| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 27/09/2021

 

 

Τον Ιούνιο, ένα απόσπασμα από γερμανικό talk show του 1997 «έβαλε φωτιά» στο διαδίκτυο. Το στιγμιότυπο δείχνει την Άνγκελα Μέρκελ, μια νέα – τότε – υπουργό Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ, να εξηγεί τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης για την κλιματική αλλαγή. Με τους άλλους συμμετέχοντες στο πάνελ να ακούν προσεκτικά, η μέλλουσα καγκελάριος της Γερμανίας υποστήριζε ότι η όποια καθυστέρηση θα έχει μόνο υψηλότερο κόστος. Οι κίνδυνοι της αποτυχίας, προειδοποιούσε, περιλαμβάνουν τον λιμό, τη ξηρασία και τη μαζική μετακίνηση προσφύγων.

 

 

Το απόσπασμα αυτό επισημαίνει μια αντίφαση γνωστή στους παρατηρητές της 16χρονης εξουσίας της κ. Μέρκελ, η οποία θα λήξει μόλις σχηματιστεί νέος συνασπισμός μετά τις εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου. Από τη μία είναι η επιμελής επιστήμονας-πολιτεύτρια, ευλογημένη με την ικανότητα να κατανοεί περίπλοκα ζητήματα και να εξηγεί τις συνέπειές τους. Από την άλλη είναι η διστακτική πολιτικός που παλεύει να μετατρέψει την ανάλυση σε δράση. Ένα τέταρτο αιώνα μετά, η Γερμανία εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα ανά κεφαλή από τις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ και βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα για το 44% της ηλεκτρικής της ενέργειας. Υστερα από την προβολή του αποσπάσματος , η κ. Μέρκελ, στην τελευταία ετήσια συνέντευξη Τύπου της ως καγκελάριος, παραδέχτηκε ότι απέτυχε να ενεργήσει αποφασιστικά για την κλιματική αλλαγή.

 

Το μοτίβο συνεχίζει να επαναλαμβάνεται. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την καγκελαρία το 2005 η κυρία Μέρκελ υποσχέθηκε να μειώσει τη γραφειοκρατία και να προωθήσει την καινοτομία, δεσμεύσεις που εξακολουθούν να εμφανίζονται στο μανιφέστο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). Οι διετείς ομιλίες της στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου ήταν συναρπαστικές περιηγήσεις στον ορίζοντα του παγκόσμιου τοπίου ασφάλειας, αλλά σπάνια προανήγγειλαν σημαντικές αλλαγές στη γερμανική εξωτερική πολιτική. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, η καγκελάριος ήταν μια σταθερή, καθησυχαστική παρουσία, αλλά πάλεψε να επιβάλει τη θέλησή της στους ανήσυχους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων.

 

Η κ. Μέρκελ μερικές φορές φαινόταν περισσότερο μονάρχης παρά καγκελάριος. Θα αποχωρήσει από το αξίωμάτης με υψηλές εκτιμήσεις. Τρεις από τους τέσσερις συνασπισμούς που ηγήθηκε ήταν “μεγάλοι” με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), που ταιριάζει στον κεντρισμό της αλλά ηρεμούσε την πολιτική. Έχει κυριαρχήσει τόσο πολύ στο κέντρο, ώστε η άμεση κριτική της να φαίνεται σχεδόν σαν lèse-majesté (προσβολή προς την μεγαλειότητα). Αυτό έχει εμπνεύσει ένα κύμα μαρτύρων υπέρ της ελευθερίας λόγου στο συντηρητικό άκρο, όσο πλησιάζει η Γερμανία σε έναν πολιτισμικό πόλεμο. Στην Ευρώπη η κυρία Μέρκελ υπήρξε ο αναντικατάστατος ηγέτης. Πέρα από αυτό, η σθεναρή υπεράσπισή της στις φιλελεύθερες αξίες και η σεμνή της συμπεριφορά ήταν καθησυχαστικές σε μια εποχή θορυβώδους λαϊκισμού και εθνικιστών σόουμεν.

 

Καθώς η κ. Μέρκελ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το αξίωμα, κάποιοι αναρωτήθηκαν αν μια Wechselstimmung (διάθεση για αλλαγή) έχει επικρατήσει στη χώρα της. Η άνοδος – από τις εκλογές του 2017 – του Κόμματος των Πρασίνων, το οποίο θέλει να ανατρέψει τους αυστηρούς κανόνες για το δημόσιο χρέος και να ξανασκεφτεί την εξωτερική πολιτική, φαίνεται να προσφέρει στοιχεία για αυτό. Τον Μάιο, το ίδρυμα Bertelsmann διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων επιθυμούσαν σημαντική πολιτική αλλαγή και σχεδόν τόσοι επίσης ήθελαν μια νέα κυβέρνηση.

 

Ορισμένα πρόσφατα γεγονότα κλόνισαν την πίστη των ψηφοφόρων στην πολιτεία και τους θεσμούς της. Η μία ήταν η χαοτική διαχείριση του δεύτερου κύματος της Covid-19, που υπονόμευσε το αφήγημα επιτυχίας κατά το πρώτο κύμα, το 2020. Στη συνέχεια ήρθαν καταστροφικές πλημμύρες σε περιοχές της δυτικής Γερμανίας τον Ιούλιο, όπου η προφανής αμέλεια μερικών τοπικών πολιτικών μπορεί να συνέβαλε στους θανάτους σχεδόν 200 ανθρώπων. Η καταστροφή στο Αφγανιστάν, όπου υπηρέτησαν 150.000 στρατιώτες της Bundeswehr από το 2002, ήταν επίσης δύσκολο να ξεπεραστεί.

 

 

Ωστόσο, για όλα αυτά, μια Wechselstimmung δεν είναι εμφανής. Η Γερμανία έχει ξεπεράσει την πανδημία με μεγαλύτερη επιτυχία από τις περισσότερες χώρες. Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν χαμηλό και η δημοσιονομική ανταπόκριση της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών όπως το πρόγραμμα διακοπής εργασίας Kurzarbeitergeld (όφελος βραχυχρόνιας εργασίας) – το οποίο πολλοί αντέγραψαν –  μετρίασε τον οικονομικό αντίκτυπο. Η ανάκαμψη της οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι από τις  πιο ισχυρές της Ευρώπης. Πάνω από τα δύο τρίτα των Γερμανών θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι καλή. Ούτε οι πλημμύρες σηματοδότησαν κάποιο σημείο καμπής. Αντιθέτως, μια μάλλον άχρωμη προεκλογική εκστρατεία που διακρίνεται από ασήμαντες διενέξεις υποδηλώνει ότι κανένα από τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των ολοένα και πιο προσεκτικών Πράσινων, δεν βλέπει να βγάζει πολλά με το να υπόσχεται ρήξη.

 

Ακριβώς όπως οι γερμανικές εταιρείες διαπρέπουν στη σταδιακή καινοτομία αλλά έχουν πρόβλημα με πιο ρηξικέλευθες καινοτομίες, η αλλαγή στην κοινή γνώμη είναι αργή και δύσκολα εντοπίζεται. Η διαπίστωση αυτών των αλλαγών είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της κ. Μέρκελ, βοηθούμενη από την ασταμάτητη δημοσκόπηση και την εστίαση σε ομάδες που εκτελούσε το γραφείο της. Οι αλλαγές της πολιτικής της, όταν ήρθαν, ήταν συνήθως ανεπαίσθητες αλλά μερικές φορές καθοριστικές: πυρηνική ενέργεια, γάμοι ομοφυλοφίλων και, πιο πρόσφατα, κοινό χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Το πιο επικίνδυνο βήμα της ήταν η απόφασή της να μην κλείσει τα γερμανικά σύνορα σε πάνω από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο και άλλους μετανάστες το 2015-16. Ακόμη και αυτό ήταν μια αυτοσχέδια απάντηση σε μια απροσδόκητη κρίση. Ενδεικτικά, αυτή η βραχυπρόθεσμη διόρθωση ενέπνευσε μακροπρόθεσμες δυσκολίες: άνοιξε την πόρτα στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD) και, τοξικοποιώντας τη συζήτηση για τη μετανάστευση, δυσκόλεψε την απελευθέρωση των νόμων περί εξειδικευμένης εργασίας. Πέντε χρόνια μετά, μια πικρά διχασμένη ΕΕ δεν είναι ακόμη σε θέση να μεταρρυθμίσει τους κανόνες ασύλου, αφήνοντάς την Ενωση εκτεθειμένη σε μια επόμενη κρίση.

 

Φόβος για το άγνωστο

 

Υπάρχει μια απτή νευρικότητα για την επικείμενη αποχώρηση της κ. Μέρκελ.  Αυτή είναι η πρώτη μεταπολεμική δημοσκόπηση της χώρας στην οποία η καγκελάριος δεν επιδιώκει επανεκλογή. Η εκστρατεία ήταν ασταθής, με το προβάδισμα να αναπηδά μεταξύ των Πρασίνων, του CDU και του Βαυαρικού του συμμάχου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και του SPD. Μια κατακερματισμένη ψήφος φαίνεται πιθανό ότι θα καταστήσει αδύνατο τον συνασπισμό δύο κομμάτων για πρώτη φορά από την ίδρυση της δημοκρατίας. Σπάνια η ταυτότητα της επόμενης καγκελαρίου και η σύνθεση οποιουδήποτε συνασπισμού ήταν τόσο αβέβαιη. Αυτό μπορεί να σημαίνει μακρές μετεκλογικές διαπραγματεύσεις και μια ιδεολογικά ασυνάρτητη κυβέρνηση που δυσκολεύεται να κάνει κάτι.

 

Η υπόλοιπη ΕΕ προκαλεί ακόμη περισσότερες ανησυχίες. Η κυρία Μέρκελ έχει διαμορφώσει την απάντησή της στις κρίσεις, από τη διάσωση της ευρωζώνης, στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έως το Brexit. Η Γερμανία βρίσκεται στην καρδιά της ηπείρου και μία από τις προτεραιότητες της καγκελαρίου ήταν να αντισταθεί στις δυνάμεις που διχάζουν τις κυβερνήσεις της Ευρώπης. Έχει σφυρηλατήσει χρήσιμες σχέσεις με διαφορετικά πρόσωπα όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ο ακροαριστερός πρωθυπουργός που παραλίγο να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, και ο Βίκτορ Ορμπάν, ο αυταρχικός ηγέτης της Ουγγαρίας (ο οποίος θα αναλάβει τον μανδύα της κυρίας Μέρκελ ως ο μακροβιότερος ηγέτης της ΕΕ).

 

Πολιτικά, η Γερμανία φαίνεται σαν ένα νησί σταθερότητας σε έναν ανήσυχο κόσμο. Αν και αυτές οι εκλογές μπορεί να είναι οι πιο ανοιχτές εδώ και μια γενιά, κανένα από τα κόμματα που είναι πιθανό να μπουν στην κυβέρνηση δεν διαφωνεί για βασικά στοιχεία όπως η οικονομία της κοινωνικής αγοράς ή η δέσμευση προς την ΕΕ. Αυτό σε αντίθεση με τη Γαλλία, η οποία μπορεί να φλερτάρει ξανά με τη Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, την αιώνια ασταθή Ιταλία όπου τα λαϊκιστικά κόμματα ζητούν υποστήριξη σχεδόν της πλειοψηφίας · ή την Πολωνία, μια βαθιά πολωμένη χώρα με επικεφαλής μια κυβέρνηση που υπονομεύει το κράτος δικαίου.

 

Λίγες κρίσεις στην Ευρώπη έχουν αναστατώσει την ασφάλεια των Γερμανών ή τους έχουν δώσει λόγο να πιέσουν για αλλαγή. Το πολιτικό χάος, οι υπερβολικές δαπάνες ή τα εμπορικά ελλείμματα είναι προβλήματα άλλων. Η ανάπτυξη στην εποχή της Μέρκελ ήταν σταθερή, αν και σπάνια θεαματική, και όταν τα γερμανικά θεσμικά όργανα αμφισβητήθηκαν ήταν ισχυρά. Πέντε χρόνια μετά, υπάρχουν ακόμη λόγοι αισιοδοξίας για την ένταξη των μεταναστών από το 2015-16. Και η σύγχρονη Γερμανία δεν συνηθίζει να ασχολείται με στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό στο εξωτερικό.

 

Οι επικριτές είναι επιφυλακτικοί στο να αποδώσουν υπερβολική πίστωση στην κυρία Μέρκελ. «Η οικονομική επιτυχία της Γερμανίας ήταν περισσότερο τύχη παρά πολιτική», λέει ο Marcel Fratzscher, ο οποίος ηγείται του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Βερολίνο. Οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές. Η ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 άνοιξε μια τεράστια αγορά για ισχυρούς Γερμανούς εξαγωγείς. Η επέκταση της ΕΕ προς τα ανατολικά λίγα χρόνια αργότερα δημιούργησε μια δεξαμενή φθηνού εργατικού δυναμικού και εκτεταμένες αλυσίδες εφοδιασμού και μια πηγή ειδικευμένων μεταναστών σε ηλικία εργασίας. Οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που προωθήθηκαν από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον προκάτοχο της Μέρκελ, κράτησαν την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα. Η αμερικανική δύναμη διατηρεί την ειρήνη που ήταν προϋπόθεση για την επιτυχία των γερμανικών συναλλαγών. Οι διατλαντικές διαμάχες για τις αμελητέες γερμανικές αμυντικές δαπάνες είχαν ελάχιστες σοβαρές συνέπειες.

 

Ωστόσο, μια ισχυρή οικονομία και το ειδικό βάρος της Γερμανίας στην Ευρώπη απέκρυψαν μια σκοτεινή πλευρά στο εσωτερικό: μια διόγκωση στις τάξεις των χαμηλόμισθων, την αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα, την ανώμαλη αγορά κατοικιών και την εμμένουσα παιδική φτώχεια. Μια λανθασμένα ενεργειακή πολιτική έδωσε στους Γερμανούς τους υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ. Η αυστηρή προσέγγιση των δημοσίων οικονομικών, που εκφράζεται από το 2009 από το φράγμα χρέους που περιορίζει το έλλειμμα συνταγματικά, έχει δημιουργήσει τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα, ακόμη και όταν η δημόσια υποδομή καταστρέφεται. Ο Covid-19 αποκάλυψε άλλες αδυναμίες στο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα την αργή ψηφιοποίησή του. Υπάρχουν λόγοι να φοβόμαστε ότι η επόμενη δεκαετία θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο βαθύτερες αποτυχίες.

 

Γιατί αν η κ. Μέρκελ ήταν ένα σταθερό χέρι κατά τη διάρκεια κρίσεων, ήταν λιγότερο επιτυχημένη στο να χαράξει μακροπρόθεσμη πορεία. Εκπληκτικά, είναι δύσκολο να βρεθεί μια ενιαία εκτεταμένη μεταρρύθμιση που να έχει εγκριθεί από οποιαδήποτε από τις τέσσερις κυβερνήσεις των οποίων ηγήθηκε. Αυτό θυμίζει έναν δεύτερο γερμανικό όρο που θα έπρεπε να απασχολεί την επόμενη κυβέρνηση: Zukunftsfähigkeit, ή την ικανότητα να αντιμετωπίζει το μέλλον. Για πολλούς, είναι κάτι που τους λείπει πολύ από τη χώρα όπως θα την αφήσει η κ. Μέρκελ.

 

Οι αδυναμίες στο γερμανικό μοντέλο έχουν αρχίσει να φαίνονται. Η εξάρτηση από το εμπόριο σημαίνει ευπάθειες στην από-παγκοσμιοποίηση. Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Αμερικής και της Κίνας αφήνουν την πολιτική της Μέρκελ για δέσμευση-πρώτα όλο και πιο αδύναμη. Η ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία είναι πολύ εκτεθειμένη σε τεχνολογικές διαταραχές. Η έλλειψη δεξιοτήτων της Γερμανίας θα επιδεινωθεί καθώς η δημογραφική κρίση φαίνεται ότι θα εμφανιστεί στα μέσα της δεκαετίας του 2020. Οι νέοι κλιματικοί στόχοι θα απαιτήσουν ριζικές αλλαγές στη βιομηχανία, τα κτίρια και τη βιομηχανία ενέργειας. Ισως το πιο ανησυχητικό είναι ότι η πολιτική τάξη φαίνεται να έχει μάθει από την κ. Μέρκελ ότι είναι καλύτερο να μην τρομάζουμε τους ψηφοφόρους κάνοντας πολύ λόγο για μετασχηματισμό, αφήνοντας μόνο μια περιορισμένη εντολή για αλλαγή.

 

Η Γερμανία είναι μια ισχυρή, πλούσια, δημοκρατική χώρα που πρέπει να έχει λαμπρό μέλλον. Αυτό το ειδικό αφιέρωμα θα λειτουργήσει σαν stress test, αποκαλύπτοντας τα πιο ευάλωτα σημεία των βιομηχανικών, γραφειοκρατικών, δημογραφικών πολιτικών και πολιτικών ασφάλειάς της στο πιο ευάλωτο σημείο τους για να εκτιμηθεί πού χρειάζεται επειγόντως αλλαγή. Το αφιέρωμα ξεκινά με μια ματιά στις σταθερά χαμηλές δημόσιες επενδύσεις της χώρας.

 

Πηγή: The Economist – πρώτη μετάφραση άρθρου Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum