| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Oι φτωχοί πετρελαιοπαραγωγοί θα πληρώσουνε το μάρμαρο…

00:01 - 30/04/20

 

Με τις τελευταίες διακυμάνσεις και τη μεγάλη πτώση του μαύρου χρυσού να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο έγραψαν οι New York Times, εστιάζοντας κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο κλάδος και κυρίως οι πιο φτωχοί πετρελαιοπαραγωγοί.

 

Ειδικότερα και εστιάζοντας ανά χώρα, οι NYT σχολίασαν πως για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται από τις εξαγωγές πετρελαίου, από το Ιράκ μέχρι τη Βενεζουέλα, ο συνδυασμός κατάρρευσης των τιμών του με την πανδημία γεννάει νέους κινδύνους για αύξηση της φτώχειας και της πολιτικής αστάθειας.

 

Ιράκ -  Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, το Ιράκ θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από σχεδόν όλες τις άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Περίπου το 90% των εσόδων της ιρακινής κυβέρνησης προέρχεται από το πετρέλαιο. Από αυτό πληρώνονται οι μισθοί τουλάχιστον τεσσάρων εκατ. εργαζομένων όπως επίσης συντάξεις και επιδόματα σε φτωχούς. Η Βαγδάτη μόλις που κατάφερνε να καλύψει αυτές τις υποχρεώσεις όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 61 δολάρια το βαρέλι, όπως ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο. Ο Μοντέρ Μοχαμέντ Σαλέχ, οικονομολόγος και σύμβουλος του Ιρακινού πρωθυπουργού, τονίζει πως λείπουν ήδη 4,5 δισ. δολάρια.

 

Μεξικό –  Όσον αφορά το Μεξικό, οι NYT αναφέριουνε πως ήδη πριν από την πανδημία και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, η οικονομία του Μεξικού δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή και τις πωλήσεις πετρελαίου, οπότε τα εισοδήματα της κυβέρνησης θα μειωθούν δραματικά. Ο πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, έχει παρουσιάσει το φιλόδοξο σχέδιό του για τη στήριξη της κρατικής πετρελαϊκής Pemex. Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, δυσκολεύεται πολύ να αντλήσει χρήματα για την Pemex, καθώς οι μεγαλύτεροι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισαν τα ομόλογα της εταιρείας.

 

Βενεζουέλα και Ισημερινός - Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου έγινε αισθητή σε όλη τη Νότια Αμερική, αλλά θα καταφέρει καίριο πλήγμα στην ασθενέστερη οικονομία της περιοχής. Οι εξαγωγές πετρελαίου είναι για τη Βενεζουέλα σχεδόν το μοναδικό εισόδημά της, από το οποίο εξαρτάται για να εισάγει τρόφιμα και καύσιμα. Ακόμη και πριν από την κατάρρευση των τιμών, δυσκολευόταν να βρει αγοραστές καθώς η Ουάσιγκτον επέβαλε δεύτερο κύμα κυρώσεων και το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 15% φέτος. Σε ό,τι αφορά τον Ισημερινό, ο πρόεδρος, Λένιν Μορένο, μίλησε για «την πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της χώρας».

 

Νιγηρία και Ανγκόλα - Ακόμη και πριν από την κατάρρευση του πετρελαίου, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεπε πως η Νιγηρία θα διολισθήσει σε ύφεση για πρώτη φορά μετά 25 χρόνια.  Τόσο η Νιγηρία όσο και η Ανγκόλα αντλούν το 90% των εσόδων τους από τις εξαγωγές, τα 2/3 των οποίων είναι εξαγωγές πετρελαίου. Η Νιγηρία ζητάει από διεθνείς πιστωτές δάνειο ύψους 6,9 δισ. δολαρίων.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....