| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

Citi: Ουδέτερη για τις ελληνικές τράπεζες …. Οι νέες (μειωμένες) τιμές στόχου …. Προτίμηση στην Eurobank

 

Τρίτη, 23/06/2020

 

   Share

 

Επιφυλακτικοί απέναντι στις ελληνικές τράπεζες εμφανίζοντας οι αναλυτές της Citi, χαρακτηρίζοντας μεν ελκυστικές τις αποτιμήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών, αν και σημειώνεται πως οι μακροοικονομικές αδυναμίες της χώρας λόγω Covid-19 θα επηρεάσουνε τους ισολογισμός και την κερδοφορία των τραπεζών. Όπως σημειώνουνε οι αναλυτές της Citi, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν διορθώσει περίπου 50% από τις αρχές του έτους και διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) στο 0,2x και με δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (RoE) 2021 στο 4,3%.

 

 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρουνε οι αναλυτές της Citi, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου έδειξαν πρόοδο στη μείωση των NPEs, αν και οι μεγάλες επιπτώσεις στο ΑΕΠ από τον αδύναμο τουριστικό τομέα είναι πιθανό να πιέσει τα κέρδη, να αυξήσει τους κινδύνους είσπραξης μετρητών, με πιθανότητες να υπάρξει και καθυστέρηση των τιτλοποιήσεων.

 

Συνολικά η Citi διατηρεί ουδέτερη στάση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αν και τις χαρακτηρίζει ελκυστικές, δηλώνοντας μια σχετική προτίμηση για τη μετοχή της Eurobank, ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου δείκτη NPEs και της καλύτερης προόδου στη μείωση των NPEs.

 

Όπως σημειώνεται, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εκτιμούν ότι η πτώση στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα θα κινηθεί σε μονοψήφια επίπεδα και κοντά στο 5% το 2020, με επιφυλάξεις όσον αφορά την αύξηση των προμηθειών εν μέσω του αδύναμου εταιρικού κλίματος. Τα ισχυρότερα κέρδη από συναλλαγές στήριξαν τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2010, αλλά είναι απίθανο να διατηρηθούν σε όλη τη διάρκεια του έτους, όπως σημειώνει. 

 

Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της Citi, οι τράπεζες επικεντρώνονται στην αποδοτικότητα κόστους για να υποστηρίξουν τα βασικά έσοδα προ προβλέψεων, με το κόστος κινδύνου να παραμένει μεγάλη πρόκληση, με τις τράπεζες να καταγράφουν μεγάλες αναμενόμενες πιστωτικές απώλειες το πρώτο τρίμηνο. Και όπως σημειώνεται στην ανάλυση της Citi, η παρατεταμένη αδυναμία του ΑΕΠ θα μπορούσε να διατηρήσει το CoR σε αυξημένα επίπεδα.

 

Η Citi πάντως υπογραμμίζει και χαιρετίζει τη μεγάλη πρόοδο των ελληνικών τραπεζών σχετικά με τις τιτλοποιήσεις NPEs στο α’ τρίμηνο, με οδηγό το Project Cairo ( 7,5 δισ. ευρώ) της Eurobank που αναμένεται να κλείσει το β’ τρίμηνο. Ωστόσο, η αυξημένη αβεβαιότητα το 2020 όπως σημειώνει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες μειώσεις των NPEs. Το περιβάλλον των servicers και των αγοραστών NPLs δείχνει πως θα υπάρξει βραχυπρόθεσμα μία επιβράδυνση στις πληρωμές των NPLs από τους δανειολήπτες, ενώ, επιπλέον, οι εισπράξεις NPLs συσχετίζονται επίσης θετικά με τον οικονομικό κύκλο (ειδικά την ανεργία).

 

Αναφορικά με τις τιμές στόχου, λόγω των προκλήσεων του 2020, της χαμηλότερης κερδοφορίας και του αδύναμου μακροοικονομικού περιβάλλοντος καθώς και το γεγονός ότι η Citi δεν προβλέπει διανομή μερισμάτων από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, προχωρά στη μείωση των τιμών-στόχων των μετοχών τους, διατηρώντας σύσταση ουδέτερη/high risk και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες. 

 

Ειδικότερα, για την Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι στο 0,80 ευρώ από 1,90 ευρώ πριν, για την Eurobank στο 0,50 ευρώ από 1,00 ευρώ πριν (50% δηλαδή μειωμένη), για την Εθνική Τράπεζα η τιμή-στόχος είναι στα 1,50 ευρώ από 2,80 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 1,90 ευρώ από 3,30 ευρώ πριν, επίσης μια μεγάλη μείωση.

 

Όπως πάντα αναφέρουνε οι αναλυτές της Citi, υγειονομικά, η Ελλάδα επηρεάστηκε συγκριτικά λιγότερο από άλλες χώρες της Ευρωζώνης από τον COVID-19 (με την έννοια λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα / θάνατοι), αν και η ελληνική οικονομία παραμένει εξαιρετικά εξαρτημένη από τον τουρισμό (περίπου 20% του ΑΕΠ).

 

Και όπως σχολιάζει η Citi, με τις διεθνείς τουριστικές ροές να δέχονται ισχυρό χτύπημα λόγω του Covid-19 η Ελλάδα θα μπορούσε να υποστεί μια μακρύτερη περίοδο όπου η οικονομική δραστηριότητα θα κινείται κάτω από τα επίπεδα "κανονικότητας" η οποία μπορεί να επεκταθεί έως το τέλος του έτους, αν όχι έως το 2021.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουνε οι αναλυτές της Citi, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,8% το 2020, ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα είναι ισχυρή και θα αγγίξει το 7,3%, με τη δραστηριότητα να επιστρέφει στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το δ’ τρίμηνο του '21. Η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη παραμένει ωστόσο αδύναμη, επισημαίνει, και είναι δύσκολο να υπερβεί το 1% ετησίως, λόγω των αρνητικών δημογραφικών στοιχείων και της πολύ χαμηλής εξοικονόμησης των νοικοκυριών.

 

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....