| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 
 

Πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το σχέδιο του Ερντογάν να γεμίσει την Ελλάδα με πρόσφυγες / Νίκος Μελέτης

 

Τρίτη, 00:01 - 24/09/2019

 

   Share

 

Ο εφιάλτης του μεταναστευτικού, το οποίο πρέπει να διαχωρίζεται σαφώς από το προσφυγικό, έχει επιστρέψει και θέτει πλέον ολη την Ευρωπη αλλά κυρίως την Ελλάδα αρχικώς και δευτερευόντως την Ιταλία ενώπιον σοβαρών απειλών που απειλούν την Ασφαλεια, την κοινωνική συνοχή αλλα και την οικονομική σταθερότητα των χωρών. Κυρίως όμως η προβληματική διαχείριση του μεταναστευτικού από την Ε.Ε., και η εργαλειοποίηση του από τον Τούρκο ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν, περιορίζουν τις δυνατότητες άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ η Ελλάδα παρουσιάζεται πιο ευάλωτη από κάθε άλλη χώρα στις μεταναστευτικές πιέσεις και λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και γιατί οι συμφωνίες του 2015 έγιναν υπό την πίεση των Γερμανών να εξασφαλίσουν ανάχωμα στο μεταναστευτικό και την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να διαπραγματευθεί πριν αποδεχθεί να μετατραπεί η Ελλάδα σε buffer zone της Ε.Ε..

 

 

Κυρίως δεν διαπραγματεύθηκε την δεσμευτική συμφωνία για την απορρόφηση με ισότιμο τρόπο των μεταναστών και των αιτητων ασύλου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πριν αποδεχθεί τους όρους της κ. Μέρκελ.

 

Ακολούθησε το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων με την Αλβανία και τα Σκόπια με τις ευλογίες των Ευρωπαίων και κατόπιν η δέσμευση βάσει της συμφωνίας με την Τουρκία για κράτηση των μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά ως προϋπόθεση για να μπορεί να επιστραφούν στην Τουρκία… Η ιδεοληψία της προηγούμενης κυβέρνησης  έδωσε στην Ελλάδα την φήμη του φιλόξενου και ασφαλούς προορισμού των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Δυστυχώς η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία λειτούργησε έστω και μερικώς (στο σκέλος του περιορισμού των ροών από την Τουρκία αλλά όχι στην ισότιμη κατανομή  στις ευρωπαϊκές χώρες, ούτε  στις επιστροφές προς την Τουρκία), μόνον για όσο διάστημα αυτό εξυπηρετούσε τον κ. Ερντογάν. Η Τουρκία δεν έχει εντελώς άδικο  όταν υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού, καθώς τα σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύριων στο έδαφος της και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών προκαλούν πλέον και δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος αλλα και κοινωνικές αναταράξεις.

 

Όμως ο κ. Ερντογάν θέτει τους δικούς του όρους: θέλει νεα οικονομική βοήθεια, αλλά πάγια επιδίωξη είναι τα κονδύλια να τα διαχειρίζονται οι τουρκικές κρατικές υπηρεσίες και όχι διεθνείς οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, θέλει πολιτικά ανταλλάγματα όπως την κατάργηση των θεωρήσεων για τους  τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., κάτι για το οποίο και αρνητικό  κλίμα υπάρχει στην Ευρώπη αλλά και απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν την αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου της Τουρκίας. Και το πιο σημαντικό, ο κ. Ερντογαν θέτει ως όρο για να συζητήσει το προσφυγικό την αποδοχή της επιδίωξης τους για δημιουργία τουρκικής ζώνης ασφαλείας στο συριακό έδαφος. Κατι για το οποίο δεν έχει λόγο η Ευρώπη φυσικά και ήδη υπάρχει για το σχέδιο αυτό σοβαρή διαφωνία μεταξύ ΗΠΑ- Ρωσίας και  με την κυβέρνηση Ασαντ να καταγγέλλει στον ΟΗΕ την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της με κάθε τέτοια ζώνη ασφαλείας. Το επιχείρημα του Ερντογάν είναι ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα καθώς θα εγκατασταθούν σχεδόν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στην Ζώνη αυτή.

 

Η Ελλάδα είναι ευάλωτη απέναντι στο μεταναστευτικό το οποίο θα συνεχίζει να κλιμακώνεται ως αποτέλεσμα όχι των πολέμων μόνο όπως απλουστευτικά συμπεραίνει η «προοδευτική» αντίληψη, αλλά και της κλιματικής αλλαγής  και των ανισορροπιών της παγκοσμιοποίησης. Για να εξηγούμαστε: Ακόμη κι αν αύριο σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Σουδάν τα μιλιούνια των ανθρώπων που ξεκινούν αποφασισμένοι να υποθηκεύσουν τα υπάρχοντα των οικογενειών τους για να πληρώσουν τον δουλέμπορο και είναι  έτοιμοι να ταξιδέψουν υπό συνθήκες παρανομίας χιλιάδες χιλιόμετρα με την ελπίδα ότι θα βρεθούν εντος των ευρωπαϊκών συνόρων και «ότι προκύψει» θα συνεχίζουν να καταφθάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα ή στα παράλια της Ιταλίας. Η ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έφερε μέσα σε λίγα χρόνια σε κάθε γωνιά του πλανήτη και στην πιο απομονωμένη γωνιά, την εικόνα χωρών που οι πολίτες τους ευημερούν.

 

Κατέστησε εκατομμύρια δυστυχισμένους και απελπισμένους ανθρώπους ευάλωτους σε κάθε είδους παραπληροφόρηση για το πως μπορούν να μοιρασθούν και αυτοί την «ευμάρεια» της Ευρώπης  χωρίς φυσικά να εξηγούν το πόσο απίθανο είναι να βρουν την πραγματικότητα που βλέπουν κάθε ημέρα στην οθόνη του κινητού τους. Τα στρατόπεδα υποδοχής προσφυγών και μεταναστών στα νησιά εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, καθώς πιθανόν να υπολογίσθηκε ότι οι άθλιες συνθήκες θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά για νέες αφίξεις… Πλέον δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Ακόμη και η αυστηρή επιτήρηση και φύλαξη των συνόρων πλέον είναι προβληματική, καθώς είναι σαφές ότι οι δουλέμποροι που θα δασκαλέψουν τους «πελάτες» τους  να τρυπήσουν το φουσκωτό την ώρα που θα τους απωθεί ένα ελληνικό σκαφος, επενδύουν ότι καμιά ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα άντεχε την εγκατάλειψη ανθρώπων στην θάλασσα και σε βέβαιο θάνατο γυναικόπαιδων. Παρ όλα αυτά η προσπάθεια μετατροπής των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο  σε «σκληρά σύνορα» αποτελεί μια sine qua non  προϋπόθεση για αντιμετώπιση των ροών. Όπως και η απαίτηση από το ΝΑΤΟ να τηρήσει στοιχειωδώς έστω την προβληματική Συμφωνία επιτήρησης και επιστροφή όσων προσφύγων ή μεταναστών αποπλέουν από την Τουρκία και συλλαμβάνονται στην θάλασσα. Πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των Σύριων προσφύγων, που διαθέτουν προσόντα και μπορεί στο διάστημα παραμονής και φιλοξενίας τους στην Ελλάδα να αξιοποιηθούν είτε σε δομές μεταναστών είτε σε άλλες δραστηριότητες, ενώ ειδικά για τους Σύριους θα πρέπει να προβλεφθεί η λειτουργία τάξεων διδασκαλίας της μητρικής γλώσσα για τα μικρά παιδιά ώστε να μπορεί ομαλά να γίνει η επιστροφή των οικογενειών στην Συρία όταν τελειώσει ο πόλεμος. Για τους μετανάστες οι κανόνες πρέπει να γίνουν όλο και πιο ανελαστικοί ώστε όποιος φθάνει παράνομα στην Ελλάδα να γνωρίζει ότι ούτε στην Ευρώπη θα μπορέσει να φθάσει αλλα ούτε στην Ελλάδα θα μπορέσει να μείνει, χωρίς  να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Και αυτό αφορά και την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας παράτυπων μεταναστών και την ανενόχλητη περιδιάβαση τους  στους δρόμους των ελληνικών πόλεων. Καθώς η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προσφυγικών ροών που δεν είναι πια προσωρινό ή συγκυριακό φαινόμενο δεν μπορεί να γίνει ούτε μόνο σε εθνικό επίπεδο ούτε μόνο με αστυνομικά-κατασταλτικά μέτρα.

 

Όμως βασική προϋπόθεση είναι να σταματήσει να είναι δελεαστικός προορισμός η Ελλάδα και κυρίως να υπάρξει οσο το δυνατόν  αυστηρότερη και πιο αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Διαφορετικά θα χρειαστεί να ανοίγουμε διαρκώς Μόριες σε όλη την Ελλάδα και να αυτομαστιγωνόμαστε γιατι οι συνθήκες φιλοξενίας δεν είναι  οι …πρέπουσες.
 

Νίκος Μελέτης  

Πρώτη δημοσίευση hellasjournal.com

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

   

Plus500

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....