| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 20/10/2021

 

 

Η τροφοδότηση του κινήματος «Δεν Πληρώνω», στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου, από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων συμμαχικών δυνάμεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε τεράστια ζημιά στη δυνατότητα του δημοσίου να εισπράττει τις οφειλές των πολιτών.

 

 

Τη μεγαλύτερη, όμως, ζημιά την υπέστη η ΔΕΗ, σε συνδυασμό, βέβαια, και με την απόφαση της τότε συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2011 να συμπεριληφθεί το ΕΕΤΗΔΕ (σημερινός ΕΝΦΙΑ) στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Τα προηγούμενα…

 

Η δημόσια επιχείρηση με πελατολόγιο την εποχή εκείνη πάνω από 80%, είδε τα έσοδά της να βουλιάζουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της να εκτοξεύονται στα ύψη. Κάτι η οικονομική ύφεση και κάτι η πολιτική υποκίνηση με το κίνημα «Δεν Πληρώνω» προκάλεσαν καίριο μπλακ άουτ στη ΔΕΗ, αλλά και τραύματα και στους υπόλοιπους παρόχους ενέργειας. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ρεύματος έφτασαν σταδιακά μέχρι τα χρόνια της διακύβερνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα 3 δισ. ευρώ. έναντι μόλις 1 δισ. ευρώ στις αρχές της δεκαετίας του 2010.

 

Στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης, οι πρώτοι υπουργοί Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Πάνος Σκουρλέτης, έκλειναν το μάτι… στους οφειλέτες της ΔΕΗ να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

 

Ο πρώτος ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα διακανονισμών που έφτανε ακόμη και τις 60 δόσεις και ο δεύτερος, άτυπα είχε δώσει εντολή να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους χρωστούν κάτω από 1.000 ευρώ.

 

Τα αποτελέσματα βέβαια, ήταν γνωστά στη συνέχεια: Η δημόσια εταιρεία έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οδηγούμενη, βέβαια, και από άλλες άστοχες πολιτικές της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τα σημερινά…

 

Η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα ενεργειακής ακρίβειας, εξαιτίας της εκτόξευσης των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και άλλων γεωπολιτικών αιτιών.

 

Από την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση, κυρίως μέσω του εκπροσώπου της, εμφανίζεται δημοσίως να μοιράζει υποσχέσεις για τη λήψη μέτρων «δοσοποίησης», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον Γιάννη Οικονόμου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταναλωτές στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας. Αντίστοιχο μήνυμα έστειλε και ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Ωστόσο, από το ρεπορτάζ προκύπτει πως η κυβέρνηση δεν έχει κάτι έτοιμο. Δεν διαθέτει δηλαδή κάποιο σχέδιο άμεσα εφαρμόσιμο και, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου, αυτό έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ε.Ε. θα ικανοποιήσει σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς.

 

Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά, όπως και με την περίπτωση του μέτρου της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος εμφανίζεται ανέτοιμη και χωρίς σχέδιο. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη η υπουργική απόφαση για την επιδότηση δεν έχει εκδοθεί.

 

Οι κίνδυνοι

 

Η σπουδή και η βιασύνη της κυβέρνησης να εμφανιστεί ότι είναι δίπλα στις ομάδες του πληθυσμού που θα δυσκολευτούν στην πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου και μοιράζοντας υποσχέσεις για δόσεις και ρυθμίσεις οφειλών κρύβει έναν μεγάλο κίνδυνο: Το φούντωμα ξανά του κινήματος «Δεν Πληρώνω».

Και οι συνέπειες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι βαρύτατες. Γιατί, αν κοντά στον κόσμο που δεν έχει πραγματικά τη δυνατότητα να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς κολλήσουν και στρατηγικοί κακοπληρωτές, τότε ένα τσουνάμι χρεών θα συμπαρασύρει όλη την αγορά ενέργειας.

 

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Ίσως και το κλείσιμο παρόχων ενέργειας. Ίσως και την επανεμφάνιση δυσκολιών στην οικονομική ρευστότητα της ΔΕΗ, τη στιγμή που ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Στην κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το ενδεχόμενο της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και την πραγματικότητα της έκρηξης του ενεργειακού κόστους που επωμίζονται. Δηλαδή, τις μεγαλύτερες δαπάνες για την αγορά ποσοτήτων ηλεκτρικού ρεύματος από τη χονδρεμπορική αγορά ή την προμήθεια φυσικού αερίου για όσες εταιρείες διαθέτουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Και τα περιθώρια ρευστότητάς τους στενεύουν.

 

Συνεπώς, η κυβέρνηση καλό είναι να μην τάζει όταν δεν μπορεί να δώσει και να μη στέλνει το λάθος σινιάλο «ηλεκτροδοτώντας» ξανά το κίνημα «Δεν Πληρώνω…»

 

Γιατί τότε αυτά που επέκρινε κάποτε θα τα λουστεί…

 

Χρήστος Κολώνας (Οικονομικός Ταχυδρόμος)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum