| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

BofA: H EKT και οι τράπεζες στηρίζουν το περαιτέρω ράλι των ελληνικών ομολόγων

 

Τρίτη, 09/02/2021

 

   Share

 

To PEPP και οι ελληνικές τράπεζες, οι γνωστοί δύο μεγάλοι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων, θα συνεχίζουν να στηρίζουν την πορεία τους οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των ελληνικών spreads αυτό το έτος, όπως σημειώνει η BofA σε νέα της έκθεση.

 

 

Όπως  αναφέρει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr … όπως επισημαίνει ο οίκος, για τα spreads της περιφέρειας της ευρωζώνης, το 2021 αναμένεται να μοιάζει πολύ με το β’ εξάμηνο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι, παρά την πιο αργή από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, και ορισμένες πολιτικές αβεβαιότητες στην πορεία, τα περιφερειακά spreads μπορούν ακόμη να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα αλλά και να συρρικνωθούν περαιτέρω, χάρη στη μεγάλη στήριξης της ΕΚΤ. Τα ελληνικά ομόλογα, όπως τονίζει η BofA, δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση.

 

Όπως και για άλλες χώρες, οι αγορές της ΕΚΤ έχουν τη δυνατότητα να υπερκαλύψουν την προσφορά. Επιπλέον, ο ΟΔΔΗΧ διαθέτει ευελιξία όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και τη σύνθεση των εκδόσεων, ενώ η ζήτηση των ελληνικών τίτλων από τράπεζες (συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων) θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον στήριξη δεδομένης της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για τις πράξεις της ΕΚΤ.

 

Όπως τονίζει η BofA,  η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 17 δισ. ευρώ φέτος, υποθέτοντας ότι χρησιμοποιεί τα 900 δισ. ευρώ του προγράμματος PEPP (αφήνοντας 190 δισ. ευρώ από τον τρέχοντα φάκελο για το πρώτο τρίμηνο του 2022). Υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει ολόκληρο το φάκελο, αυτό θα ήταν μια συντηρητική εκτίμηση, καθώς αντιπροσωπεύει μόνο το 90% των αγορών του PEPP σε ομόλογα του δημόσιου τομέα (σε σύγκριση με το 98% μέχρι στιγμής) και υποθέτει ότι η ΕΚΤ θα κάνει τη συμμετοχή της στα ελληνικά ομόλογα να συγκλίνει προς το capital key της Ελλάδας (αγοράζοντας έως 1,3 δισ. ευρώ λιγότερα ομόλογα φέτος, για να αντισταθμίσει τις υπερβάλλουσες αγορές που πραγματοποίησε το 2020).

Εάν ωστόσο η ΕΚΤ διατηρήσει τον αργό ρυθμό των αγορών PEPP που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, αντί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 17,7 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την πλήρη χρήση του φακέλου PEPP, οι αγορές της θα ισοδυναμούσαν με 14 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων.

 

Ακόμη ωστόσο και στο τελευταίο σενάριο, για μη πλήρη χρήση του PEPP, η στήριξη από την ΕΚΤ θα ήταν πολύ ισχυρή, καθώς θα δημιουργούσε καθαρή αρνητική προσφορά το 2021. Ο ΟΔΔΗΧ έχει προβλέψει πως φέτος θα αντλήσει από τις αγορές μέσω εκδόσεων ομολόγων 8-12 δισ. ευρώ. Το εύρος αυτό υπογραμμίζει την διαθέσιμη ευελιξία, ανάλογα με το πόσο επίσημο χρέος του τομέα αποφασίζει η Ελλάδα να εξοφλήσει νωρίς (εξετάζει έως και 2 δισ. Ευρώ) και τα ταμειακά διαθέσιμα που χρησιμοποιεί. Το "μαξιλάρι" ρευστότητας ήταν στα 31 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, το οποίο είναι αρκετό για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για τουλάχιστον δύο χρόνια. Όπως αναφέρει η BofA, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει 6-9 δισ. ευρώ το 2021. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μείωση ύψους 1,8 δισ. ευρώ στα έντοκα, τα οποία θα ανέλθουν στα 10 δισ. ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών.
 

Με βάση τα παραπάνω, η BofA εκτιμά ότι η συμμετοχή της ΕΚΤ μέσω του PEPP στα εμπορεύσιμα ελληνικά ομόλογα θα αυξηθεί από 25% στα τέλη του 2020, σε 40% έως το τέλος του 2021.

 

Οι τράπεζες αποτελούν σημαντική πηγή ζήτησης 

 

Με τα ελληνικά ομόλογα να είναι επιλέξιμα ως εγγύηση για τις πράξεις της ΕΚΤ, έχουν γίνει ένα ελκυστικό πλεονέκτημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Όσον αφορά συγκεκριμένα τις ελληνικές τράπεζες, η συμμετοχή τους στο TLTRO αυξήθηκε σε 59 δισ. ευρώ, δίνοντάς τους χώρο επιπλέον 18 δισ. ευρώ δανεισμού σε σχέση με το απόθεμα TLTRO της 1ης Ιανουαρίου του 2021, των 41 δισ. ευρώ. Έτσι,  σε περίπτωση που τα 2ετή ελληνικά ομόλογα πραγματοποιήσουν sell-off προς τις 0 μονάδες βάσης, θα υπάρξει σημαντικά ζήτηση από τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα TLTRO, οι τράπεζες μπορούν να επωφεληθούν από ένα επιτόκιο τόσο χαμηλό όσο -1% έως τον Ιούνιο του 2022. Ενώ η προϋπόθεση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκτήσουν αυτό το χαμηλό επιτόκιο θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί από ό, τι το διάστημα Ιουνίου 2020-Ιουνίου 2021, οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται καλά τοποθετημένες, καταλήγει η BofA. 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....