| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η τεράστια διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας ….

00:01 - 15/01/20

 

 

Αν μας ρωτήσετε ποιός είναι ο λόγος για πολλά από τα αλλοπρόσαλλα που συμβαίνουνε στον πλανήτη τα τελευταία 10 χρόνια. Θα σας απαντήσουμε πως η εξήγηση 90% βρίσκεται στην κρίση της μεσαίας τάξης στον παραδοσιακό δυτικό κόσμο. Μια κρίση της μεσαίας τάξης που φυσικά έχει σχέση με αυτό που λέγεται οικονομική ανισότητα. Μια οικονομική ανισότητα, η οποία όπως διαπιστώνουνε αρκετές έρευνες. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο αποκορύφωμα της. Μια ανισότητα, η οποία εκτιμάμε ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Οδηγώντας πιθανόν σε ακόμη πιο περίπλοκες καταστάσεις στον παραδοσιακό δυτικό κόσμο.

 

Ενδιαφέρον έχει να δούμε και τα όσα σχολίασε ο BO ROTHSTEIN του SOCIAL EUROPE, ο οποίος σε άρθρο του αναφέρει πως το οικονομικό σύστημα που αποκαλούσαμε καπιταλισμό ελεύθερης αγοράς έχει αλλάξει δραματικά. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αυτό το κοινωνικοοικονομικό μοντέλο έχει οδηγήσει σε τεράστια διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας, ιδίως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

 

Όπως έγραψε ο BO ROTHSTEIN. Πρόκειται για μια τόσο σοβαρή αλλαγή, ώστε σημαντικοί διεθνείς οικονομικοί φορείς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ, το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ και το ΔΝΤ, που προηγουμένως δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για το ζήτημα, προειδοποιούν πλέον ότι η διεύρυνση της ανισότητας δεν συμβαδίζει με την ασφαλή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Επιπλέον, ενώ σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι διαλαλούσαν ότι η αναδιανομή του πλούτου υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη, πολλοί οικονομολόγοι προωθούν πλέον το αντίθετο, ότι δηλαδή η τεράστια διεύρυνση της ανισότητας υπονομεύει επίσης την ανάπτυξη. Πολλοί λόγοι έχουν οδηγήσει στη διεύρυνση της ανισότητας. Σε κοινωνίες με ανισότητα οι άνθρωποι τείνουν να μην εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει το κόστος συναλλαγών. Η ανισότητα είναι η αιτία και παράλληλα το αποτέλεσμα διαφόρων μορφών διαφθοράς.

 

Υστερα από ενδελεχή έρευνα, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για να επιτευχθεί κάτι σε μακροχρόνιο επίπεδο πρέπει και οι εργαζόμενοι των εταιρειών να επωφελούνται από τις αποδόσεις κεφαλαίων των επιχειρήσεων. Η πιο ριζοσπαστική πρόταση για την πραγματοποίηση αυτής της ιδέας ήταν η δημιουργία ταμείων ιδιοκτησίας μετοχών για εργαζομένους από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Σουηδίας το 1983, που ωστόσο καταργήθηκε από τη συντηρητική κυβέρνηση του 1992. Σε αντίθεση με άλλες μεταρρυθμίσεις των Σοσιαλδημοκρατών, τα ταμεία δεν έγιναν ποτέ δημοφιλή, διότι δεν διευκρινίστηκε ποτέ η συμμετοχή των εργαζομένων στις εταιρείες στις οποίες κατείχαν μετοχές μέσω των ταμείων.

 

Σύμφωνα πάντα με την άποψη του Social Europe …. Ωστόσο, εάν σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς το κεφάλαιο μπορεί να προσλάβει εργατικό δυναμικό και οι κεφαλαιούχοι δικαιούνται να διαχειριστούν την εταιρεία και να πάρουν μερίδιο από τα κέρδη της, τότε οι εργαζόμενοι μπορούν επίσης να δανειστούν κεφάλαιο και στην περίπτωση αυτή να επωφεληθούν από τις αποδόσεις των μετοχών.Δεν πρόκειται για ουτοπική πρόταση. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, υπάρχει ένα πρόγραμμα ιδιοκτησίας μετοχών από τους εργαζομένους, που προσφέρει φοροελαφρύνσεις και επιτρέπει στους εργαζομένους κάποιας εταιρείας να την αγοράσουν, ορίζοντας ως εγγύηση τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας – που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να θέσουν τις δικές τους περιουσίες σε κίνδυνο. Παραδόξως, είναι το πιο συνηθισμένο οικονομικό μοντέλο στις σημερινές «σούπερ καπιταλιστικές» ΗΠΑ.

 

Δεκάδες έρευνες αποδεικνύουν ότι αυτές οι εταιρείες είναι εξίσου οικονομικά βιώσιμες σε σχέση με τις παραδοσιακές εταιρείες, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν υψηλότερους μισθούς, είναι πιο ευχαριστημένοι από τις εργασιακές τους συνθήκες και λαμβάνουν αξιοσημείωτο μερίδιο των κερδών. Αυτό το μοντέλο έχει αντιμετωπιστεί ως εργαλείο για την καθιέρωση οικονομικής δημοκρατίας και για τη βελτιστοποίηση των εργασιακών συνθηκών. Ωστόσο, δεν έχει αναφερθεί ότι μπορεί να ενισχύσει και την ισότητα.

 

Ορισμένοι καπιταλιστές θα διαφωνούσαν έντονα σε ένα τέτοιο σύστημα, αλλά πολλοί ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση, φαίνεται πως υποστηρίζουν την πώληση των εταιρειών τους στους υπαλλήλους τους, πιθανότατα επειδή οι κληρονόμοι τους δεν ενδιαφέρονται ή επειδή δεν μπορούν να τις αναλάβουν.

 

Αυτό δεν είναι ένα τέλειο σύστημα. Οσοι απαιτούν ένα τέλειο σύστημα θα πρέπει να περιμένουν για πολύ καιρό, μέχρι να επιβληθούν αποτελεσματικά μέτρα κατά της διεύρυνσης της οικονομικής ανισότητας, από την οποία υποφέρουμε εδώ και πολύ καιρό. 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....