| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Τεχνολογικός Vs Εμπορικός πόλεμος

00:01 - 21/08/20

 

Όπως έγραψε το Reuters, η τεχνολογική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει μικρότερο κόστος σε σχέση με τον εμπορικό πόλεμο. Οι δύο χώρες θα επανεξετάσουν τη συμφωνία μείωσης των δασμών, ενώ παράλληλα ο Λευκός Οίκος στρέφει την προσοχή του στην απομάκρυνση της κινεζικής τεχνολογίας. Οι οικονομικές επιπτώσεις της κίνησης αυτής είναι τουλάχιστον πιο περιορισμένες από τους σαρωτικούς δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Reuters, οι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η συμφωνία θα παραμείνει εν ισχύι. Το περασμένο Σάββατο, οι δύο πλευρές επρόκειτο να αξιολογήσουν τη λεγόμενη προκαταρκτική εμπορική συμφωνία που συνήψαν τον Ιανουάριο, όποτε το Πεκίνο δέχθηκε να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων κατά 200 δισ. δολάρια σε βάθος δύο ετών. Το Πεκίνο δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του μέχρι το τέλος του Ιουνίου, αλλά ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η συμφωνία θα εξακολουθήσει να ισχύει.

 

Οι επενδυτές έχουν επαναπαυθεί, καθώς οι αγορές και στις δύο χώρες βρίσκονται σε ράλι. Οσο αντάλλασσαν δασμούς, οι επιχειρηματικές επενδύσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν για τρία συναπτά τρίμηνα πέρυσι και η παραγωγή των εργοστασίων μειώθηκε κατά 1,3% το 2019. Κάθε είδους εταιρεία επιβαρύνθηκε και μετακύλισε το κόστος στους καταναλωτές.

 

Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς το κόστος των δασμών για τις κινεζικές επιχειρήσεις, αλλά βρίσκονταν ήδη σε δύσκολη θέση λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης. Ο τομέας των εξαγωγών συνεισφέρει περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ και απασχολεί σημαντικό αριθμό χαμηλόμισθων εργαζομένων. Οι δασμοί σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα οδήγησαν σε αύξηση των τιμών των τροφίμων στην κινεζική αγορά, που είχαν ήδη ενισχυθεί λόγω της επιδημίας των χοίρων. Επίσης, πολλές ξένες επιχειρήσεις άρχισαν να μειώνουν την έκθεσή τους στην Κίνα μετακινώντας ή διευρύνοντας τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες.

 

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντί να προβάλει την αδυναμία της Κίνας για τήρηση των συμφωνημένων στόχων στις εισαγωγές, στρέφεται κατά της TikTok και του WeChat και θέλει να «καθαρίσει» τα παγκόσμια δίκτυα από τον κινεζικό εξοπλισμό και από τις εφαρμογές για το κινητό. Αυτό εμποδίζει τη φιλοδοξία του Πεκίνου να καταστεί ηγετική δύναμη στον παγκόσμιο τεχνολογικό κλάδο. Ακόμα και έτσι, όμως, ο περιορισμός της διαμάχης σε έναν τομέα είναι καλύτερος από την επανεκκίνηση του πολέμου των δασμών, ο οποίος επηρεάζει χιλιάδες εφοδιαστικές αλυσίδες και κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στο διμερές εμπόριο.

 

Στην προκαταρκτική συμφωνία οι δασμοί παρέμειναν σε ισχύ και στις δύο πλευρές. Παράλληλα, οι διπλωματικές σχέσεις επιδεινώνονται. Οσο άσχημη και αν είναι αυτή η νέα κατάσταση, η πλήρης κατάρρευση της εμπορικής εκεχειρίας θα ήταν πολύ χειρότερη.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....