| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η αμερικανική αγορά εργασίας ανακάμπτει ….. Αλλά …

00:01 - 07/10/20

 

Σε σχέση και με γράφουμε στο GFF το τελευταίο χρονικό διάστημα για τις εξελίξεις στην αμερικανική αγορά εργασίας, ο επικεφαλής οικονομολόγος Β. και Ν. Αμερικής και Ασίας της επενδυτικής τράπεζας Berenberg, Mickey D. Levy έγραψε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακτήσει το 52% των θέσεων εργασίας που χάθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 661.000 οι θέσεις εργασίας στην οικονομία εκτός της γεωργίας. Στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου χάθηκαν 22,2 εκατ. θέσεις και τώρα ανακτήθηκαν τα 11,4 εκατ., αποδεικνύοντας πως η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας και πιο γρήγορη είναι και πιο εντυπωσιακή, προσφέροντας την εξαιρετικά αναγκαία ενίσχυση των εισοδημάτων στα νοικοκυριά. Παράλληλα, συμβάλλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η κατάσταση της απασχόλησης απέχει ακόμα πολύ από την κανονικότητα, μιας και η ανεργία είναι υψηλή, οι θέσεις που χάνονται διά παντός αυξάνονται και υποχωρεί η συμμετοχών των εργαζομένων στο παραγωγικό δυναμικό. Η δημιουργία θέσεων εργασίας, μετά την αιφνιδιαστική αύξηση που παρουσίασε, θα εξακολουθήσει να εξασθενεί.

 

Σύμφωνα με τα όσα έγραψε ο Mickey D. Levy, τον Σεπτέμβριο οι μόνιμου χαρακτήρα απώλειες θέσεων εργασίας αυξήθηκαν στα 3,8 εκατ., κάτι που δείχνει ότι η οικονομία θα φέρει μόνιμα τραύματα εξαιτίας της κρίσης. Παρά το ότι αυτές οι ζημίες παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα ρεκόρ στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης (6,8 εκατ.), δημιουργεί ανησυχία το ότι συνεχίζουν να διογκώνονται. Ο δείκτης της ανεργίας σχεδόν μειώθηκε στο μισό, από το 14,7% τον Απρίλιο στο 7,9%. Εντούτοις, δεν παύει να είναι υπερδιπλάσιος από όσο ήταν στην προ πανδημίας περίοδο. Εν μέρει η αποκλιμάκωση του δείκτη της ανεργίας τον Σεπτέμβριο οφείλεται στο ότι ελαττώθηκε η συμμετοχή των Αμερικανών στην αγορά εργασίας κατά 695.000 άτομα, όπερ σημαίνει σε ποσοστό 61,4% από το 61,7% προηγουμένως.

 

Ορισμένοι άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα να επανέλθουν στη δουλειά μετά την καραντίνα, ενώ άλλοι δεν νιώθουν σίγουροι ότι έχουν προοπτικές να βρουν νέα εργασία. Αλλοι και άλλες έχουν τη μέριμνα των παιδιών και δεν μπορούν να επιστρέψουν ή απλώς είναι μια παροδική κατάσταση. Εάν, όμως, το εργατικό δυναμικό βαίνει μειούμενο, τότε θα ανακοπεί η αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και η τόνωση των καταναλωτικών δαπανών. Η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας έχει αποδειχθεί ανομοιογενής, αποτυπώνοντας τη δυναμική παραγωγή αγαθών και την εξασθένηση του κλάδου παροχής υπηρεσιών.

 

Η απασχόληση στην παραγωγή προϊόντων διαμορφώνεται σε επίπεδα 5,4% κάτω των αντίστοιχων του Φεβρουαρίου, ενώ στις υπηρεσίες είναι 8% χαμηλότερα. Οι δραστηριότητες στον κλάδο αυτό έχουν περισταλεί εξαιτίας των ανησυχιών για τη δημόσια υγεία και των περιορισμών που επιβλήθηκαν, όταν η ζωηρή ανάκαμψη στην κατανάλωση έχει ανέλθει σε επίπεδα υψηλότερα εκείνων πριν από την πανδημία. Τέλος, οι μισθοί και τα ωρομίσθια, όσο η απασχόληση αναζωογονείται, ανακάμπτουν, αλλά παραμένουν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα προ κορωνοϊού.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....