| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Tο Brexit & H μη εμπορική συμφωνία

00:01 - 03/12/20

 

 

Αν δεχθούμε πως τα πάντα θα πάνε καλά με την πανδημία και τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών κατά τους επόμενους μήνες. Μετά και το πρόσφατο μεγάλο ράλι των αγορών, αν υπάρχει ένα μεγάλος κίνδυνος θα λέγαμε πως αυτό θα ήταν να είχαμε μια πραγματικά σημαντική εμπλοκή με το περιβόητο Brexit. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε το Bloomberg, διαπιστώνοντας ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δριμύτερα πληγεί από τα περισσότερα προηγμένα κράτη από την πανδημία του κορωνοϊού, η συζήτηση δεν θα μπορούσε να είναι εντονότερη από σήμερα, δεδομένης και της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων του Brexit. Το ΑΕΠ της χώρας ίσως και να αποδειχθεί μικρότερο από όσο δυνητικά θα ήταν, εάν η χώρα παρέμενε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξαρτήτως της έκβασης των συνομιλιών. 

 

Εντούτοις, το να καταστεί εφικτό να συναφθεί μία εμπορική συμφωνία τώρα, θα διευκολύνει το να αποφευχθούν σοβαρά εμπόδια στις διμερείς συναλλαγές από την 1η Ιανουαρίου. Το να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, εν τω μεταξύ, θα σήμαινε ότι η έξοδος της Βρετανίας  από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά θα της στοίχιζε πολύ περισσότερο και σε βάθος χρόνου συγκριτικά με την πανδημία, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι. Αμφότερες οι πλευρές ισχυρίζονται ότι εναπόκειται στον έτερο συνομιλητή να κάνει την αποφασιστικής σημασίας κίνηση, προτού λήξει η μεταβατική περίοδος σε μόλις έναν μήνα.  

 

Η πανδημία προκαλεί μέχρι στιγμής τη δραματικότερη οικονομική αποδυνάμωση της χώρας των τελευταίων σχεδόν 300 ετών, ήτοι από τον Μεγάλο Παγετό του 1709. Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025 το ΑΕΠ θα είναι 3,1% χαμηλότερο από όσο είχε προβλεφθεί φέτος τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γραφείου Υπεύθυνου Προϋπολογισμού. Ο φορέας αυτός, ο οποίος ασκεί δημοσιονομική επίβλεψη, προσθέτει επιπλέον πως η απώλεια στην οικονομική παραγωγή θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Σε άλλη έκθεσή του το Γραφείο επισημαίνει ότι η διαδικασία μετάβασης σε μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Βρυξέλλες θα αφαιρέσει 4% από το ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στην πιθανότητα να μη συναφθεί καμία συμφωνία, όπερ σημαίνει πως θα υπόκεινται οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών στο κανονιστικό πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αυτό θα μεταφραστεί σε μία απώλεια 1,5% επιπλέον από το ΑΕΠ. Κατά τον οικονομολόγο του Bloomberg Economics, Νταν Χάνσον, το τίμημα συνολικά θα είναι πολύ υψηλότερο στο 7% του ΑΕΠ. 

 

Καίριο χτύπημα θα δεχθεί και η απασχόληση. Η ανεργία το 2021 αναμένεται να εκτιναχθεί στο 7,5%, ήτοι θα βρεθούν εκτός παραγωγικής διαδικασίας 2,6 εκατ. άνθρωποι, υπό την προϋπόθεση πως θα επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε αντίθετη περίπτωση, ο δείκτης της ανεργίας θα φθάσει το 8,3%. Ο κλάδος της παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και η μεταποίηση, η οποία έχει σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό,  θα δεχθούν από τα βαρύτερα πλήγματα χωρίς συμφωνία – μιλώντας για μεταποίηση, εννοούμε μεταξύ άλλων τον κλάδο του αυτοκινήτου, της ένδυσης και των τροφίμων. 

 

Εκφράζονται ανησυχίες μήπως τα χρήματα και ο χρόνος που δαπανήθηκαν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, άφησαν τις εταιρείες απαρασκεύαστες για να αντεπεξέλθουν σε πιθανές ζημίες και να διαχειριστούν τυχόν προβλήματα στο μέλλον. Βάσει έρευνας της Τραπέζης της Αγγλίας, στην οποία συμμετείχαν διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων της χώρας, ποσοστό μικρότερο του 4% δήλωσε πως είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου την 31η Δεκεμβρίου.

 

Προτού ξεσπάσει η πανδημία, οι εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειχναν αυτοσυγκράτηση στις δαπάνες τους, διότι περίμεναν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πλαίσιο, που θα καθόριζε τις διμερείς συναλλαγές μετά το διαζύγιο. Η πανδημία προσέθεσε ένα επιπλέον βάρος, αποδεκατίζοντας τις επενδύσεις για το τρέχον έτος και θέτοντας εν κινδύνω τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να τις υλοποιήσουν στο μέλλον. Τέλος, ασχέτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων, η περίοδος προσαρμογής θα τις δυσκολέψει ακόμα περισσότερο στο να αντιληφθούν πού θα επενδύσουν αποδοτικά στο μέλλον. Η δε υπαγωγή στο πλαίσιο του ΠΟΕ θα επιδεινώσει την κατάσταση για μεγαλύτερο διάστημα, πλήττοντας την ήδη εξασθενημένη παραγωγικότητα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....