| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 11/10/2021

 

 

Σε μεγάλο μέρος του κόσμου οι τιμές αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό τις τελευταίες δεκαετίες. Στην Αμερική, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,3%, σε ετήσια βάση, έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με το προτιμώμενο μέτρο της Fed-υψηλό 30 ετών. Στην ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε το 3,4%, τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και μία δεκαετία. Ορισμένοι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια περίοδο «στασιμοπληθωρισμού» – ασθενής ανάπτυξη και υψηλός πληθωρισμός – που θυμίζει τη δεκαετία του 1970.

 

 

Όπως γράφει ο Economist, το ενδεχόμενο κορωνοϊός να οδηγήσει σε παρατεταμένο κύμα υψηλού πληθωρισμού θα ανέτρεπε τα ιστορικά δεδομένα. Πρόσφατη δημοσίευση των Dennis Bonam και Andra Smadu, δύο οικονομολόγων στην Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας, εξετάζει την επίδραση των πανδημιών στον πληθωρισμό και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, συνήθως, οδηγούν σε χαμηλότερες και όχι υψηλότερες πιέσεις στις τιμές. Χρησιμοποιώντας δεδομένα που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, τα οποία αφορούν έξι ευρωπαϊκές χώρες και 19 περιπτώσεις πανδημιών, οι συγγραφείς διαπιστώνουν ότι τέτοια γεγονότα, βάσει ιστορικών δεδομένων, οδήγησαν σε μείωση του πληθωρισμού για περισσότερο από μια δεκαετία, κατά μέσο όρο, αποδίδοντας ποσοστό πληθωρισμού περίπου 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, χαμηλότερο σε σχέση με εάν δεν υπήρξε πανδημία. Όσο περισσότερο διαρκεί χρονικά το ξέσπασμα της πανδημίας, τόσο πιο έντονες και επίμονες οι αρνητικές επιπτώσεις στις τάσεις του πληθωρισμού.

 

Οι πανδημίες διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Σήμερα, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα- που επηρεάζουν τους ημιαγωγούς, την ενέργεια κ.α.-οδηγούν σε ελλείψεις εφοδιασμού. Βάσει ιστορικών δεδομένων, ωστόσο, η κυρίαρχη επίπτωση των πανδημιών στην οικονομία ήταν η μείωση της ζήτησης. Mε ολόκληρους πληθυσμούς να αποδεκατίζονται από ασθένειες, η κατανάλωση και οι επενδύσεις μειώθηκαν, ενώ οι οικονομίες υπέφεραν για δεκαετίες, ώστε να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο. Αυτή τη φορά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απάντησαν με δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας τη ζήτηση και μετριάζοντας την οικονομική ζημία.

 

Όσον αφορά τις πρόσφατες αυξήσεις του πληθωρισμού, οι κεντρικοί τραπεζίτες φαίνονται πεπεισμένοι ότι είναι παροδικές, συνέπεια των «βασικών αποτελεσμάτων» – όπου οι ασυνήθιστα χαμηλές τιμές, μετά από ένα χρόνο, δημιουργούν την ψευδαίσθηση των ασυνήθιστα υψηλών τιμών-συσσωρευμένη ζήτηση και βραχυπρόθεσμες δυσχέρειες από την πλευρά της προσφοράς. Η Fed αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο 2,2%, κατά το επόμενο έτος. Αυτή η μακροπρόθεσμη πρόβλεψή της παραμένει η ίδια με πριν την πανδημία. Η σχετική ηρεμία που επικρατεί στην τράπεζα, σε ό,τι αφορά τις αυξανόμενες τιμές, αποδεικνύει το γεγονός ότι βλέπει μακροπρόθεσμα, και, ίσως, ότι μελετά και ιστορία.

 

Πηγή: The Economist

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum