χαλάρωση σε κάποιες χώρες στα τέλη Μαρτίου και μία γενικότερη και σταδιακή από τον Απρίλιο και μετά. Ο καιρός θα βελτιώνεται, επιβραδύνοντας την εξάπλωση και θα προχωρά ο μαζικός εμβολιασμός. Αναθεωρήσαμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2021 από -0,5% στο -2% σε τριμηνιαία βάση.

 

Εντούτοις, υπάρχουν και καλές ειδήσεις. Εν μέσω δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, η οικονομία της Ευρωζώνης διατηρήθηκε σε καλύτερη κατάσταση στα τέλη του 2020 από ό,τι είχε προβλεφθεί. Το ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο περιορίστηκε μόνον 1,3% σε τριμηνιαία βάση στη Γαλλία, όταν είχε συρρικνωθεί 13,7% το β΄ τρίμηνο – κι αυτό παρατηρήθηκε ανεξαρτήτως του ότι οι περιορισμοί, που επιβλήθηκαν τον Νοέμβριο, ήταν ιδιαίτερα αυστηροί. Στη δε Γερμανία η οικονομία ενισχύθηκε απροσδόκητα  0,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,4% στην Ισπανία. Ναι μεν η Ευρωζώνη είδε την οικονομία της συνολικά να περιστέλλεται το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου κατά 0,9%, αλλά ήταν σαφώς μικρότερη η συρρίκνωση από το 2,5% που είχαμε αρχικά προβλέψει.

 

Η δυναμική των εξαγωγών και η ανάκαμψη των επενδύσεων αντιστάθμισαν και άμβλυναν την επίπτωση  από την ελάττωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Λόγω του κινδύνου που ενέχουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, καθώς και της αργής εφαρμογής του εμβολιασμού στην Ευρωζώνη, εξακολουθεί να είναι δύσκολη η πρόβλεψη του πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα και θα εκκινήσει η ανάκαμψη. Ωστόσο, τα πρόσφατα δεδομένα ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι, μόλις ξεκινήσει, θα είναι ισχυρή.  Η οικονομία της Ευρωζώνης αποδείχθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2020 πως είναι ανθεκτική, διότι αντιστάθμισε σχεδόν όλες τις απώλειες του β΄ τριμήνου. Τα νοικοκυριά είναι πρόθυμα να επιστρέψουν σε μια πιο φυσιολογική ζωή. Ενα σημαντικό μέρος των δημοσιονομικών μέτρων, που αποφασίστηκαν πέρυσι, θα εκταμιευθούν μόνον το 2021 και το 2022, ενώ οι συνθήκες για τη μεταποίηση και το εμπόριο διεθνώς, άρα και για τις εξαγωγές, παραμένουν ευνοϊκές.  

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....