| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η πραγματική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας

00:01 - 21/01/21

 

 

 Με τα στοιχήματα για το πώς θα εξελιχθούνε τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία κατά τη φετινή χρονιά αλλά και γενικά στη μετά covid-19 εποχή, να συνεχίζονται … Όπως χαρακτηριστικά έγραψε το Bloomberg πριν από μερικές ημέρες, με τους Δημοκρατικούς να ελέγχουν αποτελεσματικά τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, οι οικονομολόγοι στοιχηματίζουν ότι  ένα ακόμα πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη το τρέχον έτος. Παρά το γεγονός ότι βάσει τελευταίας δημοσκόπησης του Bloomberg, οι προβλέψεις τους για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, οι προσδοκίες ανάπτυξης ενισχύθηκαν για τα επόμενα τρία τρίμηνα του 2021. Kατά μέσον όρο οι προαναφερθέντες εκτιμούν πως το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ θα αυξηθεί σε ετήσια βάση 4,6%, δηλαδή κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα υπεράνω της αντίστοιχης εκτίμησής τους τον Δεκέμβριο.

 

Τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών στην Τζόρτζια σφράγισαν την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία με μικρό προβάδισμα, αναθερμαίνοντας τις ελπίδες για νέα δέσμη μέτρων στήριξης, όταν αναλάβει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν. Εν τω μεταξύ, υπήρξε μια αποδυνάμωση σε κλάδους της οικονομίας στα τέλη του 2020, οπότε και οι προσδοκίες για την απόδοση του τρέχοντος πρώτου τριμήνου υποχώρησαν. Στο σχέδιο που παρουσίασε την Πέμπτη ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ με κονδύλια 1,9 τρισ. δολαρίων, περιλαμβάνονται μέτρα για άμεση καταβολή επιδόματος στα νοικοκυριά, επέκταση της παροχής επιδομάτων ανεργίας και κονδύλια με αποδέκτριες τις τοπικές και πολιτειακές αρχές.

 

Η αναθεώρηση προς τα άνω των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη φανερώνει τις αναμενόμενες αυξήσεις των καταναλωτικών δαπανών και των επιχειρηματικών επενδύσεων. Ο ρυθμός αύξησης δαπανών των νοικοκυριών αναμένεται να κορυφωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2021, με ετήσιο ποσοστό 5,6%, καθώς οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί θα δίνουν πλέον τη δυνατότητα να επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα και να αναζωογονηθεί η ζήτηση. Αυτή η ανάκαμψη της ζήτησης, εάν συνδυαστεί με τα δημοσιονομικά μέτρα του Τζο Μπάιντεν, εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε ενίσχυση των τιμών, ειδικά, εάν σκεφθεί κανείς πως αυτές παρέμειναν υποτονικές εν μέσω πανδημίας.

 

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μία μάλλον υπερβολική επιτάχυνση στον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος θα κορυφωθεί την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου (δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο) στο 2,7% και θα διατηρηθεί πάνω από 2% έως τουλάχιστον το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Στο πεδίο της απασχόλησης, τώρα, αξίζει να αναφερθεί πως τον Δεκέμβριο του 2020 τα στοιχεία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας δημιούργησαν απογοητευτική εικόνα. Οπότε οι οικονομολόγοι εικάζουν πως η αναμενόμενη αύξηση του πρώτου τριμήνου στους μισθούς των Αμερικανών θα μετατοπισθεί προς τα επόμενα τρίμηνα, ενώ το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να συνεχίσει και φέτος την πτωτική του πορεία. Η δυναμική της θα εξαρτηθεί από το σφρίγος της ανάκαμψης και την ενίσχυση της συμμετοχής των ανθρώπων στο εργατικό δυναμικό – ας μη λησμονούμε ότι το διάστημα Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου 2020 περί τα 4 εκατ. άτομα βρέθηκαν εκτός εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....