| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

H FED, η ECB & Η γενναιοδωρία στην BOE…

00:01 - 22/06/20

 

Με τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουνε να κινούνε την παγκόσμια οικονομία, όπως έτσι και αλλιώς κάνουνε εδώ και αρκετά χρόνια, με το ρόλο τους να έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά τη μεγάλη κρίση πριν από περίπου 12 χρόνια και το 2008. Το Reuters σχολίαζε πριν από μερικές ημέρες πως ο Αντριου Μπέιλι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, έχει ορισμένους πολύ χρήσιμους φίλους. Η Tράπεζα της Αγγλίας ενίσχυσε την Πέμπτη το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, αλλά μείωσε σημαντικά τον ρυθμό αγοράς ομολόγων. Μπορεί όμως να μην έχει καμία σημασία, εξαιτίας της ρευστότητας που έχει διοχετεύσει στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Όπως έγραψε το Reuters, η Τράπεζα της Αγγλίας χρειάστηκε μόλις τρεις μήνες, προκειμένου να εξαντλήσει ένα μεγάλο μέρος των 200 δισ. λιρών (220 δισ. ευρώ) για το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, τα επιπλέον 100 δισ. λίρες (110 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα θα αγοράζει τίτλους αξίας μόλις 5 δισ. στερλινών ανά εβδομάδα σε σχέση με τα 13 δισ. του Μαρτίου, σύμφωνα με την Berenberg. Αντιθέτως, άλλες κεντρικές τράπεζες δεν δείχνουν καμία διάθεση να σταματήσουν.
 

Επιπλέον, η Τράπεζα της Αγγλίας ξεκίνησε πολύ πρόσφατα να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων σε αρνητικό επίπεδο. Αντιθέτως, η Λαγκάρντ χρησιμοποιεί ήδη αυτό το εργαλείο με πιο δημιουργικούς τρόπους. Για παράδειγμα, οι τράπεζες δανείστηκαν το ποσό-ρεκόρ του 1,3 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πληρώνονται για να συμμετάσχουν στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας για χορήγηση φθηνού χρήματος στην οικονομία.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο που η Τράπεζα της Αγγλίας δεν λαμβάνει περισσότερα μέτρα για τη στήριξη της βρετανικής οικονομίας. Εξάλλου, η χώρα αντιμετωπίζει έναν επιπλέον κίνδυνο σε σχέση με άλλες μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες: έχει κάνει μικρή μόνον πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και λίγες συμφωνίες για τη μεταβατική περίοδο του Brexit μέχρι το τέλος του έτους. Στην περίπτωση που αποτύχει στη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, η οικονομία θα πληγεί ακόμη περισσότερο, ενώ θα έχει ήδη αποδυναμωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, ο Μπέιλι ευνοείται από τη γενναιοδωρία των ομολόγων του.

 

Με τα μέτρα νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και από την ΕΚΤ θα υπάρχει μεγάλη ρευστότητα για αρκετό καιρό. Αυτό σημαίνει πως οι αποδόσεις των ομολόγων θα διατηρηθούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και ενδεχομένως να υποχωρήσουν παγκοσμίως. Το δεκαετές ομόλογο της βρετανικής κυβέρνησης έχει άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση και έχει απόδοση υψηλότερη από το αντίστοιχο γερμανικό κατά 66 μονάδες βάσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μπέιλι θα αδρανήσει στην περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης της βρετανικής οικονομίας, ή εάν οι αποδόσεις αυξηθούν. Ωστόσο, η γενναιοδωρία του Πάουελ και της Λαγκάρντ του δίνουν λίγο χώρο για ελιγμούς.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....