| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 07/10/2021

 

 

Οι αγορές ζουν αναμφίβολα ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον όπου η ενεργειακή κρίση και η άνοδος του πληθωρισμού ανατρέπουν τις επενδυτικές στρατηγικές, προκαλούν προβληματισμούς και ανησυχία και ωθούν τα χαρτοφυλάκια να βρουν τρόπους άμεσα να αντισταθμίσουν καλύτερα τις θέσεις τους έναντι των υψηλότερων επιτοκίων και του νέου περιβάλλοντος των τιμών.

 

 

Όπως γράφει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr, η Citigroup και η Société Générale "στηρίζουν" τα value trades, δηλαδή τις τοποθετήσεις σε μετοχές "αξίας" καθώς παρέχουν έναν βαθμό προστασίας από την αναταραχή της αγοράς που προκαλείται από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων,  και εκτιμούν πως το καλύτερο hedge σε αυτό το νέο περιβάλλον είναι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος .

 

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν ευνοηθεί πρόσφατα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων ξεπέρασαν το 1,5% εν μέσω ανησυχιών για την κατάργηση του QE της Fed. Ενώ οι κλυδωνισμοί στς αγορές επιβάρυναν τις ακριβότερες μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας, τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κέρδη των τραπεζών, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Στην Ευρώπη, οι μετοχές των τραπεζών έχουν ξεπεράσει την τεχνολογία ως τον κορυφαίο κλάδο σε αποδόσεις σε ετήσια βάση, με τον δείκτη τραπεζών του Stoxx 600 να αυξάνεται κατά 32%, ενώ ο δείκτης Nasdaq έχει υποχωρήσει κατά 6% από το ρεκόρ που σημείωσε τον περασμένο μήνα.

 

Η προοπτική της σύσφιξης της νομισματικής πολίτικης κάνει τους αναλυτές της Citi να εξακολουθούν να αναμένουν ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ θα φτάσουν το 2,0% έως το 2022, από 1,5% περίπου σήμερα, ότι η Fed θα μειώσει τους ρυθμούς αγοράς υπό το QE στα 105 δισ. ευρώ μηνιαίως από 120 δισ. δολ. σήμερα και ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Fed θα έλθει προς τα τέλη του 2022.  

 

Οι ακριβότερες μετοχές, αγορές και κλάδοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις, επομένως η τρέχουσα προτίμηση της αμερικάνικης τράπεζας είναι οι μετοχές "αξίας", δηλαδή εκείνα τα assets που η τιμή τους εμφανίζεται χαμηλή σε σχέση με τις επιδόσεις και τα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας τους, όπως τα έσοδα, η κερδοφορία, οι ταμειακές ροές και τα μερίσματα. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και η εξασθένηση της δυναμικής των κερδών ανά μετοχή (EPS) αναμένεται να διατηρήσουν τις παγκόσμιες μετοχές υπό πίεση τους επόμενους μήνες, όπως εκτίμα η Citi η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της προετοίμασε τις αγορές για το μεγάλο de-rating. 

 

Παρά ωστόσο το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται διορθώσεις, στα τέλη του 2022 ο παγκόσμιος δείκτης MSCI AC World θα κινείται 9% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Σε αυτό το περιβάλλον, οι τοποθετήσεις στις τράπεζες ενιαία αυτές που θα "σώσουν" τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, όπως εκτιμά.

 

Καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα θα ασκήσουν πιέσεις στις μετοχές, στο επίκεντρο των τριγμών θα βρεθούν οι ακριβότερες αγορές και μετοχές και για αυτό η Citi υποβάθμισε πρόσφατα την αγορά των ΗΠΑ και τον παγκόσμιο κλάδο της τεχνολογίας. Αντίθετα, η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα θα στηρίζουν τα value trades όωπς οι τράπεζες, τη στιγμή που ο κλάδος με p/e στο 12x είναι ο φθηνότερος διεθνώς.

 

Και οι στρατηγικοί αναλυτές της Société Générale συστήνουν τον τραπεζικό κλάδο για όσους επενδυτές  θέλουν να αυξήσουν την έκθεσή τους στην "αξία", δεδομένου ότι οι τράπεζες θα επωφεληθούν από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων ενώ έχουν περιορισμένη έκθεση σε κινδύνους όπως υψηλότερες οι τιμές ενέργειας, η επιβράδυνση στην Κίνα και διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού.

 

Όπως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα, οι παράγοντες που έχουν ταρακουνήσει τελευταία τις αγορές είναι η ταχύτητα της αύξησης των αποδόσεων των αμερικάνικων ομολόγων και ο οδηγός αυτής της αύξησης που είναι ο "κακός πληθωρισμός". Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, ο πληθωρισμός για την αγορά μετοχών μοιάζει με τη χοληστερόλη για το σώμα μας: υπάρχει τόσο ένα καλό είδος (με βάση τη ζήτηση, την αύξηση του τζίρου των εταιρειών και των τιμών tτων assets) όσο και ένα κακό είδος (το οποίο οδηγείται από ένα σοκ προσφοράς, τα αυξανόμενα κόστη και τα μειωμένα περιθώρια κερδοφορίας).

 

Απόδειξη ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι καλός ή κακός αποτελεί το γεγονός ότι εδώ και μια δεκαετία, οι οικονομολόγοι διαμαρτύρονταν για την έλλειψη πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, αλλά τώρα όλοι φοβούνται την επιστροφή του. Η απάντηση στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια σε αυτό το περιβάλλον είναι η τοποθέτηση σε μετοχές αξίας και ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, όπως τονίζει η SocGen.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum