| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 04/10/2021

 

 

Ορατό είναι σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΤΕ και διευθύνοντα σύμβουλο της Sani - Ikos, Ανδρέα Ανδρεάδη, το πλήρες τουριστικό come back της Ελλάδας. Ο κ. Ανδρεάδης, ο οποίος επανήλθε και σε σχόλιό του στον λογαριασμό του στο twitter όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό θα φτάσουν περίπου τα 12 δισ. ευρώ, όπως πρώτος είχε αναγγείλει, αλλά και η επόμενη σεζόν προδιαγράφεται θετική, αφού οι προκρατήσεις από την Αγγλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, κινούνται σε εξαιρετικό επίπεδο.

 

 

 

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, φέτος τον Ιούλιο πέρασαν τα σύνορα των χωρών τους συνολικά 54 εκατ. τουρίστες. Αριθμός κατά 67% μικρότερος από τα δεδομένα του 2019 (167 εκατ.), προ πανδημίας δηλαδή, αλλά και ο καλύτερος για τη διεθνή τουριστική βιομηχανία από τον Απρίλιο του 2020, όταν και είχαμε το πρώτο μεγάλο παγκόσμιο κλείσιμο των συνόρων. Ο ίδιος αριθμός επίσης επιβεβαιώνει τη δυναμική του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό κατά τη διάρκεια του Ιουλίου στα 2,275 δισ. ευρώ, έναντι 3,7 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ την ίδια στιγμή οι αφίξεις έφτασαν τα 2,8 εκατ. τουρίστες από 5,6 εκατ. τον Ιούλιο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι και σε επίπεδο αφίξεων είχαμε απόδοση αρκετά πάνω από τη συνολική εικόνα στον τουρισμό, ενώ και τα έσοδα διαμορφώθηκαν στο 62% του Ιουλίου 2019.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η συνολική εικόνα δείχνει ότι οι περισσότεροι προορισμοί που αναφέρουν δεδομένα για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021 είδαν μια μέτρια ανάκαμψη στις διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο, το 2021 εξακολουθεί να είναι μια δύσκολη χρονιά για τον παγκόσμιο τουρισμό, με τις διεθνείς αφίξεις να μειώνονται κατά 80% στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου σε σύγκριση με το 2019. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το χάσμα είναι μικρότερο, με το αντίστοιχο ποσοστό να κυμαίνεται περίπου στο 70%. Οι περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού κατέγραψαν πτώση 95% στις διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019. Η Μέση Ανατολή κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση (-82%), ακολουθούμενη από την Ευρώπη και την Αφρική (αμφότερες -77% ). Η Αμερική είδε μια σχετικά μικρότερη μείωση (-68%), με την Καραϊβική να παρουσιάζει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των παγκόσμιων υποπεριφερειών.

 

Οι προοπτικές για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2021 παραμένουν ανάμικτες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων του UNWTO, με το 53% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι η συγκεκριμένη περίοδος θα είναι χειρότερη του αναμενομένου. Μόνο το 31% των εμπειρογνωμόνων αναμένει ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα προς το τέλος του έτους. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού εξακολουθούν να αναμένουν μια ανάκαμψη, η οποία οφείλεται στην απελευθέρωση της αυξημένης ζήτησης για διεθνή ταξίδια το 2022, κυρίως κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Σχεδόν οι μισοί από τους εμπειρογνώμονες (45%) συνεχίζουν να βλέπουν τον διεθνή τουρισμό να επιστρέφει στα επίπεδα του 2019 το 2024 ή αργότερα, ενώ το 43% αναφέρει ανάκαμψη το 2023.

 

Η εικόνα τον Σεπτέμβριο

 

Όπως έγραψε η Ναυτεμπορική, στην Ελλάδα, πάντως, και ο Σεπτέμβριος έχει πάει πολύ καλά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Πιο αναλυτικά, πολύ ψηλά κυμαίνονται οι αφίξεις στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νότιου Αιγαίου όλο τον Σεπτέμβριο, αφού ξεπέρασαν ήδη το μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό. Αναλυτικότερα, 4.352 απευθείας διεθνείς πτήσεις, από την 1η έως και την 26η Σεπτεμβρίου, μετέφεραν 565.850 επιβάτες στα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σαντορίνης, Μυκόνου και Καρπάθου, οι οποίοι κατανέμονται ως εξής: Στο νησί της Ρόδου οι αφίξεις πλησιάζουν τις 280.000, που ενδεικτικά το τελευταίο Σάββατο του μήνα υποδέχθηκε σε μία μέρα περίπου 14.500 επιβάτες. Τη δυναμική της διατηρεί και η Σαντορίνη, με τις αφίξεις του Σεπτεμβρίου να αγγίζουν ήδη τις 90.000. Οι επιβάτες προς Κω ξεπερνούν τις 133.000, η Μύκονος έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 58.500 επιβάτες, ενώ η Κάρπαθος με 9.896 αφίξεις έως σήμερα ξεπερνά όσες είχε όλη την τουριστική περίοδο του 2020. Συνολικά στην πρώτη τουριστική περιφέρεια της χώρας οι επιβάτες από το εξωτερικό που έφτασαν στα πέντε αυτά διεθνή αεροδρόμια έφτασαν τα 2,76 εκατομμύρια.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum