| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 
 

H Citi κόβει τις προβλέψεις την ανάπτυξη της Ευρώπης και προβλέπει αρνητικά επιτόκια για χρόνια

 

Δευτέρα, 16/03/2020

 

   Share

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Citi σε ανάλυση της, καμία χώρα, καμία οικονομία δεν είναι άτρωτη στην κρίση που προκαλεί και συνεχίζει να προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως οι αναλυτές της Citi προχωράνε σε ένα εντυπωσιακό κόψιμο των εκτιμήσεών της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης. Η αμερικάνικη τράπεζα μειώνει τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος κατά 2% στο -0,8% και προχωρά σε μείωση και των εκτιμήσεών για το 2021, όπου βλέπει το ΑΕΠ να κινείται στο 0,3% από 1,2% που εκτιμούσε προηγουμένως.  

 

 

 Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της Citi, στο β’ τρίμηνο η ευρωζώνη θα είναι η περιοχή που θα δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα παγκοσμίως, με την οικονομική ανάπτυξη να ανακάμπτει ελαφρώς μόνο στο δ’ τρίμηνο. Εκτιμά ότι το παραγωγικό κενό στην περιοχή θα διευρυνθεί κατά 2,5%, αρκετό για να αντιστρέψει την υποκείμενη βελτίωση της πίεσης στον πληθωρισμό και θα παγιώσει τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αρνητικά για περίοδο μεγαλύτερη των 10 ετών.

 

Σε σύγκριση με τις προβλέψεις της τον Ιανουάριο, σε ότι αφορά τη σύνθεση του ΑΕΠ, εκτιμά ότι η εγχώρια ζήτηση δεν θα συμβάλει ούτε στο ελάχιστο στην πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος (-1,6%), τα αποθέματα θα προσθέσουν 0,2% (+ 0,1%) και το καθαρό εμπόριο θα αφαιρέσει 1% (-0,4%). Το 2021, εκτιμά ότι η ανάκαμψη του ΑΕΠ θα οδηγηθεί από την εγχώρια ζήτηση (+1,2%) και σε κάποιο βαθμό στο re-stocking (νέα αποθέματα, +0,2%), ενώ το καθαρό εμπόριο θα συνεχίσει να δέχεται πίεση (-0,25).

 

Όσον αφορά τις πολιτικές "απαντήσεις", η Citi εκτιμά ότι από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ δεν έχει πολλά περιθώρια να κάνει κάτι περισσότερο.  Οι μειώσεις των επιτοκίων είναι μάλλον απίθανο να συμβούν, εκτός αν επέλθει αλλαγή στην εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τον μεταβατικό χαρακτήρα αυτής της κρίσης. Το "κονδύλι" του QE ύψους 120 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) παρέχει ευελιξία και θα μπορούσε να δαπανηθεί νωρίς, ειδικά αν οι κυβερνήσεις αναγκαστούν να ανταποκριθούν δημοσιονομικά τις ερχόμενες εβδομάδες. Τέλος, αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική, οι πιθανότητες είναι να υπάρξει μεγάλη και συντονισμένη αντίδραση σύντομα, ξεκινώντας από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Οτιδήποτε άλλο από νέα μέτρα ύψους 120 δισ. ευρώ (μαζί με τις εθνικές δημοσιονομικές απαντήσεις) θα είναι ανεπαρκές υπό το πρίσμα των εκτιμήσεων της Citi για παραγωγικό κενό στην ευρωζώνης κοντά στο 2%, μόνο στο β’ τρίμηνο του 2020.

 

Greek Finance Forum

 

 

Σχόλια Χρηστών

 
 
 

 

 

 

 

 
 
   

   

   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....