| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η Γερμανία & Η γρήγορη ανάκαμψη …

00:01 - 14/04/20

 

Η άποψη μας είναι πως κανένα από τα σενάρια καταστροφής που υπάρχουνε για την παγκόσμια οικονομία δε θα επιβεβαιωθεί. Και παρά τις ομολογουμένως μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία κατά το 2020, θα υπάρξει μια βίαιη ανάπτυξη τύπου V”, που θα φέρει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, την παγκόσμια οικονομία στο σημείο που ήτανε στο τέλος του 2019. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουνε αρκετές εκτιμήσεις και η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες δε συμφωνούνε με την άποψη μας και προβλέπουνε έναν παγκόσμιο «Αρμαγεδδών», ο οποίος μάλιστα θα κρατήσει αρκετά χρόνια.  

 

Πάμε όμως να δούμε ποιά είναι η άποψη του επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Florian Hense. Όπως σχολίασε ο αναλυτής, η επικαιρότητα δεν εστιάζεται μόνο στο θέμα του κορωνοϊού. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η γερμανική οικονομία ξεκίνησε –απροσδόκητα– καλά το 2020. Φυσικά, αυτό το νέο μπορεί να φαίνεται κάπως παλιό, καθώς η πτώση στη ζήτηση αλλά και στις προμήθειες από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο είναι πιθανό να συρρικνώσει οτιδήποτε θετικό είχε αρχίσει να φαίνεται προηγουμένως στη γερμανική οικονομία. H απότομη πτώση στον δείκτη Ifo –η χειρότερη από το 1991 οπότε ξεκίνησε η έρευνα– που σχετίζεται με τις προσδοκίες παραγωγής τον Μάρτιο, μαρτυρεί αυτό ακριβώς. Ωστόσο, η δυναμική της οικονομίας πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού καταδεικνύει ότι η περίοδος ανάκαμψης μετά τον ιό θα ξεκινήσει τελικά από μία σταθερή βάση. Το ΑΕΠ θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από το ξέσπασμα του ιού το αργότερο σε δύο χρόνια, αφότου φθάσει στο χειρότερο σημείο.

 

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Berenberg, κάποια στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, την περίοδο δηλαδή πριν από την έξαρση του ιού, σκιαγραφούν την πορεία της γερμανικής οικονομίας. Ενδεικτικά, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε έως 1,8% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του τετάρτου τριμήνου, με τον τομέα των κατασκευών να γνωρίζει ισχυρή αύξηση (4,7%), ενώ σημαντική ήταν και η αντίστοιχη αύξηση έως 2% στον κλάδο της μεταποίησης. Ορισμένα έκτακτα γεγονότα έπαιξαν ρόλο. Ο Ιανουάριος ώθησε προς τα πάνω την παραγωγή στον κατασκευαστικό κλάδο όταν ο Δεκέμβριος, λόγω και των περιορισμένων εργάσιμων ημερών, οδήγησε τον κλάδο σε αντίστροφη πορεία. Οι παραγγελίες σημείωσαν αύξηση 2,6% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019, η οποία προήλθε από την εγχώρια (2%) ζήτηση καθώς και από τη ζήτηση χωρών εκτός Ευρωζώνης (5,5%). Οσον αφορά τις πωλήσεις στο λιανεμπόριο, αυτές σημείωσαν αύξηση 1,1% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

 

Η σημαντική αύξηση στις πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων (4,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2020) αποτελούν σημάδι αναμονής για την έλευση του COVID-19. Oι καταναλωτές φαίνεται να αντέδρασαν πριν διαφανεί το πλήγμα στην παραγωγή λόγω της καραντίνας. Ομως η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση στις πωλήσεις διαφόρων ειδών αλλά και τροφίμων δεν οφείλεται σε αγορές που έγιναν από τους καταναλωτές για προληπτικούς λόγους. Αφορά μία αυξημένη καταναλωτική ζήτηση. Στην ουσία, τα περιοριστικά μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται ευρύτερα σε διάφορες περιοχές από τα μέσα Μαρτίου. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου φαντάζουν ακόμη μακρινά. Υπάρχει βέβαια και η θετική πλευρά, καθώς η γερμανική οικονομία εισήλθε στην κρίση ενώ βρισκόταν σε «αξιοπρεπή» κατάσταση. Εάν λοιπόν οι ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική πράξουν ορθώς, η γερμανική οικονομία δεν θα χρειαστεί να περιμένει αρκετά για να επιστρέψει στο σημείο όπου βρισκόταν.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....