| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η παγκόσμια οικονομία & Η μεγάλη ύφεση

00:01 - 06/08/20

 

Με την πανδημία του Covid-19 να έχει πλέον μετατραπεί σε μια από τις ιστορικότερες οικονομικές κρίσεις, σχεδόν όλες οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από αυτό, με τα πραγματικά κρούσματα και τους νεκρούς από τον ιό, να μπαίνουνε μέχρι και σε δεύτερη μοίρα.

 

Και η αλήθεια είναι πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Είναι χαρακτηριστικό, πως δυσοίωνες χαρακτηρίζει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το Reuters, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων καθώς και του κινδύνου να επιβληθεί εκ νέου καραντίνα και περιορισμός δραστηριοτήτων σε πολλές χώρες.

 

Κι αυτός ο περιορισμός με τη σειρά του κάνει πιθανότερο το σενάριο του να αντιστραφεί η όποια πορεία ανάκαμψης, όπως συμπεραίνουν 500 οικονομολόγοι από όλον τον κόσμο οι οποίοι συμμετείχαν σε μεγάλη έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

 

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, έχουν διασαφηνίσει ότι η πορεία της οικονομίας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί ο κορωνοϊός.

 

Συνεκτιμώντας οι ερωτηθέντες οικονομολόγοι την έξαρση της πανδημίας και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Αυστραλία, αναθεωρούν ακόμα μία φορά τις προβλέψεις τους και μιλούν για πρωτοφανή συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής το 2020. Βάσει, λοιπόν, των εκτιμήσεων των 500 οικονομολόγων, η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος 4% ή σχεδόν 3,4 τρισ. δολάρια (σχεδόν σαν να διαλύονταν εξ ολοκλήρου οι οικονομίες του Καναδά και της Αυστραλίας).

 

Μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό περισσότερο από 17 εκατομμύρια άνθρωποι και οι θάνατοι ξεπερνούν τις 650.000, οπότε οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να επιβάλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να ανακόψουν την εξάπλωσή του. Οι πολίτες έμειναν στο σπίτι τους, οι εταιρείες, τα εργοστάσια και τα καταστήματα έκλεισαν και η ύφεση ήταν αναπόφευκτη, χωρίς να έχει ακόμα λήξει. Η άνοδος των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και οι θάνατοι από τον ιό ξεπέρασαν τις 150.000, ώθησαν κάποιες πολιτείες να επιβάλουν νέα μέτρα.

 

Τον Ιούνιο στην τότε έρευνα είχαν προβλέψει περιστολή 3,7%, η οποία ήταν και η έκτη υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους, όταν ξεκινώντας τον Ιανουάριο πριν από τον ιό έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3,1% φέτος. Αναφορικά τώρα με το 2021, εκτιμάται ότι η διεθνής οικονομία θα αναπτυχθεί 5,3%, ελαφρώς λιγότερο από το 5,4% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι τον Ιούλιο.

 

Πάντως, οι υπολογισμοί αυτοί λαμβάνουν ως προϋπόθεση ότι η ασθένεια θα τεθεί υπό έλεγχο και το εμβόλιο σύντομα θα παρασκευασθεί – κάτι για το οποίο πολλοί τρέφουν μεγάλες ελπίδες. Εάν, όμως, επαληθευθεί το χειρότερο σενάριο, όπως προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, τότε το 2020 η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,5%, δηλαδή πολύ περισσότερο από την εκτίμηση του 4,9% του ΔΝΤ, και στη συνέχεια το 2021 θα εμφανίσει ανάπτυξη της τάξεως του 2%.

 

Αναφορικά, με την Ευρωζώνη, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ελαφρά βελτιωμένη πορεία χάρις στο πακέτο των 750 δισ. ευρώ το 2021, ενώ για τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία και την Ιαπωνία υποβάθμισαν τις φετινές προβλέψεις τους και για του χρόνου διαβλέπουν ήπια ανάπτυξη παρά την εκτιμώμενη δραματική ύφεση του 2020.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....