| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η FED & Το 2021

00:01 - 17/12/20

 

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως και το 2021 οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουνε να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Όπως συνέβη και το 2020 στη σκιά της πανδημίας του Covid-19 …. Και όπως και ουσιαστικά συμβαίνει εδώ και περίπου 10 χρόνια, όταν μετά τη μεγάλη κρίση στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του αιώνα, κλήθηκαν να σώσουν την παγκόσμια οικονομία. Και κατά την άποψη μας, τα κατάφεραν μια χαρά.

 

Πάμε όμως τώρα στο 2021, το οποίο σε μερικές ημέρες θα είναι γεγονός. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε το Reuters, αν το 2020 ήταν το έτος που η Federal Reserve αναθεώρησε πλήρως το σχέδιό της για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, το 2021 θα είναι η χρονιά κατά την οποία θα δοκιμαστεί η νέα της προσέγγιση, αν τα εμβόλια φέρουν πράγματι την ανάκαμψη που περιμένουν οι αναλυτές.

 

Στην τελευταία για το έτος συνεδρίασή της, που αρχίζει σήμερα, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα και να διαμηνύσει στις αγορές ότι σκοπεύει να το διατηρήσει στα ίδια επίπεδα για τα επόμενα χρόνια. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η κεντρική τράπεζα θα δώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πόσο θα διατηρήσει ενεργό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

 

Η άκρως αναπτυξιακή νομισματική πολιτική είναι μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής που υιοθέτησε η Fed τον Αύγουστο για να μπορέσει να πλοηγηθεί σε ένα κόσμο επίμονα χαμηλών επιτοκίων που περιορίζει τις επιλογές μιας κεντρικής τράπεζας να αγωνιστεί, ενώ καθιστά σχεδόν αδύνατον να επιτύχει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Η ιδέα πίσω από αυτήν τη στρατηγική είναι ότι αφήνοντας την οικονομία να υπερθερμανθεί περισσότερο από ό,τι την άφηνε στο παρελθόν, θα εξουδετερώσει οποιαδήποτε αναμενόμενη υποχώρηση των τιμών.

 

Η Fed σχεδιάζει τώρα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα σχεδόν μηδενικά επίπεδα, μέχρις ότου πλησιάσει πραγματικά η οικονομία την πλήρη απασχόληση, ο πληθωρισμός αγγίξει το 2% και με κεκτημένη ταχύτητα να το ξεπεράσει. Η επανάληψη αυτών των υποσχέσεων δεν φαίνεται πλέον άτοπη δεδομένου του επιθετικού δεύτερου κύματος της πανδημίας και τους θανάτους που απειλούν να εκτροχιάσουν την αναμενόμενη  ανάκαμψη.

 

Η αγορά εργασίας έχει ανακάμψει μόνον μερικώς και έχει αναπληρώσει μόνον τις μισές από τα 22 εκατ. θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από την αρχή της πανδημίας.

 

Από το επόμενο έτος, όμως, θα δοκιμαστεί το νέο πλαίσιο της Fed και η πλήρης ανάπτυξη και αξιοποίηση των εμβολίων αναμένεται να κάνουν ασφαλέστερη τη βραδινή έξοδο για φαγητό, τα ταξίδια και γενικώς τις δραστηριότητες που ανεστάλησαν εξαιτίας της πανδημίας. 

 

Η ανάπτυξη αναμένεται να κορυφωθεί και τα κέρδη που τη συνοδεύουν και οι εξελίξεις πρόκειται να καταγραφούν στις νέες προβλέψεις για την οικονομία.

 

Σε ό,τι αφορά, όμως, τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια, τελικά θα φανεί ότι ακόμη και μετά την πανδημία σκοπεύουν μάλλον να τα διατηρήσουν σε μηδενικά επίπεδα όλο το 2023. Σύμφωνα με τον Αντριου Χάντερ, οικονομολόγο της Capital Economics, μια αύξηση της ζήτησης για εμβολιασμούς θα δώσει στην οικονομία ώθηση και μπορεί να φτάσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. Τότε επισημαίνει ο Αντριου Χάντερ, «η Fed θα πρέπει ίσως να προχωρήσει σε σαφέστερα βήματα για να υπογραμμίσει ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια».

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....