| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Οι εκτιμήσεις για έκρηξη των κόκκινων δανείων στην Κίνα

00:01 - 24/02/20

 

Με τα βλέμματα του πλανήτη να είναι στραμμένα στις εξελίξεις με τον «κινεζικό ιό», η ανησυχία για τις πιθανές εξελίξεις στην κινεζική και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία αυξάνονται. Χαρακτηριστικά ήτανε τα όσα έγραψε το Reuters, σχολιάζοντας με χαρακτηριστικό τρόπο πως το οπλοστάσιο της κεντρικής τράπεζας, των ρυθμιστικών αρχών και της ίδιας της πολιτικής του, επιστρατεύει σταδιακά το Πεκίνο για να περιφρουρήσει τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο που βάλλεται σε όλα τα επίπεδα από τον αντίκτυπο της επιδημίας του κορωνοϊού.

 

Όπως έγραψε το Reuters, τελευταία κίνηση που στοχεύει σε αύξηση του δανεισμού ήταν στην αρχή της εβδομάδας η απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού και η συνεπακόλουθη αυτόματη συμμόρφωση των κινεζικών τραπεζών που χθες μείωσαν το επιτόκιο δανεισμού κατά 0,1 εκατοστιαίες μονάδες στο 4,05%. Την ίδια στιγμή, όμως, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global Ratings κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κινεζικών τραπεζών που θα εκτιναχθούν σε επικίνδυνα επίπεδα σε περίπτωση ραγδαίας επιβράδυνσης της ανάπτυξης εξαιτίας του κορωνοϊού.

 

Ο εν λόγω οίκος προειδοποιεί πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας μπορεί να επιβραδυνθεί έως και στο 4,4% αν η επιδημία παραταθεί μέχρι και τον Απρίλιο. Λιγότερο δυσοίωνο είναι το σενάριο στο οποίο η επιδημία κορυφώνεται τον Μάρτιο και στη συνέχεια υποχωρεί. Στην περίπτωση αυτή η επιβράδυνση μπορεί να μην είναι τόσο ραγδαία και η ανάπτυξη να είναι της τάξης του 5%. Η S&P προεξοφλεί, επίσης, πως σε περίπτωση ραγδαίας επιβράδυνσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κινεζικών τραπεζών θα εκτιναχθούν φτάνοντας στο 1,1 τρισ. δολ. Ακόμη, πάντως, και στην περίπτωση μιας ηπιότερης επιβράδυνσης, ο εν λόγω οίκος προεξοφλεί πως τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν σημαντικά φτάνοντας στο 6% του συνόλου. Πιστή, πάντως, στην πάγια πολιτική της λογοκρισίας, η Κίνα κάλεσε τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να είναι «συνετοί και λογικοί στις βαθμολογίες που αναθεωρούν τώρα». Την ίδια στιγμή αναλυτές της Goldman Sachs προειδοποιούν πως «η επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας ενέχει κινδύνους για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των κινεζικών τραπεζών και μιας βραχυπρόθεσμης αύξησης των ομολόγων που δεν αποπληρώνονται».

 

Προτού ακόμη εκδηλωθεί η επιδημία όλα έδειχναν ότι θα αυξηθούν οι πτωχεύσεις κινεζικών επιχειρήσεων που ήδη είναι πολλές τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική μείωσης του χρέους του προέδρου Σι έχει οδηγήσει σε αυστηρότερους κανόνες στις χορηγήσεις πιστώσεων, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν να δανειστούν και να δυσκολεύονται να αποπληρώσουν παλαιότερα χρέη. Μιλώντας στους Financial Times η Μισέλ Λαμ, οικονομολόγος - σινολόγος της Societe Generale, τόνισε πως «το σημαντικότερο τώρα είναι να βοηθήσουν οι Αρχές τις μικρότερες επιχειρήσεις ώστε να επιβιώσουν». Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των κινεζικών τραπεζών που μειώνουν το κόστος του δανεισμού, συνέπεσαν με τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων που φέρουν τα καινούργια δάνεια να έχουν εκτιναχθεί τον Ιανουάριο υπερβαίνοντας τις προβλέψεις. Σύμφωνα με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, το νέα δάνεια έφτασαν τον Ιανουάριο στα 3,34 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 476,42 δισ. δολαρίων, όταν το ποσό τον Δεκέμβριο ήταν 1,14 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 162,314 δισ. δολαρίων.

 

Αναλύοντας τα στοιχεία, το Reuters διαπίστωσε μεγάλη πτώση των δανείων που έχουν λάβει τα κινεζικά νοικοκυριά και ιδιαιτέρως των στεγαστικών δανείων και κυριολεκτική εκτίναξη των δανείων που πήραν κινεζικές επιχειρήσεις. Προκειμένου, πάντως, να θωρακίσει τον τραπεζικό κλάδο της Κίνας, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε πως όσες στάσεις πληρωμών ή περιπτώσεις αδυναμίας αποπληρωμής δανείου οφείλονται στις δυσχέρειες που προκάλεσε η επιδημία δεν θα συμπεριληφθούν στα κόκκινα δάνεια για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, ανάμεσα στα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο για να στηρίξει την κινεζική οικονομία εν μέσω της επιδημίας ήταν η απόφαση να επιτρέψει στις τοπικές κυβερνήσεις των περιφερειών να εκδώσουν σημαντικό όγκο νέου χρέους. Ανακοίνωσε συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα στις τοπικές κυβερνήσεις ότι μπορούν να εκδώσουν μέχρι τον Μάρτιο ομόλογα συνολικής αξίας 848 δισ. γουάν, ποσού που αντιστοιχεί σε 120,74 εκατ. δολάρια.

 

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το Πεκίνο είχε δεσμευθεί πως θα λάβει μέτρα για να στηρίξει την αναχρηματοδότηση του χρέους όσων εταιρειών συμμετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο στην καταπολέμηση της επιδημίας, είτε διαθέτοντας κεφάλαια είτε διεξάγοντας επιστημονικές έρευνες. Εχει, άλλωστε, διαθέσει 300 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 39,7 εκατ. δολαρίων, στις τράπεζες της χώρας για να διευκολύνει την αναχρηματοδότηση των χρεών τους. Ισως η σημαντικότερη αλλαγή πολιτικής ήταν η αναθεώρηση της εκστρατείας μείωσης του χρέους που έχει κηρύξει τα τελευταία χρόνια ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ: από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι ρυθμιστικές αρχές και η Λαϊκή Τράπεζας της Κίνας ανακοίνωσαν ότι η πολιτική της μείωσης του χρέους μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής θα είναι πάλι η ισχυρή ανάπτυξη. Περίπου τις ίδιες ημέρες, άλλωστε, ανακοινώθηκε η απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να διοχετεύσει στο τραπεζικό σύστημα κεφάλαια ύψους 400 δισ. γουάν, ποσού αντίστοιχου των 57 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, διοχέτευσε στις χρηματαγορές ρευστότητα ύψους 150 δισ. γουάν, περίπου 21,36 εκατ. δολ. 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....