| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η Γερμανία, η Ιταλία & Ο τεχνολογικός φόρος

00:01 - 27/12/19

 

Όπως πριν από ημέρες είχε γράψει το Reuters, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει αρχίσει να παίρνει αμυντική στάση. Παρά τις φιλοδοξίες της για αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα μπορέσει να πείσει την Ιταλία και τη Γερμανία να ξεχάσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με τους κοινούς κανόνες για τις τράπεζες. Ενα σχέδιο για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών αποτελεί καλύτερη ευκαιρία για συμφωνία μεταξύ των παραδοσιακών αντιπάλων της Ε.Ε.

 

Όπως έγραψε το Reuters, σε μια μεγάλη λίστα υποσχέσεων η πρώην υπουργός Aμυνας της Γερμανίας περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της κακοσχεδιασμένης νομισματικής ένωσης της Ευρωζώνης. Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να δραστηριοποιούνται ελεύθερα εντός της Ευρωζώνης, τα κράτη-μέλη οφείλουν πρώτα να συμφωνήσουν σε μία κοινή ασφάλιση τραπεζικών καταθέσεων, καθώς και σε ένα ταμείο για τη διαχείριση του κόστους σε περίπτωση χρεοκοπίας κάποιας τράπεζας.

 

Η Ρώμη και το Βερολίνο διαφωνούν κάθετα. Οι Γερμανοί επικεφαλής επιθυμούν τη μείωση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου χρέους ύψους 2,5 τρισ. δολαρίων, προτού συμφωνήσει στα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τους φορολογούμενους της Ευρωζώνης με το κόστος μιας μελλοντικής κρίσης.

 

Παράλληλα, οι Ιταλοί αξιωματούχοι διαφωνούν με τις προτάσεις του Βερολίνου, σύμφωνα με τις οποίες θα αναγνωρίζεται διαφορετικός βαθμός κινδύνου στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Στην περίπτωση αυτή, οι ιταλικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν μεγάλο μέρος των ομολόγων, θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα. Με αυτόν τον τρόπο ενδέχεται να επιταχυνθεί το ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων.

 

Η αναστάτωση που επικρατεί στην πολιτική σκηνή και των δύο χωρών θα σταθεί εμπόδιο σε κάθε διαπραγμάτευση το 2020. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε είναι εύθραυστη και βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο του ευρωσκεπτικιστή Ματέο Σαλβίνι. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο οποίος υποστήριξε ένα πρόσφατο σχέδιο για δημιουργία κοινής ασφάλισης καταθέσεων, ασκεί πλέον μικρότερη επιρροή, αφότου απορρίφθηκε για την προεδρία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

 

Επομένως, η αλλαγή στάσης από τη Φον ντερ Λάιεν είναι δικαιολογημένη. Καλύτερη λύση αποτελεί ένα σχέδιο για επιβολή φόρου ύψους 3% στα έσοδα των παγκόσμιων τεχνολογικών εταιρειών, όπως για παράδειγμα η Facebook και η Amazon. Θα συνεισέφερε στη διόρθωση μιας ανισορροπίας, η οποία κατά την Κομισιόν καθιερώνει για τις τεχνολογικές εταιρείες φορολογικό συντελεστή 10%, ενώ για τις αντίπαλες εταιρείες που διαθέτουν φυσικά καταστήματα φορολογικό συντελεστή 23%.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....