| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ο Covid-19, η ύφεση και η χρηματοπιστωτική κρίση

00:01 - 27/03/20

 

Όπως έγραψε ο αναλυτής της Berenberg Bank, Kallum Pickering, μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουμε αναφέρει ότι υπάρχει ο κίνδυνος η παγκόσμια ύφεση, που προκλήθηκε από την πανδημία κορωνοϊού, να μετεξελιχθεί σε χρηματοπιστωτική κρίση. Εάν, όμως, οι πολιτικές ηγεσίες αναλάβουν να κάνουν τα απαιτούμενα βήματα, θα αποτρέψουν το να γίνει η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστού έλλειψη πίστωσης. Επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να δοθεί ουσιαστική βοήθεια σε νοικοκυριά και εταιρείες για όσο διάστημα διαρκέσει η ύφεση, ούτως ώστε να μπει φρένο στον κλονισμό της εμπιστοσύνης των διεθνών κεφαλαιαγορών. Επιπλέον, έχουμε τονίσει ότι αναμένουν οι κυβερνήσεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να απαντήσουν σε αυτήν την ακραία συνθήκη κινδύνου για τη δημόσια υγεία με πρωτοβουλίες άνευ προηγουμένου. Πάντως, ακόμη βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες της προκαλούμενης από την πανδημία ύφεσης.

 

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Berenberg Bank και  αυτό σημαίνει πως οι οικονομίες θα αποδυναμωθούν έτι περαιτέρω μέσα στους επόμενους μήνες, ενόσω ο αντίκτυπος από την απαγόρευση κυκλοφορίας και την καραντίνα θα γίνεται πιο ορατός. Ούτως ή άλλως, διαπιστώνουμε ορισμένες αρχικές ενδείξεις στη συμπεριφορά των αγορών, ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να συγκρατούν τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρότατες δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία πλέον της ήδη μεγάλης βλάβης, που υπέστη λόγω της πανδημίας και των μέτρων συγκράτησής της.

 

Η κοινώς αποδεκτή στάση που υιοθετούν οι Αρχές είναι απλή: «Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί, οτιδήποτε αποδίδει και για όσο καιρό χρειαστεί». Υπάρχουν, κατόπιν τούτου, ορισμένες προειδοποιητικές ενδείξεις, που φανερώνουν πως έχει μειωθεί ο κίνδυνος του να μετασχηματισθεί η συρρίκνωση της οικονομίας σε χρηματοπιστωτική κρίση.

 

Πρώτον, ότι το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου να χρεοκοπήσει η Ιταλία υποχώρησε περισσότερο από 100 μονάδες βάσης από τα αρχικά επίπεδα ρεκόρ και παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα στην περίοδο της κρίσης του ευρώ.

 

Δεύτερον, ενώ το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου μη ρευστοποίησης των ομολόγων υψηλής απόδοσης Βορείου Αμερικής (ομολόγων «σκουπιδιών») είναι υψηλό, μιλώντας με ιστορικά κριτήρια, έχει υποχωρήσει σχεδόν 200 μονάδες βάσης από τα επίπεδα ρεκόρ.  Είναι ακόμη πολύ νωρίς να ισχυριστούμε ότι έχουμε μετά βεβαιότητος αποφύγει τη χρηματοπιστωτική κρίση. Εντούτοις, προς το παρόν, ο κίνδυνος μιας εκτίναξης στα σπρεντ και μιας δριμείας έλλειψης πιστώσεων έχει κατά κάποιον τρόπο υποχωρήσει. Με αυτό κατά νουν, η απάντηση των πολιτικών ηγεσιών φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Το να έχουμε μικρότερο αριθμό πτωχεύσεων και πιο συγκρατημένη άνοδο στην ανεργία αυξάνει τις πιθανότητες η οικονομική δραστηριότητα να ανακάμψει γρήγορα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....