| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Τεράστια ύφεση, αβέβαιη ανάκαμψη ….

00:01 - 24/04/20

 

Προσωπικά δε συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις ότι η οικονομική κρίση λόγω Covid-19 ήλθε για να μείνει αρκετά χρόνια. Προσωπικά πιστεύουμε ότι ναι μεν θα υπάρχουνε βραχυπρόθεσμα τεράστιες οικονομικές συνέπειες. Αλλά η παγκόσμια οικονομία βγαίνοντας από το lockdown, θα ανακάμψει με πολύ βίαιο τρόπο, σε μια ανάκαμψη σχηματισμού V.

 

Ασχέτως πάντως τι πιστεύουμε εμείς. Υπάρχουνε πολλοί που διαφωνούνε και προβλέπουνε προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία για πάρα πολλά χρόνια, με μια μεγάλη ύφεση και μια αβέβαιη ανάκαμψη.

 

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε το Reuters σε άρθρο του Swaha Pattanaik, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει πάρα πολλούς οικονομολόγους, ιδιαίτερα καταρτισμένους. Οι νέες δυσοίωνες προβλέψεις που προκύπτουν από τα εξεζητημένα μοντέλα τους είναι ίσως ελαφρώς καλύτερες από διάφορες εικασίες. Αυτές απορρέουν από την αβεβαιότητα σχετικά με το τι αποκαλεί το Ταμείο «μεγάλο εγκλεισμό» (The Great Lockdown). Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, προέβλεψε την Τρίτη ότι τα λουκέτα που έχουν μπει στις οικονομίες των χωρών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα προκαλέσουν τη μεγαλύτερη ύφεση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης, με την παγκόσμια οικονομία να συρρικνώνεται κατά 3% φέτος. Η αναθεώρηση προς τα κάτω κατά περισσότερο από 6 ποσοστιαίες μονάδες από τις προβλέψεις που είχε δημοσιεύσει μόλις τρεις μήνες πριν, υποδηλώνει πως οι συσσωρευμένες απώλειες του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021 θα μπορούσαν να ανέλθουν περί τα 9 τρισ. δολ., ποσό μεγαλύτερο από το ΑΕΠ οικονομιών όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία. Ωστόσο, το ΔΝΤ παραδέχεται χωρίς ενδοιασμό πως είναι πιθανόν να δούμε και χειρότερα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα προσθέτει ότι οι εκτιμήσεις του για ανάκαμψη μέσα στο 2021 μπορεί να τεθούν εν αμφιβόλω εάν ο κορωνοϊός δεν περιοριστεί κατά το δεύτερο μισό του 2020.

 

Η κ. Γκόπιναθ και η ομάδα της δεν θα κατηγορηθούν ότι έκαναν λάθος προβλέψεις. Οπως σημειώνει και το ΔΝΤ, η πανδημία του κορωνοϊού μοιάζει με πόλεμο, κυρίως λόγω της αδυναμίας να προβλέψουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει, αλλά και πόσο έντονο θα είναι το σοκ. Είναι επίσης κατανοητό ότι οι συνταγές του Ταμείου είναι σχετικά γενναιόδωρες. Προηγμένες οικονομικά χώρες έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα σε δημοσιονομικό επίπεδο για να αμβλύνουν τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει ο κορωνοϊός στις οικονομίες τους, ενώ οι αναπτυσσόμενες οικονομίες ακολουθούν το ίδιο παράδειγμα. Επομένως, ασκείται σε αυτές λιγότερη πίεση.

 

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί από διάφορες χώρες του κόσμου ανέρχονται συνολικά σε 8 τρισ. δολ. Ακόμη όμως και στην καρδιά της κρίσης, είναι δύσκολο να διακρίνεις τα αδύναμα σημεία των αποφάσεων αυτών. Τέτοια, για παράδειγμα, είναι η απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η Fed, για την αγορά ομολόγων από αμερικανικές εταιρείες, τα οποία πρόσφατα υποβαθμίστηκαν από την επενδυτική βαθμίδα στην κατηγορία των ομολόγων-«σκουπιδιών». Ακόμη το ΔΝΤ επιτελεί σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Εχει τη δυνατότητα χορήγησης δανείων 1 τρισ. δολ. και ενέκρινε ταχύτατα τη χρηματοδότηση προγραμμάτων σε ορισμένες από τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Για παράδειγμα, η κ. Γκεοργκίεβα ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι 25 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται το Αφγανιστάν, το Τσαντ, το Κονγκό και το Τατζικιστάν, θα δεχθούν άμεσα ελάφρυνση χρέους.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....