| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η τουρική λίρα & Τα αμερικάνικα ομόλογα

00:01 - 24/03/21

 

Αν και αρκετοί είναι οι αναλυτές που τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την πορεία  της τουρκικής οικονομίας. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η κατάσταση θα παραμείνει εύθραυστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως πριν από μερικές ημέρες (πριν μάλιστα την τελευταία κρίση με την καθαίρεση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και το sell – off στις τουρκικές αγορές) σχολίαζε το Bloomberg, η άνοδος που σημειώνουν τελευταία οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έχει οδηγήσει το νόμισμα της Τουρκίας στη χειρότερη υποχώρηση από όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Εν αναμονή των αποφάσεων που θα λάβει σήμερα η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, μερίδα των αναλυτών και των επενδυτών βλέπει τις εξελίξεις με ιδιαίτερη αισιοδοξία. Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 8% από τα μέσα Φεβρουαρίου και ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων, όπως, για παράδειγμα, ο Πολ Γκρίερ της Fidelity International, περιμένουν πως ο διοικητής της Τράπεζας της Τουρκίας, Νατσί Αγκμπάλ, θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια και θα ανακόψει τη διολίσθηση του νομίσματος. Θα καταστήσει, έτσι, πιο ελκυστικό για τους επενδυτές ένα από τα νομίσματα του αναδυόμενου κόσμου που προσφέρει μεγάλα κέρδη.

 

Οπως επισημαίνει ο Πολ Γκρίερ, αν τα επιτόκια αυξηθούν σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, τότε «εκτιμάμε πως κάποια κεφάλαια θα τοποθετηθούν ξανά στην τουρκική λίρα».  

 

Η απόφαση του Τούρκου προέδρου να αλλάξει το οικονομικό του επιτελείο τον Νοέμβριο οδήγησε τη λίρα σε συνεχή άνοδο, η οποία σταμάτησε, όμως, στα μέσα Φεβρουαρίου. Εκτοτε έχουν ενταθεί οι εκκλήσεις της αγοράς προς την κεντρική τράπεζα να ανακόψει την υποχώρηση του νομίσματος αυξάνοντας τα επιτόκια. Δεδομένου, δε, ότι ο πληθωρισμός επιταχύνεται υπερβαίνοντας τις προβλέψεις, ο Αγκμπάλ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης, στο 18%. Από τον διορισμό του στο τιμόνι της Τράπεζας της Τουρκίας, ο Αγκμπάλ έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 675 μ.β. Εχει, έτσι, προκαλέσει μεγάλη ικανοποίηση στους επενδυτές με αυτήν τη στροφή προς την περιοριστική νομισματική πολιτική, που μετατρέπει την τουρκική λίρα στο πιο προσοδοφόρο νόμισμα μετά το ρούβλι της Ρωσίας.

 

Σχολιάζοντας σχετικά, ο Χανς Γκούτασφον, οικονομολόγος της Swedbank, υπογραμμίζει πως μια νέα άνοδος των επιτοκίων της λίρας θα αποτελεί για τους επενδυτές «περαιτέρω ένδειξη ότι η Τουρκία έχει αλλάξει ρότα και έχει πάρει σοβαρά απόφαση να αναδιατάξει την οικονομία της». Ο ίδιος εκτιμά πως η τουρκική λίρα θα ανατιμηθεί κατά 15% και προς τα τέλη του έτους η ισοτιμία της θα βρίσκεται κοντά στις 6,5 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Μέχρι τη στιγμή που συντασσόταν το παρόν, όμως, η τουρκική λίρα υποχωρούσε και κυμαινόταν σε επίπεδα γύρω στις 7,5 λίρες προς ένα δολάριο. Ανάλογες είναι, πάντως, και οι εκτιμήσεις του Χενρίκ Γκιούλμπεργ, στρατηγικού αναλυτή στην Coex Partners Ltd, που προβλέπει πως το τουρκικό νόμισμα θα επιστρέψει σε καλύτερες ισοτιμίες και θα ανακάμψει από τα επίπεδα των 6,9 τουρκικών λιρών προς ένα δολάριο. Ο ίδιος προβλέπει, άλλωστε, πως η άνοδος των αποδόσεων του αμερικανικού χρέους θα είναι παροδική. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, «η άνοδος των πραγματικών αποδόσεων δεν είναι βιώσιμη και όταν θα λήξει αυτό το επεισόδιο, θα αρχίσει ξανά το ράλι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών».

 

Ο Τούρκος πρόεδρος διόρισε τον Νατσί Αγκμπάλ επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τον Νοέμβριο, όταν απέπεμψε τον προκάτοχό του και παράλληλα έκανε δεκτή την παραίτηση του γαμπρού του και πρώην υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο Αλμπαϊράκ είχε δεχθεί δριμύτατη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορούσαν για κακοδιαχείριση της τουρκικής οικονομίας. Η αντικατάστασή του και η υπόσχεση του Αγκμπάλ για επιστροφή της χώρας στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική έδωσε τότε άμεσα ώθηση στην τουρκική λίρα, που σημείωσε άνοδο 25% σε σύγκριση με τα ιστορικά χαμηλά επίπεδά της.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....