| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 27/09/2021

 

 

«Το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων δεν έχει περάσει ακόμα στο ράφι», αναφέρουν μιλώντας στη «Ν» στελέχη της οργανωμένης λιανικής και της βιομηχανίας τροφίμων, δηλώνοντας παράλληλα ότι «αυτήν τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια από όλες τις πλευρές να συγκρατηθούν οι τιμές στα βασικά ταχυκίνητα προϊόντα. Όμως το μίγμα στο ράλι τιμών σε πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, ενεργειακό και μεταφορικό κόστος δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντοχών και στο προσεχές διάστημα των επόμενων μηνών θα εμφανιστούν αναπόφευκτα αυξήσεις στις τελικές τιμές καταναλωτή».

 

 

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, οι ανατιμήσεις δεν θα είναι οριζόντιες και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αυτή την περίοδο το συνολικό ύψος της επιβάρυνσης στο καλάθι της νοικοκυράς. 

Ωστόσο, η «Ν» παρουσιάζει σήμερα το πόσο αναμένεται να αυξηθεί η τιμή σε έντεκα κατηγορίες προϊόντων με βάση τους υπολογισμούς που πραγματοποιεί η οργανωμένη λιανική.

Μερική απορρόφηση

Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω αυξήσεις δεν έχουν μετακυλίσει ακόμα στις τελικές τιμές καταναλωτή ή γίνεται σταδιακή ανατίμηση, καθώς στην παρούσα χρονική περίοδο γίνεται μια προσπάθεια μερικής απορρόφησης των αυξήσεων, ή δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί η νέα τιμολόγηση, με τους προμηθευτές να δίνουν παράταση στη λιανική. Εξίσου σημαντικό σημείο που πρέπει να προσμετρηθεί αφορά τα αποθέματα που υπάρχουν. Σε γενικές γραμμές οι αλυσίδες είθισται να έχουν αποθέματα περίπου δύο μηνών, αλλά για ορισμένες μόνο κατηγορίες προϊόντων. 

Υπολογισμοί της αγοράς

Με βάση πάντα τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς της αγοράς, από την ενδεκάδα των συσκευασμένων κωδικών που παρουσιάζεται, τα ποσοστά των ανατιμήσεων κυμαίνονται από 1,9 έως 15%, ενώ ειδικά στα κατεψυγμένα φρούτα το ποσοστό της αύξησης δύναται να αγγίξει το 40%. 

Ειδικότερα, αναμένεται ανατίμηση της τάξεως του 15% στα ζυμαρικά ιδιωτικής ετικέτας και σε κάποιους κωδικούς κατεψυγμένων λαχανικών, όπως π.χ. μπάμιες. 

Περί το 8% είναι η μέση ανατίμηση που αναμένεται στα μαγειρικά λίπη, ενώ 4% στον ελληνικό καφέ. Η τιμή στη ζάχαρη αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% και κατά 6,5% ακριβότερα αναμένεται να είναι τα σπορέλαια/ηλιέλαια. 

Στα κατεψυγμένα φρούτα το ποσοστό αύξησης υπολογίζεται από 6% έως και 40%.

Στα τυροκομικά η μέση ανατίμηση υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 2,5% έως και 4%, ενώ ηπιότερο ποσοστό αύξηση τιμής περί το 2,8% αναμένεται να σημειωθεί στα βούτυρα και τις μαργαρίνες. Στα άλευρα η μέση ανατίμηση κυμαίνεται στο 5,3%, ενώ σε είδη ζαχαροπλαστικής, όπως η κουβερτούρα, η ανατίμηση εκτιμάται στο 1,9%. 

Η εν λόγω λίστα περιλαμβάνει ενδεικτικές κατηγορίες με τους υπολογισμούς να βασίζονται στα μέχρι τώρα δεδομένα της λιανικής, ωστόσο μπορούν να δώσουν ένα πρώτο στίγμα για το πού οδηγούνται οι τιμές. 

Σταδιακές αυξήσεις

«Αρχικά θα πρέπει να τονιστεί ότι η διάρκεια των ανατιμήσεων στα βασικά λειτουργικά κόστη και τις πρώτες ύλες είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα ορίσει το πόσο θα ανατιμηθούν τα είδη στο ράφι. Η προσπάθεια που γίνεται από την αγορά είναι οι όποιες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή να γίνουν σταδιακά έως το τέλος τους έτους. Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, δεν είναι ούτε απλή διαδικασία ούτε μπορεί να εφαρμοστεί για όλα τα προϊόντα. Σαφώς και τα περιθώρια στα φρέσκα, νωπά προϊόντα και οπωροκηπευτικά είναι στενότερα, καθώς θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ανεξάρτητα από το επιπλέον κόστος λόγω της συγκυρίας των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες ενέργεια κ.λπ., πολλές καλλιέργειες φέτος επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν με αποτέλεσμα οι όγκοι παραγωγής σε ορισμένα φρούτα-λαχανικά να είναι σημαντικά μειωμένοι» σημειώνουν τα ίδια στελέχη. Για την αγορά η εξισορρόπηση των τιμών είναι ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, καθώς κανένας κρίκος της αλυσίδας δεν θα μείνει αλώβητος από τη μείωση της κατανάλωσης που θα επιφέρουν ανατιμήσεις στο ράφι. 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum