| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 27/01/2022

 

 

Στις παγωμένες, γκρίζες ανατολικές εσχατιές της Ουκρανίας σβήνει αυτές τις ημέρες ο μύθος της «στρατηγικής αυτονομίας», της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας», της «στρατηγικής πυξίδας». Ολων αυτών των εννοιοκρατικών νεφών που –τελικά– έχουν ως μοναδικό σκοπό να κρύψουν την αδυναμία της Ευρώπης να κινηθεί σε έναν κόσμο τον οποίο ξέχασε ότι πλέον όχι απλώς δεν μπορεί να ελέγξει, αλλά πλέον αγωνίζεται να τον προφτάσει. Η Ε.Ε. παρακολουθεί ένα ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ για το μέλλον της Ουκρανίας. Η κατάσταση θυμίζει ιστορικές περιόδους εντατικής πόλωσης μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες πρακτικά αποφασίζουν για το μέλλον τρίτων (Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία και λοιπές χώρες στην περιφέρεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας) χωρίς να ρωτούν την άποψή τους.

 

 

Και σε αυτή τη περίπτωση, βέβαια, οι κυβερνήσεις της Δύσης –σε αντίθεση με το Κρεμλίνο– έχουν το μειονέκτημα ότι πρέπει να λογοδοτούν σε εκλογικά σώματα, τα οποία μεταπολεμικά, ειδικά στον ένθεν του σιδηρού παραπετάσματος κόσμο, ήταν δημοκρατικά και ευημερούντα. Αυτή η επιστροφή στον γεωπολιτικό κυνισμό και η υπενθύμιση ότι οι συγκρούσεις, η απειλή του πολέμου είναι δυστυχώς συνυφασμένες με την ανθρώπινη κατάσταση, βρίσκουν την Ευρώπη πλήρως αποδιοργανωμένη.

 

Η στάση της Γερμανίας έναντι της Ουκρανίας, όπως αυτή εκδηλώθηκε είτε με τις δηλώσεις του απολυμένου πλέον αρχηγού του Ναυτικού είτε με την έμμεση απαγόρευση εξαγωγής γερμανικών όπλων προς το Κίεβο, είναι μια κίνηση που υποδηλώνει ουδετερότητα και μια φιλική χειρονομία προς τη Μόσχα. Οι πιο θεωρητικές προσεγγίσεις που ακούγονται χαμηλοφώνως στο Παρίσι εντάσσονται, επίσης, σε αυτό το πλαίσιο. Οι μεγάλοι της Ε.Ε. επιθυμούν μια συνεκτική στάση έναντι της Ρωσίας· εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχονται το δικαίωμα της Μόσχας σε ζώνη επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη, παράλληλα όμως, δίχως το προστατευτικό δίχτυ των αμερικανικών όπλων δυνάμεων, η Ευρώπη είναι στην πραγματικότητα θήραμα.

 

Εκτός Ε.Ε. πλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και αυτό φαίνεται. Η εσωτερική πολιτική τήξη του Μπόρις Τζόνσον αίφνης μοιάζει ένα πρόβλημα που θα λυθεί (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο), αλλά η βρετανική εξωτερική πολιτική είναι κρυστάλλινη.

 

Ενας πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα προκαλέσει αναταράξεις και στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε μια παγκόσμια οικονομία η οποία ήδη μαστίζεται από την τιμή της ενέργειας. Η Ουκρανία παραμένει ο σιτοβολώνας της Ευρώπης με ρεκόρ εξαγωγών σιτηρών κάθε χρόνο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να τα παρακολουθεί όλα αυτά δίχως ανησυχία. Ο αναθεωρητισμός ανορθώνεται και –τουλάχιστον έως τώρα– λίγα πράγματα φαίνεται ότι είναι ικανά να τον σταματήσουν.

 

Βασίλης Νέδος (Καθημερινή)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum