| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" |  +/-  |  "Μας ακούνε"  |  Fundamentalist  |  Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 10/10/2021

 

 

Δύο παράλληλες αξιολογήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο. Η μία αφορά την πορεία υλοποίησης των πρώτων 15 οροσήμων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και η δεύτερη τη 12η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

 

 

Στις αρχές της εβδομάδας, και πιο συγκεκριμένα την Τρίτη θα βρίσκεται στην Αθήνα η πρώτη αποστολή της Κομισιόν προκειμένου να παρακολουθήσει την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, δράσεων και έργων που περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα με τα 15 ορόσημα του «Ελλάδα 2.0».

 

Όπως γράφει η Ραλλού Αλεξοπούλου στην Ναυτεμπορική, γι' αυτόν το σκοπό την ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται να επισκεφθεί ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν κ. Ντέκλαν Κοστέλο.

 

Εντός Οκτωβρίου το αίτημα για την καταβολή της πρώτης δόσης

 

Η ελληνική πλευρά μέσω του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, δηλώνει ότι και τα 15 ορόσημα έχουν επιτευχθεί στο 100%. Όπως δήλωσε πρόσφατα «τουλάχιστον σε ότι αφορά τη δική μας αξιολόγηση. Θα στείλουμε το δικό μας πόρισμα στην Κομισιόν και θα κάνουμε μια διαβούλευση με την Ε.Ε. να συμφωνήσει με την άποψη αυτή».

 

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η Αθήνα σκοπεύει εντός του Οκτωβρίου να καταθέσει το αίτημα για την καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κατόπιν θα πρέπει η Κομισιόν να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης η οποία εκτιμάται περί τα τέλη του έτους με αρχές του 2022.

 

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Κοστέλο αλλά και η διευθύντρια της αρμόδιας διεύθυνσης της Κομισιόν για την Ανάκαμψη και την Ανασυγκρότηση κ. Maria Teresa Fabregas-Fernandez  βρέθηκαν στην Ισπανία για το ίδιο ακριβώς λόγο. Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία και η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες των οποίων τα Σχέδια Ανάκαμψης εγκρίθηκαν από την Κομισιόν.

 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ο προϋπολογισμός του 2022

 

Στο μεταξύ ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για τη 12η αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Κατόπιν στις 19-20 Οκτωβρίου τη σκυτάλη θα πάρουν οι επικεφαλής ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης.

 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων,  όπως άφησαν να φανεί τόσο ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών κ. Πάολο Τζεντιλόνι όσο και ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ μετά το τελευταίο Eurogroup, βρίσκονται ο προϋπολογισμός του 2022, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας και της δικαιοσύνης όπως και η περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

 

Η έκθεση θα συνοδεύεται από νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους καθώς όπως τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, πρόκειται για ένα  ζήτημα το οποίο πρέπει να εξεταστεί δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος έχει αυξηθεί περαιτέρω λόγω της  πανδημίας.

 

«Και αυτό δεν συμβαίνει επειδή βλέπω διαφορές απόψεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ESM και των θεσμικών οργάνων, αλλά επειδή είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αξιόπιστες εκτιμήσεις, εξαιτίας της πολύ ασυνήθιστης κατάστασης  όπου μετά από μια ισχυρή ύφεση πέρυσι, τώρα υπάρχει μια ισχυρή ανάκαμψη. Δεν έχουμε πραγματικά εμπειρία από έναν τέτοιο επιχειρηματικό κύκλο, οπότε είναι πολύ σημαντικό να καθίσουμε μαζί και να κάνουμε μια πολύ καλή εκτίμηση για αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

 

Η έκθεση των θεσμών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο και συνδέεται με την εκταμίευση κερδών από τη διακράτιση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ κι άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum