| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

H FED, η ανισότητα & Το φυλετικό χάσμα

00:01 - 23/03/21

 

Όπως πριν από μερικές ημέρες σχολίασε το Reuters, oι στόχοι του Τζερόμ Πάουελ για την αντιμετώπιση της ανισότητας και την κάλυψη του φυλετικού χάσματος μάλλον τον έκαναν να τοποθετηθεί πέραν των ορίων του. Κι αυτό επειδή ο πρόεδρος της Oμοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) επιδιώκει να αποκαταστήσει την ανισορροπία στην απασχόληση, που έχει φυλετικό πρόσημο και ήταν αποτέλεσμα της πανδημίας.

 

Όπως γράφει το Reuters, ωστόσο, αυτές οι ωφέλιμες πολιτικές, που θα χρειαζόταν να ακολουθηθούν, βρίσκονται πέραν της εντολής της τραπέζης και ενδεχομένως η οικονομία να υπερθερμανθεί, προτού γεφυρωθεί το χάσμα. Οπως ήταν αναμενόμενο, η Fed διατήρησε τα επιτόκιά της κοντά σε μηδενικά επίπεδα και αναμένεται πως θα παραμείνουν εκεί έως το 2023. Η δέσμη μέτρων των 2 τρισ. δολαρίων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έδωσε το κίνητρο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις προβλέψεις της για την οικονομία φέτος με ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 6,5% εν συγκρίσει με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου για 4,2%. Ωστόσο, ο Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ότι η οικονομία ακόμα απέχει πολύ από την πλήρη απασχόληση.

 

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η πλήρης απασχόληση μοιάζει με έναν κινούμενο στόχο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε ότι την ενδιαφέρει μία συνολική ανάκαμψη, όπου καμία από τις επιμέρους κοινωνικοοικονομικές ομάδες δεν θα αποκλείεται. Τον Φεβρουάριο ο Τζερόμ Πάουελ σημείωσε ότι το ποσοστό ανεργίας των Αφροαμερικανών έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 5,2% τον Αύγουστο του 2019 εν συγκρίσει με το 3,4% για τους λευκούς, όπερ και ήταν το μικρότερο χάσμα από τότε που καταγράφηκαν για πρώτη φορά τέτοια δεδομένα. Αρχής γενομένης με την πανδημία, αυτή η ανισότητα διευρύνθηκε και τον προηγούμενο μήνα η διαφορά έφθανε τις 4,3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η ανεργία για τον συγκεκριμένο πληθυσμό ανέρχεται στο σχεδόν 10%.

 

Ο Τζερόμ Πάουελ δεν έχει ορίσει επ’ ακριβώς πόσο θέλει να βελτιωθεί, αλλά, συν τοις άλλοις, ούτε και διαθέτει τα ανάλογα εργαλεία στο οπλοστάσιό του για να μπορέσει να ελέγξει το ποσοστό. Μπορεί η ικανότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να τροποποιεί τα επιτόκια να συγκλονίζει την οικονομία, γενικά μιλώντας, αλλά έχει πολύ πιο περιορισμένο αντίκτυπο η δράση της σε συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού. Το πρόσφατο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της παιδικής φτώχειας κατά 55% για τις οικογένειες των Αφροαμερικανών, βάσει έρευνας του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Ωστόσο, η αφειδώς διάθεση μετρητών, συμπεριλαμβανομένων και των επιταγών των 1.400 δολαρίων, βοηθά εξίσου και τις οικογένειες των λευκών Αμερικανών και των Αφροαμερικανών. Τέλος, ο συνδυασμός σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ενισχύσεις ίσως οδηγήσει σε υπερθέρμανση της οικονομίας, κατά ορισμένους οικονομολόγους. Και τότε, ο Τζερόμ Πάουελ θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση, μιας και η ανεργία των Αφροαμερικανών θα έφθανε σε πιο ανησυχητικά επίπεδα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....